Noile clădiri de birouri finalizate în Timişoara, în ultimii ani, generează beneficii nu doar pentru dezvoltatori şi companiile aflate în căutarea de spaţii calitative, ci şi actorilor de pe pieţe conexe, precum cele de alimentaţie publică şi servicii. Policlinici, bănci, saloane de înfrumuseţare, chiar şi cafenele şi restaurante cu amenajări îndrăzneţe aleg să se poziţioneze în noul punct zero: parterul imobilelor office, unde vadul este asigurat zilnic de câteva sute, dacă nu de mii de persoane.
Combinaţia armonioasă dintre birouri şi retail este vizibilă, în special, în ansamblul mixt Openville. Compania IULIUS a ales să replice la Timişoara modelul de proiect cu funcţiuni complementare, mall şi office, patentat la Iaşi, iar reţeta funcţionează în beneficiul tuturor. Persoanele care lucrează în cele două clădiri finalizate au la dispoziţie servicii dintre cele mai diverse, utile zi de zi, iar retailerii au trafic şi vânzări asigurate nu doar de clienţii obişnuiţi ai Iulius Mall. Astfel se explică de ce spaţii, până de curând mai puţin convenţionale pentru comerţ, reprezintă un adevărat magnet, iar clădirile de birouri au rezervate, la parter, suprafeţe generoase pentru retail.
Ce tip de afaceri se poziţionează în clădirile de birouri? În primul rând, prestatorii de servicii, unde angajaţii pot rezolva repede chestiuni cotidiene sau pot plăti facturi. Vorbim despre policlinici medicale, bănci sau operatori de telefonie, dar şi de magazine. Este şi cazul primului imobil office inaugurat în ansamblul Openville, unde sunt prezenţi chiriaşi precum Policlinica Regina Maria, CEC Bank, ProCredit Bank şi brandul dm drogerie markt.
Şi saloanele de îngrijire s-au orientat spre aceste locaţii, unde traficul zilnic intens le asigură o clientelă fidelă. De exemplu, la începutul lunii iulie, în clădirea UBC 1 din ansamblul Openville s-a deschis un barber shop. „Am ales ansamblul Openville pentru a deschide acest nou concept, în principal, pentru traficul mare de vizitatori. Cu un salon deschis de aproape 13 ani în Iulius Mall, considerăm că am dobândit o experiență vastă în domeniu, dar și că Openville era opțiunea firească pentru următorul nostru pas în dezvoltarea business-ului”, declara Alina Mihalache, Breathless Gentleman’s Room.
Concepte inedite de cafenele şi restaurante
De departe, însă, antreprenorii de pe segmentul de food & beverage sunt cei care au intuit cel mai bine potenţialul imens pe care îl are poziţionarea unei cafenele sau a unui restaurant într-un ansamblu mixt, şi, mai ales, în vecinătatea clădirilor de birouri cu sute de angajaţi. Operatorii sunt atenţi la preferinţele lor de consum, astfel că şi conceptele propuse sunt dintre cele mai inedite, la nivel de amenajare interioară, meniuri şi oferte promoţionale. Aşa au apărut restaurantele tematice, precum at Fabrika, mica „uzină” din apropierea UBC 2, popular nu doar pentru preparatele sale, ci şi pentru meniul de tip „business lunch” care îi atrage la orele de prânz pe cei care lucrează în spaţiile office. În completare vin şi restaurantele din Iulius Mall, care şi-au adaptat oferta cu meniuri speciale şi promoţii pentru această categorie de consumatori.
Astfel de locaţii se vor deschide în continuare, cel puţin în ansamblul Openville, acolo unde toate clădirile de birouri sunt prevăzute cu spaţii comerciale. Lanţul Manufaktura va deschide în UBC 1 o combinație interesantă de coffee shop, bistro şi restaurant, în vreme ce, la parterul UBC 3, aflată în construcţie, au închiriat deja spaţii nume precum reţeaua naţională Ted’s Coffee şi un operator de food, care va deschide, pe 1.400 mp, cel mai mare restaurant libanez din regiune.
Săli de evenimente corporate şi grădiniţă în limba engleză
Deşi se află abia la stadiul de fundaţie, UBC 0, care va fi cel mai înalt imobil office din România, a atras şi el chiriaşi din zona de retail: magazine de bijuterii, operatori de servicii şi cafenele. În plus, la etajul întâi, dezvoltatorii Openville vor oferi un nou serviciu pentru zona corporate: şapte săli unde vor fi organizate evenimente business, traininguri şi conferinţe.
Mixul birouri – retail are rezultate pozitive şi pentru retailerii din Iulius Mall, centrul comercial câştigând zilnic, în ultimul an şi jumătate, un nou segment: angajaţii din cele două clădiri UBC. Un public numeros şi cu potenţial financiar, care i-a motivat pe retaileri să îi fidelizeze, prin intermediul unui programul special, Card Partener, cu reduceri permanente, atunci când vin la cumpărături sau iau masa de prânz.
Tot în beneficiul persoanelor care lucrează în clădirille office vine şi instituţia privată de învăţământ Wendy School, care va deschide în Openville, în primăvara anului viitor, prima grădiniţă şi şcoală primară unde se va studia după curriculum britanic, în limba engleză. Părinţii din UBC-uri îşi pot înscrie copiii la grădiniţă începând din luna decembrie 2018, iar în ciclul primar din februarie 2019.