Boala prin care am trecut peste 95 la suta dintre noi si poate nici n-am stiut. Cazurile cu probleme, explicate de medici la Timisoara

TIMISOARA. Mononucleoza infectioasa sau boala sarutului este o afectiune acuta infectioasa si contagioasa produsa de virusul Epstein Barr. Studiile arata ca aproape 50 la suta dintre cazuri apar in copilarie, inainte de implinirea varstei de 5 ani. Urmeaza o noua etapa, in adolescenta si in cazul adultilor tineri (14-25 ani), atunci cand exista un schimb mai ridicat de fluide (saliva), boala fiind mai rar intalnita in afara acestui interval de varsta. De asemenea, infectia poate aparea si sub forma unor mici focare epidemice in colectivitati scolare sau internate.

Clinic, afectiunea se caracterizeaza printr-o perioada de incubatie variabila, cuprinsa intre 3-5 zile, si care se manifesta prin febra, mialgii, cefalee, transpiratii, astenie fizica. Perioada de stare dureaza 2-3 saptamani si se caracterizeaza prin febra prelungita cu valori inalte, angina acuta, poliadenopatie (ganglioni limfatici mariti sau inflamati), splenomegalie (marirea splinei peste dimensiunile normale), hepatomegalie (ficat marit), exantem maculos sau maculo-papulos (eruptie cutanata care prezinta atat pete rosii sau purpurii – macule, cat si mici ridicaturi – papule, predominant pe brate si pe trunchi).

Perioada de convalescenta dureaza intre 2 si 4 saptamani si se caracterizeaza prin astenie fizica importanta, poli adenopatie si tulburari de concentrare.

Sursa de infectie este strict umana, reprezentata de bolnavii cu infectie acuta, aparenta sau nu. Bolnavul elimina virusul prin saliva, necesitand contact foarte apropiat, de aceea i se mai spune si “Kiss Disease” sau “Boala Sarutului”. in ceea ce priveste complicatiile, cea mai frecventa este reprezentata de anemia hemolitica autoimuna (AHA), care apare in 2-3% din cazuri. De asemenea, mai pot aparea si complicatii neurologice, encefalita, meningita, cerebelita, complicatii hepatice, precum hepatita acuta, dar la un numar extrem de mic de pacienti”, spune dr. Cristina Anculia, medic rezident boli infectioase Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie dr. Victor Babes Timisoara.

Nu toate persoanele infectate dezvolta simptomele specifice ale bolii. Majoritatea oamenilor care au contractat virusul nu prezinta simptome sau prezinta simptome usoare si trecatoare, printre ele numarandu-se oboseala si durerile de gat. in cele mai multe cazuri mononucleoza infectioasa „se rezolva” de obicei de la sine, in cateva saptamani, fara un tratament specific.

Tratamentul mononucleozei infectioase este simptomatic in majoritatea cazurilor. Se administreaza antitermice, analgezice si antiinflamatoare nesteroidiene. Se indica, de asemenea, o terapie suportiva cu repaos, hidratare, evitarea eforturilor fizice mari. Nu exista profilaxie specifica. in focar se vor lua masuri de respectare a igienei individuale. Cazurile din colectivitati trebuie izolate, iar contactii supravegheati pe o perioada de circa o luna”, spune dr. Ovidiu Rosca- medic primar boli infectioase – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie dr. Victor Babes Timisoara.

La persoanele imunodeprimate virusul Epstein Barr este responsabil de producerea Limfomului Burkit, un subtip de limfom non-Hodgkinian foarte agresiv, caracterizat prin tumori maxilare la copiii mici si tumori abdominale la copiii mai mari. Tot acest virus este responsabil si de producerea carcinomului nazo-faringian in anumite cazuri.

O igiena corespunzatoare si evitarea contactului cu persoanele bolnave pot ajuta la prevenirea raspandirii virusului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.