Buzdugan din secolul al XVII-lea, realizat in atelierele din Orient, expus la Muzeul Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Vizitatorii Muzeului National al Banatului din Timisoara vor putea vedea o piesa rara de artizanat, si in acelasi timp de istorie militara, expusa in Bastionul Theresia.

CITESTE SI: Sute de iubitori ai pedalarii, inscrisi la cea de-a III-a editie a Poli Bike Challenge 

Buzduganul era o arma folosita in batalii in Evul Mediu atat de infanteristi cat si de cavaleristi, iar artefactul expus la muzeul timisorean este creat in atelierele din Orient. Capul armei este realizat din alama, iar manerul din lemn, acesta fiind ornamentat cu diferite motive.

Capul buzduganului, executat din alama, prezinta o forma inedita de ceapa, decorata cu aripioare semicirculare – noua dintre ele intacte si trei rupte, evidentiind uzura si vechimea sa. Fiecare aripioara se termina cu o forma inelara la partea superioara si este usor evazata si crestata la baza, adaugand complexitate designului. Manerul, realizat din lemn si imbracat in alama, este intarit cu doua inele decorative care prezinta gravuri geometrice si nervuri paralele, oferind nu doar suport structural, dar si un accent estetic remarcabil. La partea inferioara, sub marginile de alama, se gasesc doua inele, cel inferior fiind stilizat cu o margine zimtata. Marginea de alama a manerului, usor conica, se termina intr-un inel extins. Manerul din lemn este cilindric, dar conic la varf si este fixat in partea superioara cu un capac gravat din alama si un cui de fier cu cap semisferic. In partea inferioara a manerului se afla un lant cilindric de alama, cu inele extinse la ambele capete„, au transmis reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Buzduganul poate fi vazut in expozitia de arme din mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia, de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.