Sunca de porc este un preparat facut din mosi stramosi in zona Banatului si este servit cu ocazia sarbatorilor de iarna. Nu este deloc greu de pregatit, insa trebuie atentie mare la alegerea carnii.
Banateanul isi punea deoparte sunca cu carne imediat dupa ce taie porcul. Este nevoie de o bucata care se sectioneaza direct de pe burta porcului. Daca nu aveti un vas suficient de mare in care sa o fierbeti, puteti taia pe bucati portiunile pe care vreti sa le transformati in sunca.
Pentru a pregati o sunca delicioasa mai aveti nevoie de 2 l zeama de varza, foi de dafin, piper boabe, boia de ardei si usturoi.
Iata cum se gateste sunca de porc.
Punem zeama de varza intr-un vas si adaugam sunca. Punem foile de dafin, ienibaharul si boabele de piper. Cantitatile variaza in functiie de gusturile fiecaruia. Lasam sunca sa se fiarba pana in momentul in care aceasta devine moale si se poate baga usor furculita in ea.
Se scoate din zeama de varza si se zvanta. Intre timp, se piseaza 4-5 catei de usturoi si se trece bine sunca prin el pe toate partile. Se adauga apoi boiaua de ardei si se intoarce pe toate partile prin ea. Sunca este lasata apoi cateva zile sa absoarba condimentele si apoi sa taie felii. De obicei se serveste cu ceapa rosie.
sursa foto: caietulcuretete.com
Pareri
domnule Balteanu
in Banat sunca de porc este pulpa din spate tinuta 6 saptamini la saramura
in fotografii e piept de porc
Domnu Acid, vedeti ca incurcati clisa cu soncu….