europafm.ro
TIMISOARA. A treia zi a programului de deschidere Timisoara 2023 Capitala Culturala Europeana coincide cu Ziua Nationala Constantin Brancusi. Iar duminica este organizat si un eveniment dedicat marelui sculptor.
La libraria „La Doua Bufnite”, de la ora 18:00 este programata o lansare de carte. Autoarea este cercetatoarea Doina Lemny, cea care este specialista in opera artistului nascut la Hobita. Autoarea va prezenta volumele „Brancusi et ses muses” si „Brancusi, la chose vraie”.
AICI puteti vedea programul zilei de duminica, cu evenimentele programate in aceasta zi.
Este doar primul eveniment dedicat sculptorului care si-a trait mare parte din viata in Franta. Cel de-al doilea, si cel mai asteptat, va avea loc in luna septembrie a acestui an, cand la Timisoara va fi deschisa o expozitie cu operele artistului. Pe langa creatiile sculptorului si ilustratii de carte, filme filmate de Brancusi sau imagini cu Brancusi lucrand in atelier.
Expozitia, „Brancusi: surse romanesti si perspective universale”, organizata de Fundatia Art Encounters, se va desfasura in perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Aceasta este prima expozitie Brancusi din Romania in ultima jumatate de secol.
Va reamintim, 19 februarie, care este si ziua de nastere a artistiului, a fost declarata Ziua Nationala Constantin Brancusi in urma unei idei lansate de scriitorul Laurian Stanchescu.
Propunerea legislativa privind instituirea acestei zile a fost initiata in 2015 de mai multi parlamentari, care printre alte motive au menționat ca declararea datei de 19 februarie drept „Ziua Brancuşi” ca sarbatoare nationala legala reprezinta „o reparatie morala fata de refuzul si umilirea sculptorului de catre statul roman atunci cand a vrut sa doneze toata opera sa poporului nostru.”
In 1951, cu sase ani inainte sa moara, Brancusi a dorit sa doneze statului roman 230 de sculpturi, insa a fost refuzat pe motiv ca operele sale nu au nicio valoare, scrie stirileprotv.ro.
Gheorghe Gheorghiu Dej, liderul partidului comunist la acea vreme, a spus ca „Operele lui Brancusi nu ajuta cu nimic la edificarea socialismului in Romania.”
Dupa acest refuz, Brancusi si-a donat operele Frantei. Pentru ca statul francez nu putea accepta donatii de la cetațeni straini, Constantin Brâncusi a devenit cetațean francez, pentru a putea finaliza donatia.
Cea mai mare expozitie Brancusi din ultimii 50 de ani va fi la Timisoara in 2023
Va reamintim, in anul Capitalei Culturale a Europei, la Timisoara se va deschide cea mai mare expozitie Brancusi din ultimii 50 de ani, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis .
„Se va deschide in 30 septembrie, Retrospectiva Constantin Brancusi, un fel de expozitie care se poate intampla o data pe generatie, ultima a fost in Romania in 1970, o expozitie in care curatoarea Doina Lemny, una dintre marile experte in Brancusi din lume, ne-a ajutat sa aducem aici un numar important de sculpturi ale lui Brancusi, atat din perioada de inceput a carierei sale, cat si din perioada de maturitate, lucrari care vin din importante muzee din strainatate si din tara”, a declarat Ovidiu Sandor, directorul Art Encounters, unul dintre principalii organizatori.
Ovidiu Sandor a adaugat ca expozitia dedicata lui Constantin Brancusi va aduce la Timisoara, pe langa operele sculptorului si ilustratii de carte, filme filmate de Brancusi sau imagini cu Brancusi lucrand in atelier.
”Expozitia va arata si un important corp de opera fotografica a lui Brancusi, o parte a operei sale care poate in Romania nu e perceputa ca atare si la valoarea artistica reala a acelei componenta de opera, precum si desene, corespondentele lui Brancusi cu oameni din tara, ilustratii de carte si de revista pe care Brancusi le-a facut, filme filmate de Brancusi sau filmate de alti mari artisti ai vremii cu Brancusi lucrand sau in studioul lui. O expozitie care va explora atat inspiratia romaneasca cu care Brancusi pleaca la Paris, dar si acea transformare prin care trece Brancusi si devine artistul universal pe care toata lumea il apreciaza. Deci o expozitie care trebuia facuta si nu exista un context mai bun decat anul Capitala Culturala”, a declarat Ovidiu Sandor.
Expozitia, „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” se va desfasura in perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Aceasta este prima expozitie Brancusi din Romania in ultima jumatate de secol.
Pareri
Bănățenii nu sunt cei câțiva postaci cu retorică antiromânească care nu pierd nici o ocazie de a denigra și dezbina acest popor. Oltenii sunt români la fel ca și bănățenii iar expoziția Brâncuși din toamnă ar reprezenta un input de cultură românească la Timișoara dinspre Oltenia care ar trebui să ne unească și să ne facă să ne simțim mândrii.