Bisericile din Timisoara, abonate in continuare la ‘cutia milei’ a orasului. Dupa regulament!

TIMISOARA. Primaria Timisoara „pune piciorul in prag”, insa doar pe hartie! Dupa ani si ani in care au pompat bani in bisericile din Timisoara, consilierii locali au decis sa aprobe in sfarsit un regulament pentru finantarea lacasurilor de cult.

Noul regulament intocmit de angajatii Primariei Timisoara nu contine, de fapt, nicio noutate. Practic, este vorba despre aceleasi reguli dupa care erau alocate fonduri si pana acum. Vor fi dati bani pentru diverse lucrari: de la amenajari, reparatii si restaurari pana la noi constructii.

Regulamentul privind stabilirea unor forme de sprijin financiar de la bugetul local al municipiului Timisoara pentru unitatile de cult apartinand cultelor religioase recunoscute din Romania a fost aprobat intr-o sedinta a Consiliului Local, vineri.

Potrivit acestuia, se vor putea aloca finantari din bugetul orasului pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult cu venituri mici – pentru lucrari si servicii de reabilitare, amenajare, dotare, intretinere, procurarea de materiale, procurarea si intretinerea obiectelor de inventar – construirea de noi lacasuri de cult sau repararea lor – reparatii curente si capitale, conservarea si intretinerea bunurilor de patrimoniu, amenajarea de muzee cultural-religioase sau intretinerea lor.

Mai mult, se vor putea da bani si pentru construirea de asezaminte de asistenta sociala si medicala, amenajarea ori repararea lor, construirea si repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult si ale unitatilor de invatamant aflate in administrarea sau proprietatea cultelor.

Asadar, este nevoie de un formular de solicitare de sprijin financiar, trebuie intocmit un raport de justificare pentru sumele primite de la bugetul local si se va incheia un protocol de finantare. Preotii vor trebui sa declare pe proprie raspundere ca datele si documentele prezentate corespund realitatii si ca lacasul de cult nu are datorii.

Care este procedura, de fapt? Unitatea de cult face o cerere, consiliul local aproba alocarea de fonduri, incheie apoi un protocol de finantare, iar intr-o luna municipalitatea trebuie sa vireze deja 30% din bani.

Finantarea nu se da insa fara documente justificative: cerere tip, deviz de lucrari la preturi actualizate si copie dupa autorizatia de construire pentru reparatii capitale si constructii. Mai mult, este nevoie si de un proiect si deviz in cazul solicitarilor privind asistenta sociala, declaratia pe proprie raspundere a solicitantului ca va folosi fondurile exclusiv pentru realizarea lucrarilor pentru care a cerut finantare. Se cer inclusiv fotografii care sa ateste stadiul actual al obiectivului pentru care se solicita sprijin financiar.

„Modul de utilizare a sprijinului financiar se supune controlului compartimentului de specialitate din Primaria Municipiului Timisoara, Biroul de Audit Public Internet, potrivit legii. Curtea de Conturi exercita controlul financiar asupra utilizarii fondurilor publice de catre unitatile de cult apartinand cultelor religioase din Romania”, se arata in regulament.

In cazul in care reprezentantii lacasurilor de cult nu respecta regulamentul, finantarea poata fi sistata, iar banii pot fi returnati. Numai anul trecut, bisericile din Timisoara au primit finantari de peste jumatate de milion de euro. In 2015, bugetul pentru finantarea lacasurilor de cult este de 1,6 milioane de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.