Bravo. Palatul pe care se avanta fluturii la Timisoara se intoarce la frumusetea de odinioara. Foto

TIMISOARA. In asteptarea momentului cand va deveni Capitala Culturala Europeana, Timisoara isi pregateste cele mai noi si mai frumoase straie. Una cate una, cladirile simbol ale orasului, zestrea fabuloasa lasata mostenire de mesteri iscusiti, isi schimba infatisarea.

CITESTE SI: Palatele din Timisoara, zestrea fabuloasa a orasului lasata de mesteri iscusiti din imperiu, inspirati de simboluri ale Europei. Care e cel mai frumos

Timisorenii care locuiesc in cladirile istorice au inteles ca trebuie sa puna mana de la mana si sa scoata la lumina frumusetea fara seaman a fatadelor care au transformat Timisoara in Mica Viena. Aceste imobile parca reinvie, sub uneltele muncitorilor care dau zor sa le redea stralucirea de odinioara.

Cel mai nou exemplu este Palatul Marschall din Timisoara, aflat imediat dupa podul dinspre Piata Maria, pe partea stanga. Cladirea a fost imbracata in schele, iar in curand va fi acoperita cu panza sub care muncitorii vor trebalui zi lumina.

Este o cladire impozanta cu trei fatade decorate cu elemente impresionante. Palatul Marschall este opera arhitectului Martin Gemeinhardt, unul dintre corifeii arhitecturii anilor 1900 din Timisoara. Gemeinhardt a construit mai ales in cartierele Elisabetin si Iosefin.

Cladirea corespunde stilului anilor 1900, szecesszió, cu elemente neo-gotice reinterpretate in  curentul Art Nouveau eclectic.

In locul unde se afla acum Palatul Marschall nu s-a putut construi pana in 1892 pentru ca spatiul facea parte din cetate. Posibilitatea extinderii a aparut insa in planurile de urbanism dintre 1893 si 1895. Tot in acea perioada, arhitectul Martin Gemeinhardt a proiectat palatul.

Imobilul a apartinut unei familii instarite din acele timpuri, Marschall. Unul dintre membrii ei, Ferenc Marschall, nascut la Timisoara, a fost chiar ministru al Agriculturii in Ungaria anului 1938.

Palatul a fost construit intre 1903 si 1904 la granita cartierelor Elisabetin si Iosefin. (Foto: in partea stanga)

Palatul Marschall, decorat cu fluturi

Artizanul palatului, arhitectul Martin Gemeinhardt, un pionier al stilului szecesszió, era renumit pentru podoabele elaborate cu care isi decora cladirile. Ele cuprindeau diverse motive vegetale si animale. Palatul Marschall se inscrie si el in tipare, pe cladire regasindu-se elemente precum fluturi stilizati, decoratii florale, „pomul vietii” si detalii gotice care marcheaza axa mediana a fatadelor de la strada. In plus, cladirile pe care arhitectul le proiecta erau inaugurate festiv si se scria despre ele in publicatiile din acele vremuri.

CITESTE SI: Eveniment fastuos aproape de Timisoara. Imparatul Franz Joseph si imparateasa Sissi se intorc in Banat pentru o plimbare prin colonada de la Buzias, intr-o atmosfera de poveste, cu muzica si costume de epoca 

Palatul are trei fatade. Cele doua mari sunt situate pe Bulevardul 16 Decembrie si pe Splaiul Tudor Vladimirescu. A treia este indreptata spre Podul Traian, la intersectia celorlalte doua. Fatadele laterale au in centru, la balconul de la primul nivel, multe elemente decorative, iar in partea superioara se afla „pomul vietii” realizat in stilul arhitectului. Cea din mijloc dispune de balcoane cu pilastri, arcade ornamentate si doua turnuri.

Se spune despre arhitectul Martin Gemeinhardt ca prin operele sale acesta a dat startul stilului Secession, in Timisoara.

Cu o mostenire de 14.500 de cladiri istorice, Timisoara este socotit orasul cel mai bogat din Romania in imobile ridicate inainte de 1940.

Surse: timisoara2021.ro si facelifttimisoara.ro

Va reamintim, recent o noua cladire simbol a fost readusa la frumusetea de altadata in centrul istoric din Timisoara. Este vorba de fostul han La Trompetistul, candva cel mai luxos hotel din Timisoara, cunoscut si sub numele de Casa Cuza, intrucat fauritorul Unirii de la 1859 a poposit aici in drumul sau spre exil.

CITESTE SI: Bravo proprietarilor. Inca o cladire simbol scoasa la lumina in centrul istoric din Timisoara

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. FELICITARI.O clădire superba! Prea putina lume i-a remarcat frumusetea.

  2. Un palat superb, Timisoara este frumoasa datorita lor. Din pacate… o picatura intr-un ocean, dar sa avem speranta ca urmeaza si altele.

  3. Se intoarce doar partial. Situatia face ca sa ma fi intalnit cu proprietari de acolo si mi-au spus ca fatada ii costa 200.000 de euro + proiectul care a fost peste 10.000. Primaria am inteles ca nu se sinchiseste sa le dea mai nimic astfel incat ei au bani doar de 70.000 pentru ornamente si o parte din raderea tencuielii. Ba chiar imobilul e inscris in programul Expose Architecture dar chiar si asa abia se misca lucrurile. Am inteles ca mai incolo ar vrea sa se stranga mai mutle asociatii de astfel de palate sa mearga sa faca scandal la primarie pentru ca ei vor sa reabiliteze dar primaria nu se misca in a le da nimic decat taxe de paragina si supraimpozitari / executari silite. In 2021 ne vor prinde in rimtul asta toate palatele doar cu tigani ca proprietari….Trist. Uitati-va la Oradea ca idee sa vedeti doar cum arata orasul acela

    • Oradea toata la un loc, nu are atatea cladiri, cate avem noi in patrimoniu,nu cred ca ati fost si inafara centrului Oradean.

  4. Fiind Romania, asta nu inseamna prea mult. Doar cladire de vizavi a fost pusa in reabilitare acum 11 ani, si e abia pe jumatate terminata, si nu stie nimeni cand si daca se va termina candva.

  5. Fara vaicareala ! Ani de zile proprietarii din aceste imobile au plătit impozite mai mici tocmai pentru a reabilita clădirile . Încercați sa aflati pretul la care se vinde un apartament acolo si când vă reveniți din lesin putem discuta .

  6. Fara vaicareli ale proprietarilor ! Ani de zile au plătit un impozit f mic tocmai pentru a reabilita clădirea . Primaria vine cu o suma în ajutor . Si in ultima instanță se pot vinde apartamentele ( la sume uriase apropo ) .

  7. Aceasta primarie a lui robu (intentionat r mic) nu numai ca nu se implica absolut deloc, dar baga bete in roate.Autorizatiile dureaza o vesnicie, de implicare financiara nici nu poate fi vorba.O clica de sinecuristi.
    Stau bine la capitolul laude de sine.
    Cat priveste initiativa proprietarilor acestei cladiri magnifice, chiar daca nu au suma necesara, simpla conservare si punere in valoare chiar si partiala, este laudabila.De abia astept sa o vad refacuta!
    Poate, candva, vom avea un primar adevarat si va reface totul asa cum se face la Oradea.

  8. Simt o mare bucurie deja cand vad ca o cldire istorica se pregateste pt a primi binemeritatele haine noi.Si astept cu nerabdare sa o pot admira in toata splendoarea ei.Palatul Marschall este asa vechi o minunata bijuterie arhitecturala,dar dupa removare sunt convinsa ca va arata magnific!Va felicit pe toti cei implicati si va multumesc !