Bilant la SRI: 2010 – plin de succese, 2011 – spionaj si insecuritate energetica

Bilantul Serviciului Roman de Informatii, prezentat miercuri de seful institutiei, George Maior, arata ca anul 2010 a fost unul plin de succese, insa in 2011 Romania se va confrunta cu amenintari precum spionajul si insecuritatea energetica.

George Maior a declarat, in cadrul conferintei de presa organizate pentru prezentarea bilantului, ca anul trecut SRI a avut cele mai bune performante.

„Anul 2010 a fost fara indoiala anul performantei operationale. Am inceput sa culegem roadele reformelor din anii anteriori. (…) Anul 2010 marcheaza cele mai importante succese operationale ale SRI din ultimele decenii”, a declarat George Maior.

Acesta a precizat ca SRI a avut contributii in combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, a crimei organizate, a prevenit si a oprit activitati ale unor grupari radicale cu potential terorist si a avut un rol important in domeniul contraspionajului.

George Maior a adaugat ca performantele SRI sunt cu atat mai remarcabile avand in vedere ca anul 2010 a fost unul dificil, din cauza restrictiilor bugetare. Cu toate acestea, SRI nu a diminuat resursele financiare necesare pe domeniul operativ astfel incat sa poata functiona, adauga acesta.

Seful SRI a mai spus ca SRI a avut si o cooperare stransa cu Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Public, Serviciul Roman de Informatii Externe si structurile de informatii ale Ministerului Apararii.

„In ceea ce priveste anul 2011 consideram ca din punct de vedere al serviciilor de informatii, Romania se va confrunta cu riscuri si vulnerabilitati produse de coruptie, economa subterana, contrabanda si crima organizata, cat si cu mentinerea sau cresterea unor riscuri internationale, precum spionajul, insecuritatea energetica. O atentie importanta este acordata prevenirii terorismului, avand in vedere faptul ca instabilitatea din orientul mijlociu poate avea efecte asupra securitatii nationale”, a mai declarat George Maior.

Acesta a adaugat ca perceptia in randul populatiei privind Serviciul Roman de Informatii este buna. George Maior a citat unele cercetari sociologice care arata ca aproape 70% dintre romani cred ca SRI este o institutie diferita de vechea Securitate. In plus, conform sondajului, peste 50% spun ca Serviciul Roman de Informatii s-a reformat, iar 40% dintre romani au un grad de incredere ridicat in SRI.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete