Bilantul unei zile cu zapada: zeci de tamponari, buluceala si multi, multi nervi la firmele de asigurari din Timisoara

Zapada a dat peste cap tot traficul din Timisoara. Zeci de soferi, in special fara experienta la volan, si-au tamponat masinile  si le-au dat mari batai de cap atat politistilor de la rutiera, cat si lucratorilor de la asigurari.

„A intrat pe contrasens si m-a lovit in fata. Farul s-a spart, bara s-a zgariat, si masca dupa cum vedeti nu mai este”, spune unul dintre pagubitii care stau de ore bune la coada pentru a intocmi actele pentru intelegerea amiabila.

Agentii de la firma de asigurari vad masina, o fotografiaza, ii pun si pe pagubiti, dar si pe vinovati sa completeze formularele pentru intelegere amiabila, merg in parcare, fac poze la masina, iar apoi le spun celor implicati ca in 2-3 zile vor putea sa-si refaca masinile. Nervii sunt intinsi la maximum, mai ales ai celor pagubiti.

„A trebuit sa-mi iau liber de la lucru o zi ca sa vin sa fac desene, sa dau declaratii din cauza lu unu care n-a fost atent”, spun mai toti pagubitii care trec pe la birourile de asigurari. Sunt zeci de pagubiti si vinovatii, cu 60% mai multe persoane decat intr-o zi normala.

„Atunci cand sunt conditii dificile de trafic, lapovita, polei, zapada, numarul intelegerilor amiabile creste pana la 30 pe zi, in conditiile in care intr-o zi obisnuita sunt 16-18. Din experianta noastra, cele mai dese sunt deraparile pe banda destinata circulatiei in sens opus si tamponarile usoare de tipul loviturilor usoare in spatele unui vehicul in dimpul deplasarii pe acelasi sesn si aceasi band de ciruculatie. Sunt intalnite si tamponarile usoare ale celor care incearca sa parcheze, sa intre sau sa iasa dintr-o parcare”, spune Alexandru Havrics, director Astra Asigurari, sucursala Timisoara.

30 de tamponari in Timisoara

Si politistii de la rutiera au avut o zi plina. Acestia au trebuit sa intocmeasca acte pentru alte 30 de accidente soldate fara victima. Cauzele: viteza neadaptata la conditiile meteo, neatentia si carosabilul necuratat.

Politistii le recomanda timisorenilor sa circule prudent in aceste zile fara bruscarea comenzilor vehiculelor, sa efectueze fiecare manevra doar dupa o temeinica asigurare, sa utilizeze preponderent frana de motor si sa evite efectuarea depasirilor, care in asemenea conditii meteo-rutiere se dovedesc extrem de periculoase.

„Politistii rutieri recomanda ca luminile de intalnire sa fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, in cazul in care vizibilitatea este redusa. Atentie deosebita necesita si sistemul de ventilatie-dezaburire a parbrizului si luneta masinii care trebuie sa functioneze foarte bine. Politistii recomanda conducatorilor de vehicule sa circule cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor concrete din trafic, in special cand pe carosabil s-a asternut zapada sau cand acesta este acoperit de polei. De asemenea, pentru un plus de siguranta, se impune si marirea distantei in mers intre vehicule. Autovehiculele avand masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, sa fie dotate cu anvelope de iarna si lanturi antiderapante omologate, in situatia in care acestea se deplaseaza pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei!
Conducatorii auto incepatori trebuie sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului in conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere.

Si pietonilor li se recomanda sa-si sporeasca atentia, sa evite pe cat posibil folosirea partii carosabile, mai ales dupa lasarea intunericului si in conditii de vizibilitate redusa, sa se asigure temeinic inaintea traversarii drumurilor si sa procedeze la efectuarea acestora numai dupa ce sunt siguri ca traversarea se poate face in conditii de siguranta”, spune Marinela Hotico, purtator de cuvant al IPJ Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. trebuie precizat ca pe vremea cind constatarea se facea la politie, aglomeratia de la toti asiguratorii era concetrata la politia rutiera, zeci de persoane intr-o sala de 20 metri patrati. atunci chiar ca era un iad, acum e incomparabil mai bine…