A fost un proiect, insa a ramas… doar un proiect. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului anunta in anul 2010 un mare proiect pentru judetul Timis. Este vorba de reabilitarea si includerea intr-un circuit menit sa atraga cat mai multi turisti in judetul Timis, a bisericilor de lemn din zona Fagetului.
Nu sunt multe, dar nici putine, insa doar cinci ar fi urmat sa intre efectiv in acest program. Ministerul anunta in 2010 cu surle si trambite initierea acestui proiect, insa niciodata nu s-a avansat si o suma de bani pentru aceste biserici.
Ba mai mult, ordonanta de urgenta prin care se anunta, oficial, demararea proiectului prevede ca ”sumele de la bugetul de stat pentru finantarea proiectelor de investitii in turism se aloca, in limita fondurilor prevazute anual cu aceasta destinatie”, insa nu scrie niciunde, negru pe alb, care ar fi banii despre care vorbim.
Cu toate acestea, estimativ, pentru o singura biserica suma minima necesara ar fi de circa 70.000 de lei, potrivit datelor de la Consiliul Judetean Timis.
Proiect lansat la nivel national cu bani locali
Desi Ministerul de resort nu a dat niciun leu pentru bisericile de lemn din zona Fagetului, Consiliul Judetean Timis a inceput singur sa investeasca in acest proiect, desi nu exista nicio sansa sa mai primeasca alti bani de la bugetul national.
”Cele cinci biserici au fost incluse in anul 2010 in Programul Ministerului Dezvoltarii, program aprobat prin HG 120/2010 si care cuprindea o lista de investitii la nivel national care urmau sa primeasca si cofinantari de la bugetul Ministerului respectiv. Printr-o Hotarare a CJT a fost aprobata realizarea documentatiilor tehnice. Pana in prezent, CJT a realizat, din fonduri proprii, expertize tehnice preliminare, studii geotehnice, documentatii topo-cadastrale”, a declarat Jana Lavrits, purtator de cuvant al CJT.
Bisericile cuprinse in program sunt urmatoarele: Biserica de lemn „Sfantul Ioan Botezatorul” din comuna Tomesti, sat Romanesti; Biserica de lemn „Sfintii Arhangheli” din orasul Faget, sat Povergina; Biserica de lemn „Sfanta Paraschiva” din comuna Pietroasa, sat Crivina de Sus; Biserica de lemn „Sfanta Paraschiva” din comuna Curtea, sat Curtea si Biserica de lemn „Sfanta Paraschiva” din comuna Margina, sat Cosevita.
Fara investitii urgente bisericile se vor prabusi
Toate aceste biserici sunt intr-o stare avansata de degradare, iar Ministerul Dezvoltarii pare a fi uitat cu totul de ele. Nu a mai acordat niciun leu pentru aceasta investitie, iar despre includerea lor intr-un circuit nici nu poate fi vorba. Daca nu se va investi nimic in aceste ”bijuterii” ale Banatului, riscam ca in doar cativa ani acestea sa se prabuseasca.
Pareri
e trist, daca nu iti respecti istoria trecutul, esti fara valoare…
Cu olteni ca conducere, cum vreti sa fie Banatul unde ii e locul?