Bunatati pentru Craciun. Reteta clasica de racituri, piftie sau cotoroage, numai bune de servit in zile de sarbatoare

TIMISOARA. Banatul este una dintre cele mai bogate zone ale tarii in privinta retetelor ce s-au pastrat din mosi stramosi. Iar in aceasta perioada a anului, cand gandul iti zboara mai mult ca oricand la familie si mesele imbelsugate in jurul carora toata lumea petrece, preparatele traditionale, facute in casa, sunt reteta pentru o sarbatoare reusita.

CITESTE SI: Sarmale delicioase, preparate dupa reteta traditionala, numai bune de pus pe masa de Craciun

Dupa ce au pregatit carnatii, toba sau caltabosii, gospodinele din Banat folosesc ce a mai ramas din porcul taiat de Ignat si pentru racituri sau piftie ori cotoroage, asa cum li se mai spune in Banat. Reteta traditionala este inca pastrata cu sfintenie, astfel ca cine respecta indicatiile pas cu pas nu are cum sa dea gres.

Iata, mai jos, reteta traditionala de cotoroage, numai bune de pus pe masa de Craciun!

Ingrediente

1/2 kg carne macra, 1/2 cap de porc, 4 picioare de porc, 1 foaie dafin, sare, boabe de piper, 1 ceapa, 10 catei usturoi pisati, facultativ lamaie

Mod de preparare

Se spala bine si se pregateste carnea pentru pus la fiert. Se curata ceapa si se taie in doua, Intr-o oala mai mare se pun carnea si ceapa sa fiarba la foc foarte mic. Apa se pune cat sa treaca cu o palma deasupra carnii. Cand se ridica spuna se curata cu spumiera. Se adauga piperul, dafinul, sare si se lasa sa fiarba foarte incet, fara clocote mari. Cand carnea se desface de pe oase si zeama a scazut, se strecoara, se scoate carnea de pe oase, se taie bucati si se aseaza in diferite forme sau in farfurii din care care se va servi la masa. Zeama se strecoara sa fie limpede, se amesteca cu usturoiul pisat si se vantura dintr-oala in alta pana capata un gust placut de usturoi. Apoi se degreseaza, se strecoara din nou, se lasa sa se limpezeasca si se toarna peste carne, acoperind-o cu doua doua degete mai sus. Cand piftia s-a intarit, se serveste cu mamaliguta, iar cine doreste stoarce lamaie deasupra. Se serveste cel mai devreme a doua zi.
Este bine ca piftia sa se aseze in vase rotunde, iar cand se serveste se rastoarna.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.