Buncarele din Timisoara, in continuare in proces de intabulare. Se va interveni pentru lucrari de urgenta

www.facebook.com

TIMISOARA. Adaposturile civile din Timisoara sunt in continuare inutilizabile in marea lor majoritate, in caz de razboi sau cutremur, la aproape un an de cand au ajuns in atentia autoritatilor locale, odata cu declansarea conflictului armat din Ucraina.

CITESTE SI: Se inchide circulatia pe un pod din Timis. Ruta ocolitoare pe care sunt indemnati soferii sa o foloseasca

De atunci, buncarele din Timisoara au intrat in primul rand in circuitul realizarii documentatiei. Viceprimarul Cosmin Tabara spune ca majoritatea adaposturilor civile publice sunt in procesul de intabulare, iar o suma de bani din bugetul local va fi alocata interventiilor de urgenta.

Cu 10 zile înainte de a se sesiza secretarul de stat Raed Arafat, in iarna, am demarat procedura de identificare si inventariere a adaposturilor si a dotarilor acestora. Am trimis notificari către asociatiile de proprietari in vederea igienizarii lor si a punerii la dispozitie. Am initiat procedurile de intabulare a 50 dintre cele 87 adaposturi publice, acestea fiind in curs. Am prevazut o suma la bugetul local pentru a putea fi facute, in prima faza, lucrari de urgenta: etansare, ventilatie, parte electrica„, anunta pe pagina sa de Facebook viceprimarul Cosmin Tabara, dupa o vizita la mai multe buncare, facuta alaturi de subprefectul de Timis Sorin Ionescu si de reprezentanti ai MApN si ISU.

Pe langa adaposturile publice, in Timisoara mai sunt si altele private, aflate in evidenta Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Va reamintim, la Timisoara exista 92 de adaposturi civile, majoritatea amenajate inainte de Revolutie, in blocuri si imobile vechi. Lor li se adauga alte cateva zeci construite in cladiri noi, private, care au ca destinatari doar angajatii si proprietarii.

Unde sunt cele mai mari adaposturi pentru populatie din Timisoara?

Cele mai incapatoare adaposturi din Timisoara se afla pe strada Bradului nr.6 (420 de locuri), strada Daliei nr. 2 (400 de locuri) si strada Versului (320 de locuri).

La polul opus, pe strada M. Eminescu, la nr 20, si pe strada Odobescu, la nr 71, sunt cele mai mici buncare, care pot adaposti pana la 75 de persoane.

Cum recunoastem buncarele?

Locurile care sunt prevazute cu adaposturi special construite pentru populatie sunt, cel putin teoretic, foarte usor de recunoscut. De regula, pe cladirile dotate cu astfel de spatii se poate vedea un semn.

Pe fatada imobilului, vizibil, ar trebui sa fie inscrisa litera ‘A’ intr-un cerc, semn ca acolo exista un adapost.  Oricine poate intra in aceste locuri, daca se intampla o nenorocire, in caz de dezastru natural ori bombardamente.

Cu toate acestea, sunt unele institutii care au prevazute in constructii aceste buncare, insa nu au pe fatada cladirii insemnul care indica existenta adapostului, deoarece aici se pot duce doar angajatii.

Aceste buncare, construite in cladirile noi ale institutiilor sau in imobilele de birouri moderne ridicate in ultimii ani sunt niste incaperi, la subsol, prevazute cu o usa metalica, grea, facuta special pentru acestea, iar in interior au ventilatie si curent electric. Sunt dotate cu prize si cu corpuri de iluminat functionale. In unele situatii, exista si piese de mobilier sumar si chiar provizii de hrana.

De asemenea, au pe peretele opus intrarii principale o asa- zisa „gura de evacuare”. Practic, e o trapa ce poate fi deschisa catre un tunel in care incape cu usurinta un om obisnuit de statura medie. Pe aici pot fi evacuate persoanele din adapost, in cazul in care usa principala este blocata, din diferite motive.

Consiliul Judetean Timis are un buncar de 400 de metri patrati, pentru comandamentul de urgenta!

Corpul de cladire nou al Consiliului Judetean Timis, construit in ultimii 15 ani, este prevazut cu un adapost, insa aici nu va avea acces populatia Timisoarei, ci doar cei care conduc judetul. Acestia, in caz de dezastru vor forma o celula de criza care va functiona tocmai in acest adapost.

Buncarul de la Palatul Administrativ are aproximativ 400 de metri patrati si este construit din beton si otel. Cei care se adapostesc aici pot sta si cateva luni bune, avand in vedere sistemul performant de ventilatie. Pana la 220 de persoane pot sta aici.

Aici vor intra, in caz de calamitate, cu prioritate, 35 de oameni. Este vorba de cei care formeaza Comitetul pentru Situatii de Urgenta Timis, adica prefectul, presedintele CJ Timis, subprefectii, seful ISU, primarul Timisoarei, directorul UPU-SMURD Timis, seful IPJ, seful Inspectoratului de Jandarmi, seful Politiei de Frontiera, comandantul Brigazii 18 Infanterie, seful STPS, loctiitorul comandantului Directiei Judetene de Informatii Timis, seful STS Timis, comandantul Gruparii Mobile de Jandarmi, directorul Apele Romane Banat, seful ANIF, seful ISJ, directorul DSP, directorul Directiei pentru Agricultura, directorul DSV, directorul DRDP, directorul CFR Exploatare, Inginerul-sef de la Enel, directorul Directiei Regionale in Constructii, directorul E.On Gaz Timisoara, directorul DGFP Timis, directorul Directiei de Mediu, directorul de la Garda de Mediu, directorul de la Inspectoratul Silvic, directorul Directiei Silvice, directorul Centrului Meteorologic, directorul de la Ambulanta, Directorul Directiei Drumuri din CJT si directorul Aeroportului.

Un astfel de adapost se gaseste si la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.