Bijuteria ce infloreste la doi pasi de Timisoara! Floarea superba, unica in Banat, pe cale de disparitie. Cine e de vina? FOTO!

TIMIS. La aproximativ 25 de kilometri de Timisoara, se gaseste una dintre cele mai frumoase rezervatii natuarale – Lunca Poganisului. Cuprinsa intre localitatile Sacosu Turcesc si Tormac, aceasta ascunde o comoara de nepretuit: Laleaua Pestrita.  Floarea, monument al naturii, este inscrisa drept specie protejata si in Conventia de la Berna, iar acest lucru ar fi trebuit sa-i asigure un viitor sigur. Insa, una dintre cele mai colorate atractii turistice naturale din Banat este acum pe cale de disparitie.

Laleaua pestrita, care inca se mai gaseste in Rezervatia Lunca Poganisului, risca sa dispara, in scurt timp, din cauza defrisarilor si a ignorantei. Pe de o parte o mananca oile, pe de alta piere din pricina defrisarilor masive.

„Din cauza neglijentei noastre, a oamenilor, Laleaua Pestrita a ajuns sa fie pe cale de disparitie in Banat. Nu prea se culege, pentru ca nu este chiar la drumul principal, dar este o alta problema, in sensul ca sunt cateva mii de oi care poposesc chiar in inima rezervatiei. Or, va dati seama, ce distrugere inseamna asta. Oile calca florile in picioare si le mananca, facand o paguba consistenta. Cea mai mare si cea mai grava problema insa este legata de taierile ilegale. In zona Poganisului este tot ce inseamna fond forestier bun. Acum 25 de ani, acolo erau cateva dumbrave exceptionale de stejar de lunca, vechi si de 500 de ani, erau adevarate catedrale acolo. Mai rau, in fiecare an, in fiecare iarna sunt scoase, in fiecare noapte, zeci de remorci de lemn pleaca din paduriule alea. Habitatul natural ideal pentru lalea este tocmai sub stejar. In perioada primaverii, stejarul inmugureste si inverzeste mult mai tarziu, iar laleaua reuseste sa infloreasca, sa fie polenizata, sa aduca si fructul, dar schimbarea totala a habitatului duce la dispritia speciei”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Sretko Milanovici, biolog al Muzeului Banatului din Timisoara.

lalea pestrita 4

In Lunca Poganisului, Laleaua Pestrita e raspandita pe arii extinse. Este intalnita in padurile de la Berini, Blajova, Cadar, Nitchidorf, dar si in jurul localitatilor Buzias, Otvesti, Cheveres, dupa cum se specifica in mai toate monografiile Timisului. Insa, cu toate ca floarea este de-o frumusete rara, potentialul ei nu a fost niciodata pe deplin exploatat.

„Turistic vorbind, pierdem un produs mare si strategic al judetului. Este o rezervatie de o foarte mare valoare, cu care nu foarte multe zone pot sa se mandreasca. Cele mai multe plante sunt in Lunca Poganisului. Mai sunt si in alte locuri, dar risipite, la padurea Macedonia, doar ca sunt foarte putine, iar cea mai mare parte a populatiei este in Lunca Poganisului. Este o populatie foarte sanatoasa, genetic vorbind, si sursa de raspandire este doar in Lunca Poganisului”, a mai adaugat pentru opiniatimisoarei.ro Sretko Milanovici.

lalea pestrita 6

Floarea este denumita „fritillaria degeniana”, numele insemnand tabla de sah si pahar de aruncat zarurile, facand aluzie la patratele ordonate, brun-roscate de pe potir. Poarta mai multe nume, deoarece petalele florii ei sunt de culoare violacee cu pete albe , iar din aceasta cauza in popor e cunoscuta sub denumirea de „Floarea de sah” sau „Bibilica”, ultima din pricina faptului ca oamenii o asemuiesc cu pasarea cu penaj la fel de pestrit, negru cu puncte albe.

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asa o floare asa o tara, pe cale de disparitie………….traiasca coruptia si lasati prostimea la conducerea tarii!
    Puscariabili au inceput sa canditeze, hura!

  2. Fara comentarii, lumea a 7-a

  3. Daca este rezervatie, ce cauta oile acolo ? Cine a dat aprobare de pasunat in zona sau….. cine nu ia masuri, daca el se practica ilegal in zona de rezervatie?!

  4. Numele genului se scrie cu literă mare, al speciei – cu literă mică, după Linnaeus… Nu e aşa greu.

  5. Laleaua pestrita poate fi gasita si in judetul Suceava, comuna Zamostea, sat Lunca. 😊

    • Felicitari domnului Sarbovan pentru initiativa de a promova aceasta superba floare çarë se gaseste aproape exclusiv in Banat. Ps. Pentru iubitorii lalelei çarë nu pot sa ajunga pana la rezervatia din lunca Pogoniciului , pot admira acest superb
      exemplar in padurea de langa localitatea Giroc.