Bolnavii, obligati sa plateasca analize la privat pentru ca statul nu are apartura performanta. Solutiile se cauta la Timisoara

TIMISOARA. In nicio clinica de stat din tara nu exista un soft de spectroscopie pentru a se stabili cu exactitate diagnosticul de tumora. Problemele cu care se confrunta specialistii in domeniul imagisticii sunt discutate la Timisoara, in cadrul unui congres.

Lipsa dotarilor din spitalele de stat cu care ar trebui sa fie examinati pacientii are si un efect in cazul tinerilor care pleaca sa isi faca stagiile de practica in strainatate.

Problemele specifice imagisticii sunt legate de bazele de formare ale rezidentilor de specialitate care in acelasi timp reprezinta si centre de diagnostic pentru pacienti. Sitemul de imagistica privat s-a dezvoltat foarte mult in Romania, in ultimii an. In sistemul de stat nu s-a mai investit in ultima vreme si acest lucru are efect pe termen lung. In momentul de fata niciun spital universitar nu detine in baza de dotare un echipament mai nou de 10 ani. In aceste conditii studentii fac stagiile de pregatire in alte tari. Ei spun ca nu se intorc. Sistemul privat, nu comepenseaza. Studenti nu pot fi pregatiti in sistemul privat”, a spus prof.dr. Gheorghe Iana seful Catedrei de Radiologie si Imagistica Medicala a UMF ,, Carol Davila” Bucuresti.

In cazul pacientilor aceste analize pot fi facute, insa in mediul privat. Problema este insa ca in mediul privat aceste analize ajung sa coste pana la 300 de euro. Un astfel de soft costa 22.000 de mii de euro insa intreaga aparatura cu toata instalatia poate ajunge sa coste si pana la un million de euro.

In nicio clinica de stat nu exista soft de spectroscopie. Pe film vedem o leziune, o pata de culoare, care poate fi activa sau inactiva. Diagnosticul de tumora incipient se poate pune numai prin activitatea testului masurat prin spectroscopie” a mai precizat  Gheorghe Iana.

Problemele de imagistica sunt discutate la Timisoara in cadrul celui de-al VI-lea Congres al Societatii Romane de Imagistica Musculo-Scheletala.

Toate informatiile pe care le vehiculam in aceste intalniri stiintifice se decanteaza in timp si se aseaza, urmand apoi sa beneficiem de tehhnica ce produce secvente importante si aceste mijloace noi de diagnostic pentru ca apoi sa ne creasca profesionalismul. Exista prin aceste intalniri acumularii de informatii noi, pe care in viitor le vom pune in practica”, a precizat Florin Birsasteanu, medic primar radiologie-imagistica medicala.

La eveiment participa sute de specialisti din tara si din strainatate.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.