TOMNATIC. Anul 2012 vine cu o veste buna pentru finantele comune Tomnatic din judetul Timis. Dupa scaderea consistenta inregistrata anul trecut, bugetul revine pe crestere anul acesta.
Premii pentru bunii platnici
Finantele au alocat Tomnaticului o suma mai mare din cotele defalcate din TVA si din impozitul pe venit. Acest lucru s-a putut realiza deoarece Primaria a reusit sa obtina un grad de colectare mai bun decat era previzionat. Formula de calcul dupa care se atribuie bani comunelor ia in considerare indicatori precum numarul de locuitori, suprafata administrata si gradul de colectare obtinut. Disciplina fiscala este premiata si faptul ca cetatenii si firmele din Tomnatic si-au platit obligatiile ajuta la obtinerea un buget mai mare.
Excedent pentru investitii
La bugetul din acest an se adauga excedentul de anul trecut. ”Dramuind fiecare leu, am reusit sa punem bani deoparte pentru sectiunea de dezvoltare. Administrand banii publici mai bine si cu o rezerva la dispozitie, avem sanse sa ne dezvoltam”, a declarat primarul Danut Miculescu.
Pe langa banii adunati la rezerva in timpul anului, in luna decembrie, Tomnaticul a primit de la CJT, sume pentru echilibrarea bugetului care au fost varsate în rezerva.
”Sumele de la final de an sunt pentru plata datoriilor. Eu am avut grija sa nu acumulam nicio datorie si atunci banii i-am putut pune în rezerva”, mai spune primarul.
„Practica ne-a aratat ca cele mai sigure investitii sunt facute cu banii nostri. Nu ne putem baza pe surse externe, pentru ca ele depind de prea multi factori, pot aparea probleme si intarzieri si riscam ca proiectele sa ramana doar pe hartie”, a mai spus primarul.
Bani in plus pentru ingrijitori
In constituirea bugetului pe anul 2012, un caz sensibil a fost cel al cheltuielilor destinate salariilor ingrijitorilor persoanelor cu handicap. La acest capitol, primaria a primit doar 104.000 lei fata de necesarul de 171.600.
„Am fost nevoiti sa completam cu bani din veniturile proprii, pentru a asigura o salarizare continua, pe toata durata anului. Daca nu erau completate sumele cu bani de la bugetul local, atunci ar fi existat riscul ca angrijitorii sa fie trimisi in somaj.
„Ma bucur ca am reusit sa gasesc modalitatea de a-i ajuta, avand in vedere situatia lor familiala. Omeneste, trebuie sa fim alaturi de ei din acest punct de vedere”, a mai spus primarul.
Investitii prioritare
Grijuliu cu cheltuirea fiecarui leu, primarul ne-a explicat cum s-a decis care vor fi investiţiile prioritare. „Am stabilit ca principala prioritate o constituie gradinita si scoala. Evaluand toate optiunile, situatia ne impune sa schimbam prioritaţile in aceasta directie. Caminul cultural ne-ar fi costat prea mult si nu ne ramaneau bani pentru invatamant. Rezolvarea situatiei gradinitei este urgenta, in timp ce la scoala, trebuie ca pana la toamna sa amenajam clasele pregatitoare”, a explicat el.
Desigur, acestea nu vor fi singurele investitii, dar ele vor avea prioritate. Alte investitii necesare vor fi si ele facute, pe masura ce vor exista banii aferenti. „Proiecte avem, dar nu ne putem baza pe ele pana nu avem o sursa de finantare sigura”.
Bani pentru drumuri
Un capitol important de cheltuieli il reprezinta drumurile. Aproape jumatate din bani au fost alocati pentru reabilitarea partii carosabile, in special a drumului principal, care pe langa ca nu a mai fost refacut demult, a suportat acum o iarna grea. In ce priveşte strazile cuprinse in programul de asfaltare cu fonduri de la Ministerul Dezvoltarii (in lungime totala de 9,6 km), acestea au documentatia tehnica in lucru si atunci cand aceasta va fi gata, lucrarea ar urma sa inceapa. Daca anul trecut a fost inceputa amenajarea centrului civic, prin realizarea de rondorui de flori, anul acesta se vor reface trotuarele, astfel ca, treptat, in caţtva ani, centrul civic sa devina un punct de referinta al comunei.
Tomnatic Furnir se extinde
Primaria a realizat un schimb de terenuri cu societatea Tomnatic Furnir, unul din cei mai mari agenti economici din comuna Tomnatic. Consiliul Local si-a dat acordul dupa ce a constatat ca exista o serie de avantaje reciproce in urma tranzactiei. Schimbul a fost cerut de societatea in cauza si era motivat de faptul ca aceasta nu-si mai putea dezvolta activitatea. Terenul adiacent acesteia, o suprafata extravilana de 1.506 mp de pamant neproductiv, apartinea primariei.
Pentru ca Tomnatic Furnir avea nevoie de acest teren, a achizitionat o suprafata de 1.600 mp in extravilan, teren arabil, pentru a-l da la schimb. „Fabrica are de gand sa se extinda si sa construiasca hale noi. Asta inseamna noi locuri de munca pentru oamenii din Tomnatic si mai multi bani la bugetul local”, explica primarul Danut Miculescu.
Comisia de Fond Funciar va putea astfel sa continue retrocedarile, stiut fiind faptul ca Primaria nu mai dispunea de suprafete adecvate, desi mai exista beneficiari de drept care trebuie repusi in posesie. „Prin aceasta tranzactie, sustinem un agent economic important si reusim sa continuam retrocedarile”, a concluzionat primarul.