Cadou de la Mussolini, chiar de Sfantul Gheorghe, statuia Lupoaicei numara 88 de ani de cand vegheaza Piata Operei din Timisoara. Afla-i povestea!

TIMISOARA. Un adevarat simbol al latinitatii, dar si al Timisoarei, statuia Lupoaicei a fost asezata in Piata Victoriei, intre Catedrala si Opera, in urma cu nu mai putin de 88 de ani, chiar in ziua Sfantului Gheorghe, pe 23 aprilie.

Copie a celebrei Lupa Capitolina, Statuia Lupoaicei, azi una dintre statuile simbol ale orasului reprezinta o donatie facuta de municipalitatea Romei in anul 1926, an in care a si fost asezata pe soclul, de peste patru metri inaltime, din plin centrul Timisoarei.

Statuia este donata de primaria orasului Roma si a fost pusa pe soclu de 4.49 metri, in anul 1926, in Piata Operei. Este un simbol al latinitatii, dar si al orasului. In acelasi an, tot de la Roma au fost donate statui similare catre Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Craiova„, a declarat istoricul Ion Hategan.

Precum Lupa Capitolina, statuia ii infatiseaza pe intemeietorii Romei Remus si Romulus alaptati de o lupoaica, insasi legenda care sta la baza ridicarii Cetatii Eterne.

Duce, duce, ia-ti cataua si ti-o f***ce!

Inaugurarea monumentului a avut loc la data de 23 aprilie 1926, in prezenta a 10.000 de timisoreni. La eveniment au luat parte dr. Samuil Sagovici, primarul Timisoarei de la acea vreme, Vasile Goldis, pe atunci ministrul Cultelor, Grigore Trancu-Iasi, ministrul Muncii, precum si delegati de-ai lui Mussolini, conducatorul statului italian din acea vreme.

Predarea s-a facut de catre consulul Italiei la Timisoara, Codecca. Solemnitatea a decurs cu totala excludere de la orice rol a fostului primar al Timisoarei dr. Lucian Georgevici, obligat sa demisioneze in data de 17 aprilie, intr-un climat tensionat.

In urma dictatului de la Viena, prin care Ungaria a primit Transilvania de Nord, centrul Timisoarei a fost locul unei manifestatii de protest. Deoarece Italia, aflata sub conducerea liderului Benito Mussolini (supranumit „Il duce„), sprijinise pretentiile Ungariei, statuia a atras nemultumirea manifestantilor care au protestat fata de primirea ei, ea fiind chiar  indepartata o vreme din centrul Timisoarei. In cel mai pur grai banatean, o parte dintre protestatari au scandat atunci in piata la adresa lui Mussolini: „Duce, duce, ia-ti cataua si ti-o f***ce!

Statuia Lupoaicei, pusa in valoare prin iluminatul arhitectural

In timp, specialistii firmei contractate de Primaria Timisoara au pus in valoare Statuia Lupoaicei, printr-un iluminat arhitectural, asa ca atat timisorenii, cat si turistii pot admira monumentul istoric noaptea intr-un spectacol de lumina.

Statuia Lupoaicei este ingrijita de primarie. Pentru a scoate acest monument in evidenta mult mai bine, mai ales seara, cand Piata Victoriei este populata si animata de foarte multi cetateni, am decis iluminarea arhitecturala artistica a monumentului. Eu cred ca timisorenii se bucura sa vada acum Lupoaica scaldata in lumina, pana acum era intr-un con de umbra„,  a declarat in urma cu ceva vreme pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

Iluminatul arhitectural al monumentului a fost inaugurat odata cu deschiderea Targului de Craciun de la Timisoara, din 2012, moment in care a iesit la iveala faptul ca o parte din capul lupoaicei a ramas totusi… intr-un con de umbra.

Cat despre istoria statuii, primarul Timisoarei este convins ca timisorenii trebuie sa respecte trecutul monumentului istoric, mai ales ca este un simbol pentru capitala Banatului.

Presupun ca se cunoaste istoria, s-a vorbit destul de mult despre asta, mai ales dupa Revolutie. Trebuia sa ne acceptam istoria asa cum este ea, nu avem voie sa o denaturam si faptul ca Lupoaica a fost primita pe filiera pe care o cunoastem nu cred ca scade cu nimic din valoarea sa artistica, din valoarea sa simbolica pentru Timisoara, pana la urma trebuie sa o luam ca un simbol al latinitatii prezent aici, in centrul orasului„, a completat primarul.

Protest inedit pe statuie

Tot din istoria statuii Lupoaicei face parte si un episod petrecut dupa Revolutia din 1989. Un timisorean, Faur Isaia, care  a devenit faimos pentru protestele sale, cum ar fi stropirea cu cerneala a fostului presedinte Emil Constantinescu, a mai marcat un episod de revolta cand s-a urcat pe statuia Lupoaicei din centrul Timisoarei.

In anul 1998, cand se inaugura statuia Regelui Ferdinand din Piata Operei, Faur Isaia s-a inarmat cu pancarte si s-a cocotat pe monument pret de cateva ore.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Credere, obedire, combtere. Saluto al Duce!

    • Si può ottenere in culo su piombo pupi, l’assassino è stato appeso da molto!