Bullying-ul, fenomenul violentei din recreatii ce trebuie oprit. Implicarea Organizatiei Salvati Copiii. Ce proiecte urmeaza in Timis

TIMISOARA. Specialistii considera ca fenomentul de bullying – sau hartuirea – fie ca este vorba despre cea fizica sau emotionala – reprezinta o problema ce s-a agravat in timp in randul copiiilor din scolile si liceele timisorene.

CITESTE SI: Vestea atat de asteptata de locuitorii unei comune mari de langa Timisoara. Ce se intampla cu transportul spre oras

Filiala Timis a Organizatiei Salvati Copiii vrea sa continue si anul acesta campaniile care fac apel la stoparea violentei in randul copiilor. Campania ‘Opriti bullying-ul sau desfiintati recreatiile‘ a fost desfasurata pentru prima data anul trecut in Romania, dupa ce studiie au aratat ca fenomenul se agraveaza.

„Am constatat, in urma studiilor noastre, ca bullying-ul este fenomenul cel mai des intalnit in timpul recreatiilor. Rate foarte mari din cercetarea noastra au aratat ca, sub diverse forme de abuz, – emotional sau chiar fizic si mai ales pe internet – tinerii sunt agresati de colegi si de presiunea, sa zic asa, gender-related. Am avut programe de prevenire a bullying-ului intre copii, cu multe materiale si cu informarea cadrelor didactice care trebuie sa stie despre acest fenomen, ca exista si cum sa il abordeze si sa intelegeaga ca ambii sunt victime – atat abuzatorul, cat si cel abuzat. (…) Eu imi aduc aminte de scoala noastra in care exista un fenomen despre care noi nu stiam ca se numeste bullying, dar sunt sigur ca a fost un fenomen care s-a agravat cu timpul si ceea ce ne relateaza copiii este intr-adevar ingrijorator’, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Mihai Gafencu, presedintele Filialei Timis a Organizatiei Salvati Copiii.

Anul trecut, organizatia a informat 1910 elevi din 7 scoli despre drepturile copilului, dar si despre bullying.

In 2017, organziatia Salvati Copiii s-a implicat si in campanii menite sa reduca riscul de mortalitate infantila, in special in mediul rural. Totodata, a echipat cu aparatura medicala nu mai putin de 40 de maternitati

‘Este un proiect initiat de mine in urma cu 7 ani, tocmai pentru ca am vazut cum sunt ratele de mortalitate in Romania. Am asigurat suport in comunitati rurale, acolo unde rata de mortalitati este cea mai mare in anumite judete. Unul dintre cele mai apropiate judete de Timis care are rata de mortalitate foarte mare e Caras-Severin. Am incercat sa ducem catre mame materiale informative, caravana ecografica, sa existe diagnostic. 750 de gravide si 2.500 de mame au fost consiliate si verificate anul trecut. Am echipat 40 de maternitati si sectii de nou-nascuti. Investitia a fost de aproape un milion de euro’, a mai spus medicul Mihai Gafencu.

Mai mult, organizatia se ocupa in continuare si de copiii care au parintii plecati la munca in strainatate. Legea ii obliga acum pe parinti sa delege autoritatea parentala atunci cand pleaca din tara, astfel ca membrii si voluntarii organizatiei au consiliat peste 3.500 de timiseni anul trecut cu privire la aceste proceduri.

Pentru acest an, organizatia vrea sa continue campaniile de prevenire a delincventei juvenile, a violentei in scoli si familie, iar pe agenda organizatiei se afla, pentru 2018, si contruirea unui centru educational in Sannicolau Mare.

CITESTE SI: Premiu de 5.000 de euro la un concurs de proiecte ‘Memoriile Cetatii’, deschis de Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.