Bulevardul cu palmieri si o parte din Piata Victoriei intra in santier, in 2015. Cand vom avea pasajul subteran auto in centru?

TIMISOARA. Noi promisiuni pentru soferi. Desi nu a gasit inca o sursa de finantare, primarul Nicolae Robu vrea sa inceapa in 2015 amenajarea pasajului auto din fata Operei, dar si amenajarea unei parcari de 700 de locuri pe sub bulevardul cu palmieri, I.C. Bratianu. Asadar, de indata ce se inchide santierul Michelangelo, se deschide altul, in centru.

Una dintre marile probleme ale Timisoarei ar putea fi rezolvata partial in anul 2015. Primarul Nicolae Robu se lauda cu realizarea a aproape 4.000 de locuri de parcare in doi ani si jumatate de mandat. Deloc suficiente insa pentru un oras de talia capitalei Banatului. Pana sa fie deschis santierul pe bulevardul cu palmieri, Robu promite ca vom avea parcarea supraterana din spatele magazinului Bega.

“Pana acum am realizat aproape 4.000 de locuri de parcare, de la inceputul mandatului. Problema parcarii este critica, nu o rezolvam in 2015 suta la suta, dar partial o rezolvam. Cu certitudine vom realiza parcarea supraterana din spatele magazinului Bega, care va avea aproximativ 500 de locuri. Dar nu va fi suficient. Vom da drumul si proiectului de inchidere a Inelului I de trafic, care presupune transformarea pasajului actual din Piata Victoriei in pasaj auto. Vor incepe sapaturile la anul. Iar in continuarea lui vrem sa realizam o parcare subterana de vreo 700 de locuri, sub parcurile care sunt in stanga si in dreapta bulevardului I.C. Bratianu. Nu va fi afectata deloc vegetatia, se va lucra in subteran si se va ajunge pana inspre Banca Nationala cu aceasta parcare”, ne-a explicat primarul Timisoarei.

Cu certitudine lucrarile nu vor fi gata in 2015, mai ales ca nu exista fondurile necesare. Oricum, edilul-sef sustine ca suntem norocosi ca pe sub Piata Victoriei exista deja un pasaj pietonal, deci exista o fundatie.

“Nu cred ca vom finaliza la anul, dar categoric vom incepe lucrarile. Va fi santier, dar nu va deranja foarte mult. Faptul ca in Piata Victoriei noi avem un pasaj pietonal, asa cum a fost el gandit, este un foarte mare avantaj, spun specialistii, pentru ca toata fundatia acestuia este buna si nu va trebui sa facem sapaturi, va trebui intarita, sunt interventii, dar nu este totuna sa sapi, sa pleci de la zero sau sa gasesti un pasaj facut. Vor fi lucrari de consolidare, de fortificare suplimentara, specialistii spun ce trebuie facut, nu ma pricep eu la asta. Dar partea de pasaj propriu-zis va fi gata relativ repede, in cateva luni. Partea care inseamna si parcare va lua mai mult timp. Vom gasi solutii sa nu inchidem de tot traficul in zona, vom iesi din subteran in zona Liceului Miu si apoi vom crea bretele la suprafata care vor permite traficul, iar in paralel se va lucra in subteran”, a completat Nicolae Robu.

Ramane de vazut cat de repede se vor misca specialistii din Primaria Timisoara, dar si… de unde vor fi luati banii pentru realizarea pasajului subteran auto din fata Operei. In luna iulie, edilul spunea ca studiul de fezabilitate este intr-o faza avansata, deci probabil in prima parte a anului 2015 va fi demarata licitatia, iar pasajul va fi inceput cu bani din bugetul local. Oricum, estimarile arata ca ar fi nevoie de… 6 milioane de euro pentru amenajarea acestuia si a parcarii de sub bulevardul cu palmieri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cateva intrebari:
    – realizarea a aproape 4.000 de locuri de parcare in doi ani si jumatate; unde (in zona centrala sigur nu)?
    – parcare subterana de cca 700 de locuri, sub parcurile care sunt in stanga si in dreapta bulevardului I.C. Bratianu: pe ce bani si cum? (prin decopertare si apoi reacoperire?).
    – ce se intampla cu parcarea de 3/4/5 nivele din spatele magazinului Bega, pentru care se cautau parteneri din mediul privat
    – pasajul auto din piata operei ce inaltime va avea (fata de cea existenta) si cum se va evita inundarea ei la ploi torentiale (ca doar de asta a fost inchisa)?
    La cea de a doua idee daca imi amintesc bine zona centrala in stanga si in dreapta bulevardului I.C. Bratianu era gandita pentru un nou centru civic? sau nu mai este valabila ideea? Prin tr-o parcare subterana plasat acolo „moare roata ideea.

  2. Oare ce ierburi o fi fumat ceacea Laie de la primarie ?

  3. Pasajul ala pare o idee buna, daca se poate face relativ repede. Parcarea subterana de 700 locuri cred ca va duce insa la un santier de 2-3 ani inutil, cum s-a mai facut si in alte locuri (vezi Michelangelo). Dl. primar ar putea sa miste lucrurile mai repede cu parcarea de 500 locuri din spatele magazinului Bega. Sa vedem daca lumea e dispusa sa plateasca pt parcare in zona aia, apoi sa ne gandim si la altele. Uneori primaria e luata de val cu proiecte care nu sunt neaparat urgente si 100% utile.

  4. Relativ la parcarea de 700 locuri:
    – Suprafata solicitata de realizarea parcarii (care va fi de un nivel (-1) cu adancimea de 5 m, altfel alte complicatii) cca 8.000 m2, volum 40.000 m3
    – accesari min 4 (pentru evacuare in cazuri exceptionale)
    – aerisire (care va polua centrul, dar sa zicem ca se rezolva)
    – lifturi pentru cei care au parcat ….
    Total costuri: xx mil. EURO

    • Pentru Cetateanca si Stef
      Calcul si termene usor subestimate:
      – Suprafata minima este de cca 10.000 mp (plus iesiri/inrtrari racorduri la strazile de acces)
      – Volumul lucrarilor min 50.000 mc (de cca 20 -25 de ori cele de la pasajul Michelangelo Buonarroti); daca acolo au trebuit 1.5 – 2 ani (caci se va lucra in subteran / vezi tion.ro) cu disponibilitatea dovedita a constructorilor si a vremii probabile (ploaia) in cazul parcarii subterane vor trebui cca 10 – 15 ani (sa dea Dumnezeu sa gresesc) si bani pe masura.
      Daca „vine si constructia metroului” … (vezi info de la diverse televiziuni) atunci ???.