TIMISOARA. Biserica de lemn de la Topla, aflată la Muzeul Satului Bănătean din Timișoara, și care a ars în 26 martie, va fi restaurată cu bani de la Consiliul Județean Timiș. Președintele Alfred Simonis a dezvăluit că mai multe persoane s-au arătat dispuse să susțină cu donații reabilitarea acestui monument istoric.
CITESTE SI: A ars biserica de lemn de la Muzeul Satului Banatean din Timisoara. Avea aproape 300 de ani. VIDEO
”Biserica de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănățean, a fost distrusă de flăcări și mulți timișeni s-au arătat dispuși să contribuie la restaurarea monumentului istoric, ceea ce reprezintă un gest de mare noblețe, unul firesc în zona noastră. Astfel de inițiative ne arată cum comunitatea se unește în momente importante. Am fost contactat de o mulțime de oameni care și-au manifestat dorința să participe cu bani la efortul de a readuce în lumină biserica. Nu vreau să sune a aroganță, pentru că apreciez mult astfel de gesturi, dar, în cazul de față, nu este nevoie de sprijin financiar, pentru că bugetul Consiliului Județean Timiș poate suporta această cheltuială, indiferent de suma necesară”, a transmis Alfred Simonis.
Liderul CJ Timiș i-a îndemnat pe cei care au intenționat să doneze bani pentru restaurarea lăcașului de cult să își îndrepte atenția spre cazurile sociale.
”Îi îndemn pe toți să ni se alăture să sprijinim cazuri sociale care sunt în nevoie, să identificăm oameni sau instituții pentru care un ajutor financiar ar însemna enorm. Vă mulțumesc tuturor celor care ați dorit să ne ajutați să restaurăm biserica. Ați arătat că vă pasă cu adevărat!”, a mai transmis Simonis.
Vă reamintim, în noaptea de 25 spre 26 martie, un incendiu puternic a cuprins biserica de lemn de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănătean din Timișoara. Focul a izbucnit după ce un cablu de la instalatia electrica s-a supraîncălzit.
Biserica de lemn de la Muzeul Satului Bănățean a fost construită în 1746, în satul Topla, care ține de comuna Mănăștiur, și avea hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.
Lăcașul a fost demontat în 1987 și adus la Timișoara, unde a fost reconstituit, între 1994 și 1996. După refacere, biserica a fost resfințită și i s-a schimbat hramul în „Nașterea Maicii Domnului”.
Biserica este pe lista monumentelor istorice.
Pareri
avand in vedere politica neo marxista a actualei administratii, posibil sa fie inca un tun dat..atentie la urmatoarele
uite încearcă pe ARGUMENTE: Oare la români cînd VOR RASPUNDE cei VINOVATI de pagubele produse?! cei care au uitat lumınările NEsupravegheate intr un schit din LEMN… valuyistul Simonis in loc dd banii ăstia să facă o policlinica gratuita stomatologica ptr copiii nevoiasi, arunca banii pe reactii cu iz electoral
Deci sa ne asteptam ca „Biserica” va cere sa li se permita sa faca propriul proiect acolo, si sa ridice din ciment ceva, trainic, apoi sa preia intreg parculetul, sa ii schimbe si gardul si sa ne cheme la rugaciune? Tare mi-e teama ca va iesi o monstruozitate ca si la RATT in curte, unde au construit ditamai biserica si hotelul de desfranati pe terenul si banii primariei