Deschiderea Jocurilor Olimpice de la Rio a fost un spectacol elegant, simplu, decent si cu cateva mesaje puternice, in special pe teme ecologice.
Fara stralucirea show-ului pus la cale de Danny Boyle la Londra in 2012. Fara megalomania spectaculoasa a chinezilor in 2008. Si cu o fractie din bugetul celor doua, chiar daca suma ramane mare. Asa cum capodopera lui Fernando Meirelles, Cidade de Deus, n-a avut nici pe departe bugetul unui blockbuster de Hollywood si nici efectele speciale ale unui astfel de film. Dar regizorul brazilian a reusit si in filmul sau despre viata in cele mai periculoase favele din Rio, si in spectacolul de deschidere a Jocurilor Olimpice, pe care l-a regizat de asemenea, sa transmita un mesaj puternic.
Festivitate deschidere Jocuri Olimpice Rio
Ca de obicei, festivitatea a promovat mai intai tara gazda, Brazilia, istoria si prezentul acesteia, prin muzica, moda, dans si succese ale tarii sud-americane de-a lungul timpului. Mesajul cel mai puternic a fost insa altul si a fost transmis, in mai multe randuri, intregii lumi: nevoia de protejare a naturii, de respectare a mediului, inclusiv vazand riscurile uriase aduse de incalzirea globala. Impresionanta simularea zonelor care ar putea disparea de pe Pamant o data cu cresterea nivelului apelor oceanice. Un mesaj transmis si prin intermediul tuturor delegatiilor participante care au contribuit, simbolic, plin plantarea cate unui copac, la refacerea naturii, cu cei peste 200 de arbori urmand a se amenaja un parc in Rio. In finalul defilarii natiunilor, acestia au format cercurile olimpice, dar in premiera toate cinci verzi, transmitand inca un mesaj ecologic puternic.
Defilarea celor peste 200 de natiuni a urmat ritualul obisnuit din ultimii ani, de data aceasta in ordinea alfabetica a limbii portugheze. N-au respectat-o doar Grecia si Brazilia care, asa cum se obsinuieste, au deschis, respectiv inchis defilarea. O parada inedita de moda de aproximativ doua ore, a unor super vedete, costumate fie cat mai elegant, fie cat mai traditional, fie ambele. Delegatii mai mici sau mai mari, aplauze din tribune mai zgomotoase sau mai putin. Suntem in America de Sud, asa ca sud-americanii si-au luat portia de urale, alaturi de marile natiuni ale lumii.
La ora 4:30 in Romania, delegatia noastra pasea pe Maracana. Undeva dupa Coreea de Nord si inaintea Rusiei, tot din „vina” denumirilor portugheze. Catalina Ponor nu si-a putut ascunde superbul zambet, bucuria de a fi port-drapel parand de nepretuit pentru cea mai titrata sportiva a noastra la Rio. A demonstrat ca e pe merit acolo, langa Michael Phelps si alte nume uriase ale sportului mondial.
Avem o delegatie mica, putine sanse reale de medalii, dar o traditie care ne obliga. Din tribunele Maracanei, Nadia a vegheat defilarea.