Ca-n Germania, Austria ori Franta. Cu trenul-tramvai, din Timisoara in intreg judetul, dar si pana la Resita. Primaria vrea transport metropolitan integrat, pe calea ferata, in cel mult doi ani

TIMISOARA. Metroul usor se transforma in… trenul- tramvai. Autoritatile locale se pregatesc de un nou mare proiect de mobilitate urbana, care ar urma, in doar cativa ani, sa lege Timisoara de orase din apropiere, printr-o retea urbana de transport feroviar. Asa cum se intampla in Germania, Austria ori Franta.

CITESTE SI: ‘Locuri de poveste din Timisoara’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Palatul Baroc, de trei secole un simbol al puterii si al frumosului, martor al momentului istoric de la 3 August 1919. Video 

Mai exact, alesii locali au aprobat un studiu de oportunitate pentru realizarea de conexiuni cu un tren-tramvai intre Timisoara si Lugoj, Sannicolau Mare, Lipova si chiar Resita. Aceasta intrucat demersurile sunt de durata, iar documentatiile sa fie gata la momentul la care ar putea accesa si fondurile pentru un asemenea proiect.

„Investitia propusa a se realiza prin infiintarea sistemul de transport public integrat metropolitan utilizand reteaua de tramvai urbana si reteaua feroviara in zona aglomeratiei urbane timisoara pe traseele Voiteni, Deta, Buzias, Lugoj, Jimbolia, Sannicolau Mare, Recas respectiv pe traseele regionale Arad, Lipova, Radna, Resita”, se arata in decizia aprobata de consilierii locali.

„Am putea circula cu trenul-tramvai in cel mult doi ani”

Principalele trasee propuse de Primarie pentru introducerea trenului metropolitan si regional sunt:

Trasee metropolitane si regionale:
– Timisoara – Lovrin – Sannicolau Mare – Cenad
– Timisoara- Voiteni – Gataia – Berzovia – Resita
– Timisoara – Buzias – Lugoj
– Timisoara – Radna
– Timisoara – Carpinis – Jimbolia
– Timisoara – Cruceni
– Timisoara – Sanandrei – Periam – Lovrin

Trasee metropolitane locale
– MT1 – Gara Timisoara Nord – Gara Timisoara Est – str Gh. Adam – Calea Stan Vidrighin – bd. Liviu Rebreanu – str. Drubeta – Calea Sagului
– MT2 – Gara Timisoara Nord – Gara Timisoara Est – str. Gh. Adam – Calea Stan Vidrighin – Gara Timisoara Sud

Practic, in cazul traseelor propuse pe teritoriul Timisoarei, reprezentantii Primariei sustin ca trenurile metropolitane ar putea circula in cel mult 2 ani, pentru ca cea mai mare parte din infrastructura exista deja, si nu ar fi nevoie de multe lucrari de interventie.

Pe de alta parte, in cazul retelei feroviare din regiune este nevoie de mai mult timp pentru implementarea proiectului, pentru ca, desi exista deja linia de cale ferata, aceasta are nevoie de diferite imbunatatiri, dar si de realizarea de racorduri la reteaua de linii de tramvai din Timisoara. Or, aceasta implica acordul si participarea CFR, dar si o multime de avize.

Pentru trenurile-tramvai, nadejdea sta in banii de la Uniunea Europeana 

Intrucat urmatorul exercitiu financiar al Uniunii Europene vine cu sume importante destinate investitiilor legate de protejarea mediului inconjurator si reducerea poluarii, autoritatile din Timisoara spera sa obtina toti banii necesari din fonduri europene.

Potrivit specialistilor din Primaria Timisoara, pe noile trasee ar urma sa circule acelasi tip de trenuri, intrucat atat liniile de tramvai din oras, cat si calea ferata din regiune au acelasi ecartament. Numarul de garnituri care ar fi necesare pentru realizarea transportului pe traseele dorite nu a fost inca stabilit. O astfel de garnitura ar costa aproximativ 2,5 milioane de euro, adica ceva mai mult decat noile tramvaie electrice pe care Timisoara le va avea, incepand de anul viitor.

Ca la Viena, Munchen sau Paris

Trenul metropolitan reprezinta un sistem feroviar local sau regional care ofera un serviciu de transport in interiorul si in jurul marilor aglomerari urbane.

Trenurile metropolitane de tip S-Bahn sau RER din orase precum Viena, Zurich, Paris, Munchen, Berlin leaga, de cele mai multe ori, zonele centrale sau gara principala a marilor orase (circuland uneori pe reteaua urbană de metrou) de localitatile din zona metropolitana, chiar si pana la 40 de kilometri distanta.

In cazul „sistemului de transport public integrat metropolitan utilizand reteaua de tramvai urbana si reteaua feroviara in zona aglomeratiei urbane Timisoara„, acesta ar urma sa fie dedicat in special navestistilor si elevilor din comunele si orasele din regiune.

Trenurile metropolitane ar urma sa opreasca in statii fara personal, cu peroane simple, legate intre ele sau cu retelele de transport complementare, prin supratraversari. Orarul va fi adaptat fluxurilor de calatori si corelat multimodal.

Ramane de vazut ce va arata studiul de oportunitate pentru acest proiect, cand va fi gata, mai ales la capitolul rentabilitate.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ideea e in principiu una foarte buna. Cu implementarea nu cred ca vor reusi in 2 ani mai nimic, sper sa gresesc.

  2. … ca cea mai mare parte din infrastructura exista deja, si nu ar fi nevoie de multe lucrari de interventie.
    Asta nu am inteles-o!
    Cand – in buna parte – traseele locale nu au nici macar semaforizari moderne (vezi si cap automatizari), caile de rulare corespund cerintelor din 1900 toamna, pentru viteze de max 40 km/ora, si tonaj ???? cand garile sunt cum sunt si probabil greu integrabile, cand automatizarea care ar fi strict necesara ar costa cel putin 40 % din investitie (refacere), …. .
    Estimare a investitiei: 40 – 60 miliarde de EURO

    • Cum sa nu existe infrastructura? Timisoara inca e impanzita de bucati de linie de cale ferata care deserveau vechile uzine, demult facute praf. In Buziasului relativ recent s-a scos una si s-a asfaltat, dupa ce o sina s-a desprins complet de traverse si oscila distrugand rotile celor cere treceau pe acolo. Dar inca sunt destule sine care taie drumuri, fortand circulatia cu 5 km/h, si care in afara drumului sfarsesc in buruieni. Dar n-ai ce sa le faci, apartin super-statului CFR, cunoscut pentru eficienta, rapiditate si seriozitate (cu care toaca bani publici).
      Dar constructia de cale ferata, in sine, nu e mare lucru. Poate chiar mai usor decat al unui drum cu 4 benzi. In alte tari, care au motive sa se mandreasca cu transporturile, echipe de pensionari reconditioneaza trasee celebre – cu carat de traverse, vreau sa zic, nu cu dat cu maturica.
      O retea de genul asta ar rezolva multe probleme, exact ca in Vest, unde multi oameni cu posibilitati s-au mutat in jurul orasului, doar ca sa vada cum se umple drumul de blocaje la orele de varf. E drept ca sistemul cu trenuri s-ar putea sa fie „nascut mort” in vremuri de distantare sociala.

      • Cu trenul-tramvai, din Timisoara in intreg judetul, dar si pana la Resita.
        Si ce/cum facem cu alimentarea cu energie: (1) electrica la ce tensiune (in oras, in afara orasului doua lucruri complet diferite (2) Diesel (3) mixta (vreo 3 – 4 amalgam).
        Concluzia: usor de spus greu de realizat (studiul de fezabilitate: 3 mil. EURO)

  3. De ce nu??Sa se faca,domnule!!Poate ajungem si noi…..in sec.XXI..

    • pai ajungem si noi in sec XXI, dar cand celelalte tari sunt deja in secolul XXIII

  4. O sa fie rentabil daca o sa fie facut cu cap si daca o sa se mentina la standarde rezonabile. (nu 2 ore jumate cu trenul de la Sannicolau la Timisoara). Dar ca deobicei, nu e decat gargara ieftina.

  5. Un făaas electoral !
    La cum arată infrastructura feroviară, poate în secolul XXII 😀

  6. Alta petarda marca Robu! Se vor cheltui bani (multi, foarte multi) pentru studii de prefezabilitate si fezabilitate si nu se va finaliza nimic!
    Asa am fost obisnuiti ! Sa traim cu sperante desarte.
    Activitatea economica a judetului nu impune acum un astfel de proiect.
    Mult mai bine ar fi sa se realizeze un transport public cu tramvaiul in Timisoara , la un nivel de calitate civilizat.

  7. Un sistem de transport cu o flota de microbuze sau autobuze electrice cu tarife decente, cred că ar fi mult mai flexibil și mai realist de realizat, dacă se dorește într-adevăr acest lucru, nu doar sifonari de fonduri UE prin zeci de studii fără nici o finalitate concretă. In plus, de infrastructură reabilitată destinata acestui proiect, ar beneficia toată lumea.

    • … autobuze electrice … (pe acumulatori, pentru cate persoane si ce rute, pe ce drumuri, cu ce autonomie si statii de reincarcare, …)???
      Ce necesita toata aceasta „tara-vura”?
      Abia astept tramvaiele pe acumulatori si sa vedem apoi … dupa alti 2 ani

  8. Infrastructura externa apartine cfr, care apartine de ministerul transporturilor, care se afla la buCUResti, rezulta simplu aproape imposibil de realizat, atat robu cat si fritz. Pana atunci drum bun si cale ferata

  9. Doar tîmpenii, altceva nimic. Când Dumnezeu se va gasi un om normal la cap în orașul ăsta să înțeleagă că singura soluție de a rezolva problema traficului in Timisoara este scoaterea liniei de tren din oraș iar în locul ei o șosea rapidă cu legătura la ambele capete cu șoseaua de centură, conexiune cu toate străzile adiacente și descărcare la Gară și MALL ? Numai așa s-ar putea renunța la o bandă de circulație în favoarea transportului public cu firobuze si orașul s-ar aerisi automat scăzând și gradul de poluare .

  10. baaaaaaaa.nu sunteti in stare sa reparati o gura de canal .in urma acestei idei scoase in presa dovediti cat de mult va bateti joc de oamenii acestui judet

  11. Idei care apar inainte de alegeri, ca ciupercile dupa ploaie. „Administratia Locala” ne abureste de 8 ani cu planuri din astea, si nu uita sa cheltuie bani din buget anual. Realizari; Z-E-R-O, sau mai corect spus M-I-N-U-S, caci au disprut traseee de tramvai, tramvaiele scoase pe traseu sunt mai putine, etc. Cica avem 5 mijloace de transport in comun, nimeni nu-i ca noi, Robu socotind vaporasele (super utile) si trotinetele si bicicletele la acesta categorie. Mai puneti si mersul pe jos, dar numai dupa ce reparati trotuarele batjocorite de un an bun. O telecabina nu faceti? Macar asa, de fitze de exemplu din Soarelui pana vis-a-vis de Capitol?

  12. În Germania „tramvaiele” astea merg cu 120km/h. La noi în afara de București Constanța si București Brașov abia daca mai merg pe alocuri cu 90-100 km/h

  13. E simplu, dar foarte dificil, traim in Romania. Sunt Primar, administrez un oras. E „firma mea”, atenție sa nu se inteleaga proprietatea. Vreau un proiect ca si cel din articol. Ma uit la cei din „firma mea”. Nu gasesc nici o persoană capabila sa fie manager la un asemenea proiect. Nu e vina lor, nu sunt pregatiti, nu au competentele necesare, nu au mai facut asa ceva. Ce fac? Caut unde s-a facut asa ceva. Viena? Paris? Pun mana pe telefon sau scriu o scrisoare ( acum merge cu email). Sunt Primarul Robu din Timisoara si vreau sa fac ce ati facut si voi. Cu cine ati lucrat? Punem pariu ca primește si raspuns? Asa se procedeaza in lumea civilizata. Invit pe cei competenti la discuții ( punem pariu ca o sa vina? ) si le prezint ce vreau sa fac. Cu ocazia asta mai invata si subordonații mei ceva. Inteleg si eu Primarul ce înseamnă un asemenea proiect. Asa pot sa decid daca merg inainte sau ma opresc pentru moment. Pana aici nu cred ca o sa coste ceva! Nu plătesc „studii de fezabilitate ” la toate sugativele de partid”. Daca decizia e DA, mergem inainte, Invit pe cei cu care am discutat sa participe la licitatiile legale care trebuie facute. Fac un punctaj pentru licitatii care avantajeaza competența pe proiecte similare si sa vezi cum zboara firmele de partid. Daca am gresit in argumentație va rog sa ma contraziceti! Va rog sa nu il puneti in discuție pe Robu ! Eu vorbesc de un Primar, nu de „personajul” Robu.

  14. Vrajeli de politicieni cu care am fost prostiti mereu in prag de alegeri. Parerea mea sa cante la alte mese. Sa le fie rusine!!

  15. Cam mare palaria! De ce nu se acceseaza fonduri europene pentru noi linii de tramvai spre Mosnita, Giroc, Dumbravita sau SanMihai?

  16. intre timp boc a inaugurat a 5-a parcare etajata la cluj…cu alte doua in constructie…
    cam asta e diferenta intre un primar si un primat….
    asta chiar crede timisorenii is atat de talambi sa puna botul la aburelile lui pre-electorale?
    macar daca ar fi in stare sa-si termine drumul boului in timp decent…ca daca il facea si pe ala la timp nu mai ajungem sa platim noi din buzunar giratoriile la cnair…

  17. În primul rând nu știu ce treabă are primăria cu proiectele județului și zona de Vest. Dacă tot a furat Robulus pătrunjelul maicasii și la fumat iar, s-au omis câteva proiecte CARE AR PUTEA FI FINANȚATE CU BANI DE LA UE, CA PE CELELALTE FONDURI LE-A EPUIZAT:Finanțarea ar PUTEA sa cuprindă un car cu boi, care sa facă legătura intre cele 2 mandate inte alegerile locale din 2020-2024 sau mandatul de arestare dintre primărie și localitatea Popa Șapcă. 2.AR PUTEA sa finanțeze cu bani de la UE un metrou sau o linie de tramvai care sa facă legătura cu Autostrada Timișoara – Belgrad promisa din 2014 și uitata pana în ziua de azi atât de ciuma roșie cât și de ciuma galbena, care are conexiune cu Polul Nord și mai departe cu Autostrada 66 din America. 3.Ar putea sa ceara bani de la UE pentru a finanța o linie de vapoare termopan care sa facă legătură între canalul Bega și Marea Neagra, dar sa ia toți fumații din primărie, din prefectura și CJT care în 30 de ani au ZERO REALIZĂRI ȘI PROIECTE, și să le dea drumul spre Marea neagra și oceanul Pacific, fără bărci de salvare. 4.AR PUTEA CERE FINANȚARE pentru o linie de tramvai sau de tren care sa facă legătură între carul mare cu boi și Calea Lactee, cu stație pe Luna. Ce mama dreaqu uă, voi sunteți sănătoși la cap? Primăria sta cu pantalonii rupți în cur la o lucrare chiar în spatele instituției de 2 luni, o lucrare care se executa în cel mult 3 zile. S-au scos 2 linii de tramvai din oraș, linia 13 circula cu un autobuz ca în evul mediu și visați la avioane? Ar putea trantorii și lichelele care conduc orașu și județu sa ceara finanțare de la UE pentru o linie de avion care sa facă legătură din centrul orașului cu Freidorf.

  18. Voi nu sunteti in stare sa faceti functionala linia tramvaiului 3 si visati la cai verzi pe pereti…..Vrabia malai viseaza si nebunul balamuc !!!!
    Lasa ne,Robuleee si du te cu Dzeu.