TIMISOARA. In noiembrie 2012, opiniatimisoarei.ro prezenta o reusita din categoria „Iata ca se poate!” Una dintre cele mai spectaculoase cladiri istorice din Piata Unirii din Timisoara, Casa Brück, isi recapatase maretia de odinioara, dupa ce proprietarii au pus mana de la mana si au renovat-o complet. Aceasta, in timp ce alti proprietari de imobile din centrul istoric asteapta linistiti sa vina autoritatile locale cu bani si sa le reabiliteze casele.
Iata, insa, ca si atunci cand scoti bani grei din buzunar pentru o lucrare, ce ar fi trebuit sa arate impecabil multa vreme de acum inainte, treaba se face de mantuiala.
Cade tencuiala de pe Casa Bruck!
La nici 8 luni de la incheierea reabilitarii Casei Brück, se pot observa bucati de tencuiala picata, ornamente cazute, pete uriase pe zugraveala.
Cu alte cuvinte, deja se impune deschiderea unui nou santier pentru repararea stricaciunilor.
Unul dintre proprietari, omul de afaceri Gianluca Testa, care observase mai multe nereguli, a decis sa nu plateasca garantia constructorului, mai ales ca, spune el lucrarea nu era gata suta la suta. Firma angajata nici n-a incheiat bine santierul la Casa Bruck ca a si fost data in judecata de beneficiari.
Patronul insa nu mai e de gasit: si-a schimbat numarul de telefon si parca a intrat in pamant. Gianluca Testa a povestit pentru www.opiniatimisoarei.ro ca, avand in vedere ca lucrarea nu este practic complet gata, proprietarii cladirii au refuzat si sa semneze receptia.
„Constructorul nu a terminat lucrarea, nu a pus gresie (n.r. faianta ornamentala) pe balcoane, sub balconul de pe Mercy a aparut o pata alba, pentru ca nu a terminat treaba. Si la fatada dinspre Piata Unirii au pus tiglele intr-o maniera necorespunzatoare, iarna asta a intrat zapada in pod, s-a topit si s-a infiltrat in caramida, care inca nu era foarte uscata, pentru ca a venit vremea rece. La un moment dat a scazut si temperatura brusc si arata cum arata. Noi avem pe rol un proces deschis la constructor, a facut 99% din lucrari, nu am semnat niciun fel de receptie, absolut nimic. Nu inteleg ce are in cap omul acesta, pentru ca garantia e blocata in banca, el nu termina 1% din lucrari…”, a spus Gianluca Testa pentru opiniatimisoarei.ro.
Proprietarii sunt nevoiti acum sa contracteze alta firma pentru a repara cladirea in urma celor care au… reabilitat-o initial.
„Din pacate eu cu asta ma lupt, asta e seriozitatea intreprinzatorilor. Constructorul nu mai e de gasit, a schimbat numarul de telefon, eu am dat de el prin alte surse, am mers si la Inspectoratul de Stat in Constructii si am facut o expertiza pentru a evalua ce s-a intamplat de fapt. Discutia e simpla, garantia e blocata, sunt in jur de 15.000 de euro in discutie. E o dezamagire foarte puternica, ma agit ca nebunul sa fac, dau de o persoana care mi se pare serioasa, am pus diriginte de santier, noroc c-am avut acest inginer italian care multe lucruri le-a reparat pe parcurs, pentru ca altfel problema ar fi fost mult mai mare”, ne-a mai spus Testa.
Oricum, abia acum a ajuns si faianta ornamentala care mai trebuie asezata pe cladire, facuta cu multa migala de o firma din Cluj.
„Gresiile care lipsesc le punem noi, saptamana viitoare finalizam, alea au fost facute una cate una de o firma din Cluj. Au fost foarte scumpe si nu am putut atunci sa le punem, ca a venit iarna. Pentru constructor ce sa zic… sa-i dea Dumnezeu sanatate!”, a concluzionat Gianluca Testa.
Va reamintim ca Gianluca Testa, un om de afaceri italian care s-a mutat in urma cu multi ani la Timisoara si care este unul dintre proprietarii cladirii, a investit bani buni in Casa Bruck din Piata Unirii.
“Eu m-am indragostit de casa asta in 1997, cand am trecut prin Piata Unirii si am vazut cum arata. In 2000 am reusit sa cumpar un apartament, apoi povestea a mers mai departe si am cheltuit foarte multi bani sa reconditionez interiorul si partea de instalatie, canalizarea si am facut tot nou. Asta prin 2001 sau 2002. Dupa aceea m-am mutat acolo. Eu am facut asta din pasiune, din iubire, nu din business”, a spus Gianluca Testa pentru www.opiniatimisoarei.ro in noiembrie anul trecut.
Fatadele cladirii insa se degradau pe zi ce trece. Gianluca Testa i-a convins pe ceilalti proprietari de apartamente din Casa Brück sa inceapa demersurile pentru a obtine actele necesare sa reabiliteze cladirea istorica pe exterior. Totul a inceput in urma cu mai multi ani, insa proprietarul este extrem de suparat pe autoritatile locale pentru ca, spune el, i-au pus bete in roate. A durat 4 ani sa obtina autorizatiile.
“Acum cativa ani apa a inceput sa intre in apartamente, era varza acoperisul, nimic nu mai era bun pe casa, pica zilnic tencuiala, era dezastru… acolo a fost o poveste putin mai trista. Am tot cheltuit 4 ani de zile bani pentru a obtine autorizatiile si toate documentele necesare pentru a putea incepe lucrarile. In loc sa fi avut drumul deschis din partea autoritatilor, am avut piedici. Suntem 3 proprietari aici si mai sunt cateva persoane care au inchiriat spatii la parter, 6 persoane in total, dar cei de jos detin un procent foarte mic”, a mai povestit Gianluca Testa.
Banii necesari lucrarilor, aproape 300.000 de euro, i-au pus toti cei care sunt proprietari in Casa Bruck. Lucrarile au fost facute de aceiasi muncitori care au renovat si o parte din Bastionul Therezia din Timisoara, supervizate insa de un inginer italian care a renovat foarte multe cladiri istorice in Italia, spunea pentru www.opiniatimisoarei.ro Testa in toamna anului trecut. A avut insa mult de furca cu muncitorii romani. De multe ori i-a pus sa refaca si de 5 ori o lucrare care nu le-a iesit bine, oricat de marunta ar fi fost.
“Am facut o restructurare artistica, folosind cele mai bune materiale posibile. Poarta de la intrare este originala, din stejar masiv. In curand vom termina si casa scarilor, tot ca si originala. 99% este gata, ea din exterior arata finalizata, mai lipsesc cateva finisaje, niste faiante care vin puse pe exterior, au intarziat foarte mult, le facem la Cluj. O sa le punem in primavara. Materialele sunt toate italienesti, mai putin faianta. A fost cam greu sa lucram cu oamenii de aici, de multe ori i-am pus sa refaca anumite lucrari mici de 4 sau 5 ori. Am investit aproape 300.000 de euro”, ne-a marturisit proprietarul in noiembrie 2012.
Casa sau Palatul Brück a fost construita in anul 1910 de catre arhitectul Laszlo Szekely, in stilurile Art Nouveau si Secession, cu un caracter usor eclectic, scriu cartile de istorie. Cladirea are 4 nivele, iar la parter functioneaza o farmacie deschisa aproape de cand s-a ridicat palatul. Casa Brück este formata dintr-un numar foarte mare de placi ceramice, inspirate din motivele folclorice unguresti.
Foto: Virgil Simonescu
Pareri
Totusi imi pun o intrebare…O cladire istorica este renovata cu termoizolatie din polistiren?Am ciocanit unle locuri in dreptul farmaciei si am realizat ca este de tip termoizolatie de bloc…
Pacat de investitie si aviz celor care isi termoizoleaza blocurile,mai ales ca la unele blocuri din Lipovei deja se vede,,lucrarea”
Pai se putea sa nu se faca smecherii la noi in tara? Constructorul i-a luat banii domnului Testa si l-au lasat cu tencuiala cazuta si cu o lucrare de mantuiala. Mai mare rusinea!
Era prea frumos ca sa fie adevarat, asta este Romania, lucru de mantuiala pe bani multi.
Ii doresc dlui Testa sa aiba rabdarea necesara sa faca reparatiile, multumindu-i in numele timisorenilor ca a redat orasului acest edificiu minunat.
Am citit si eu postarile deoarece locuiesc intr-un imobil frumos de patrimoniu. Fiecare se exprima in limita culturii pe care a reusit sa o acumuleze. Aceasta nu se cumpara, nu se vinde. Sa vi astazi sa spui ca daca nu ai bani, vinde pe nimic la primul venit si te poti muta la cimitir… exprimare de cocalar … Se vede ca nu au citit legislatia noastra, L 422/2001 republicata, facuta dupa legislatia CE. Cine locuieste intr-un astfel de imobil are o multime de necazuri pe care nu le poate moderniza sau a le face acceptabil de locuit. Nu are voie sa faca modificari … legea patrimoniului … In compensatie legea prevede implicarea obligatorie a Primariei, a comunitatii care vrea sa beneficieze de imaginea imobilului. Pentru toti cei care au legatura cu valorile culturale nu trebuie sa repetam ca totul este un Kitsch, o moneda lustruita nu mai are valoare, un tablou repictat nu are valoarea originalului, o baba sulemenita nu mai reproduce tineretea care are momentul ei. Deci intr-o economie de piata toate au valoarea data de cerere si oferta cu tot riscul dat de farsorii profesionisti. Ce s-a facut 25 de ani cu impozitele noastre ? Ce s-a facut inainte ? De ce nu mai avem vapoare? De ce folosim niste tramvaie luate ca ajutor de la fier vechi? De ce cei care fura un milion de euro se numesc oameni de afaceri si nu sunt executati? Cine vorbeste, a vizitat si Roma, Neapole? Constructia Catedralei incepute in anii 30 de Legionari a fost puternic contestata … era facuta intr-un pur stil arhitectonic romanesc …