Bilant la Universitatea de Vest din Timisoara 2008-2012: investitii de zeci de milioane de lei si 5 programe de master in Top 100 mondial!

TIMISOARA. Rectorul Ioan Talpos a prezentat situatia Universitatii de Vest in cei patru ani de conducere: numarul studentilor a scazut, veniturile UVT la fel, dar universitatea a atras bani pe fonduri europene.

Universitatea de Vest din Timisoara a avut 184 de milioane de lei venituri totale in 2008. In 2011, veniturile totale au fost de 172 milioane de lei. Si finantarea de baza a scazut de la 50 de milioane de lei in 2008 la aproape 45 de milioane in 2011.

Mai mult decat atat veniturile realizate de UVT prin activitatile proprii aufost tot mai mici, din anul 2008 pana in prezent, de la 38 de milioane de lei, la 28 de milioane de lei. Acelasi lucru s-a petrecut si cu veniturile obtinute din taxe de studiu: 36 milionae lei in 2008 – 26.6 milioane de lei in 2011.

Tinand cont de situatia reala a scaderii in ultimii ani a veniturilor familiilor celor mai multi dintre tinerii din Romania, dornici sa parcurga studii universitare, Senatul UVT a decis in iunie 2010 scaderea importanta a marimii taxelor de studiu pentru ciclurile de licenta si de masterat pentru anul universitar 2010/2011 – de la 3.000 lei, la 2.500 lei, adica cu 16,67% in cazul ciclului de licenta si, respectiv, de la 3.500 lei, la 3.000 lei, adica cu 14,29% – in cazul ciclului de masterat”, a explicat rectorul Ioan Talpos de unde provin unele scaderi.

Repercusiunile asupra bugetelor facultatilor si bugetului consolidat al UVT au fost semnificative fiind reprezentate de reducerea veniturilor anului universitar 2010/2011 cu suma de 5.137.000 lei (1.214.420 euro)”, a adaugat acesta.

Semnificativ este faptul ca dotarile si alte investitii ale UVT finantate din bugetul de stat au fost, in 2008 de peste 23 de milioane de le, iar in 2011 au ajuns la 50 de mii de lei. Ministerul Educatiei nu a mai dat bani universitatilor, la nivel national, nu doar UVT-ului, spune Talpos. „Invatamantul nu cheltuie, educatia investeste”, a spus suparat rectorul timisorean.

Pe de alta parte, sumele incasate de UVT din finantarea externa si interna nerambursabila au pornit de la zero in 2008 si au ajuns la peste 25 de milioane de lei in 2011.

Din suma totala nerambursabila a anului 2010, mai mult de jumatate (51,02%) este reprezentata de suma de 9.300.000 lei (2.198.582 euro) – care a fost primita ca prefinantare pentru obiectivul „Institut de Cercetari Avansate de Mediu” – ICAM – care este cel mai important proiect castigat de UVT, in intreaga istorie. Tot pentru acest proiect, in cursul anului 2011 a fost primita suma de 5.308.030 lei (1.234.426 euro), rambursarea a contravalorii Supercalculatorului IBM – Blue Gene/P, care a fost achizitionat si pus in functiune la inceputul anului 2011, ca una dintre cele mai importante dotari ale ICAM”, a explicar rectorul Ioan Talpos.

Mai putini studenti
Numarul total al studentilor UVT a scazut cu peste 7.000 in cei patru ani de manadat, de la aproape 24.000 la sub 17.000. Cea mai drastica scadere a inregistrat-o Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor: a avut peste 6.000 de studenti in 2008 si a inregistrat sub 3.000 in 2011. Una dintre principalele cauze o reprezinta evolutia extrem de slaba a elevilor de liceu la examenul de Bacalaureat din 2011, cand procentul promovatilor a fost sub 40% la nivel national.

Una dintre realizarile cu care Ioan Talpos se mandreste este castigarea unor proiecte de doctorat pentru studenti, derulate prin intermediul POSDRU. Astfel, peste 100 de doctoranzi primesc burse de 2.200 de lei pe luna. Toate aceste studii doctorale au fost obtinute de FEAA, sustine rctorul Talpos.

Mastere de top!
Avem 5 programe masterale care se afla in Top 100 cele mai bune programe masterale din lume”, sustine rectorul Talpos, „si toate sunt de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor”, a continuat acesta. Iata care sunt cele cinci programe: Master in IT for Business, Master in Turism si Managementul Serviciilor si Dezvoltarii, Master in Management Antreprenorial, Master in Piete Financiare si Master in Real Estate Assessment and Administration.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai nu-i Pirtea rector? Ce dreaq … ati incurcat cronologia articolelor? Oricum, balanta financiara a UVT este „putin” dezechilibrata, de cand cu taxele foarte mari si cu criza financiara (economica) globala. Salariile „mananca” destul de mult din buget.

  2. Ce prostii!

    Nu va pricepeti la invatamant superior, nu stiti nimic !!

    UVT e in rahat deoarece s-au format gasti acolo, toti sunt rude intre ei. Chiar si pirtea noul rector…e consatean cu talpos. De fapt seamana bine la fata, ia vedeti.

    Salariile sefilor si profesorilor plini sunt incredibil de mari fata de cele ale asistentilor, lectorilor si conferentiarilor. Incredibil !!!

    Si luati toate achizitiile publice la rand, ca sunteti ziaristi, cu legae informatiilor publice. Au facut o gramada de contracte cu mai multe firme de soft pe sume imense. Desi sunt o armata de informaticieni profesori la UVT. Orice, de la aia care proceseaza evaluarile profilor pana la soft pentru secretariate, contabili etc., sunt contracte imense care au adus si aduc anual comisioane imense sefilor din conducere, senat, prorectori, decani, prodecani si rectori.

    Sute de calculatoare noi cumparate desi erau bune si alea vechi pentru ce prostii ne invatau sa facem la facultatea de informatica si la feaa, ca le-am facut pe ambele. Cumparate de la varul lui pirtea, toata lumea stie. si dupa aia si-a luat jeep scump, ia vedeti ca se vede in parcare acolo.

    Iar supercalculatoru ala e o gluma sinistra, au mai cumparat si un soft de peste un milion de euro, acolo lovitura de comisioane. A crapat curentu la uVT cand l-au pornit. De aia e falimentara ca s-au format gasti, cum era la noi la mate-info gasca lui Balint si gasca lui Megan, ca si=au adus si amanta si rude, in toate catedrele si facultatile. Toti oltenii au ajuns profesori universitari desi nu stiu sa programeze sau sa rezolve o problema simpla. La ce le trebuia supercalculator, care sta intr-o sala degeaba, e un mister, ca oricum fetele lui Balint nu stiu sa-l programeze. Am ras toti cand portarul intr-o seara a intrat la sala calculatorului super ca sa bea o cafea cu niste fete si a varsat cafea pe el. Nu stiu cum am fost asa fraiera sa ma duc la UVT dar n-am avut unde, ca la Poli erau nebuni, la noi la liceu le zicea talibanii, la medicina daca nu te culci cu ei nu te trec iar la agronomisti sunt foarte slabi. In afara de cativa care chiar s-au straduit sa ne invete, restul nu le pasa de noi, niste incompetenti si jumate.