Cai, oi, magarusi si vacute, utilaje moderne, bunatati de tot felul, dar si concursuri. Banat Agralim si-a deschis portile, la Timisoara

TIMISOARA. Cea de-a 16-a editie a Banat Agralim a adus la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara peste 150 de producatori, agricultori si crescatori de animale.

Anul acesta, evenimentul a fost inaugurat in prezenta tuturor organizatorilor, iar gazdele, reprezentantii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara, si-au primit oaspetii cu paine si sare.

Impreuna cu partenerii nostri am facut posibil un eveniment in care de la mic la mare, specialisti sau mai putin specialisti pe probleme de agricultura si activitati conexe sa fim astazi si zilele urmatoare prezenti aici pentru a intra in contact cu tot ceea ce este nou din spectrul acesta larg al stiintelor vietii. Este important ca o universitate ca a noastra, o institutie de prestigiu in invatamantul superior, este si va fi implicata in zona tehnico- economica, este foarte implicata in zona aceasta de transfer tehnologic, aspecte care sunt foarte importante. Pe langa partea de cercetare e important sa venim si pe partea de cercetare aplicata. De la an la an, universitatea noastra a reusit sa dezvolte acest eveniment si am avut an de an alaturi de noi reprezentanti ai Ministerului Agriculturii„, a declarat Cosmin Popescu, rectorul USAMVBT.

Deschiderea oficiala a avut loc vineri, in prezenta ministrului Agriculturii, Petre Daea, absolvent al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinata a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara.

In primul rand ingaduiti-mi sa dau salutul de respect tuturor fauritorilor de hrana din Romania, acelora care sunt prezenti aici, acelora care sunt prezenti in camp. Astazi, cand in toata Romania se recolteaza la orz, astazi cand in Romania se reisamanteaza acolo unde natura nu a fost alaturi de dorintele lor. Acum fermierii sunt in zootehnie, acum procesatorii sunt in industria alimentara, acum, aici, pe un platou al stiintei, o parte dintre cei care plamadesc painea tarii, si-au dat intalnire pentru a transmite respectul fata de munca, respectul fata de cadrele didactice care au lucrat si lucreaza aici, carora vreau sa le aduc salutul de recunostinta din partea unui absolvent al Institutului Agronomic din timisoara. Va felicit pentru tot, in primul rand va felicit pentru organizare, va felicit pentru prezenta, presedintele Consiliului Judetean care este alaturi de dumneavoastra pentru a da acea incredere necesara actului de constructie, de promovare a noului in acest domeniu. Astazi, aici, in prezenta dumneavoastra iata ca o parte din cei care au misiunea sa conduca acest domeniu si-au facut timp pentru a fi la fata locului, acolo unde dumneavoastra si noi cei care putem si trebuie, cei care suntem chemati sa rezlvam problemele tarii, suntem chemati sa facem transferul de cunostinta, punand pe platoul de exprimare utilaje, substante, soiuri, tehnologii, totul la vedere astfel incat sa aiba expresia necesara astfel incat fiecare dintre noi sa ne mobilam din punct de vedere al cunostintelor, dar in acelasi timp sa ne antrenam pe culoarul de realizare a productiilor in Tara Romaneasca„, a spus Daea, in deschiderea evenimentului.

Ministrul Agriculturii a avut un mesaj si pentru agricultorii care si-au depus la timp cererile la APIA.

Alaturi de dumneavoastra este Guvernul Romaniei. Si va multumesc dragi fermieri ca ati inteles mesajul de la Guvern, de a depune cererile pentru subventii pana in data de 15 mai. Este fundamental acest termen, acesta a asigurat si asigura continuitatea finantarii la timp a fermierilor astfel incat ei sa execute fara echivoc a lucrarilor care necesita foarte mult timp luat din viata dumneavoastra. Astazi imi ingadui sa va spun ca vom continua in acelasi fel. Si anume, subventiile vor fi acordate la timp si anume, prima zi va fi ca si anul trecut, 16 octombrie, dar pentru aceasta e nevoie ca acesti colegi de la APIA sa fie alaturi de dumneavoastra. Fermierul trebuie sa fie o singura data la APIA, cand depune cererea. Sunt o serie intreaga de realizari, anul acesta, partea de vest a tarii arata mult mai bine din punct de vedere al culturilor si efectele se vor vedea atunci cand combina va intra in lan si cantarul va aduce sub cheie productia la care dumneavoastra ati lucrat atata timp. Sa dea Domnul sa avem un an agricol si mai bun„, a mai declarat ministrul.

Cei care vor trece pragul expozitiei Banat Agralim vor putea vedea utilaje agricole, animale domestice (vaci, capre, oi, magari, cai, porci), pasari, aranjamente de gradina, iar specialistii vor putea participa la o serie de workshopuri tematice. De asemenea, cei care vor participa la acest eveniment pot degusta si produse traditionale si isi pot cumpara fructe si legume romanesti suta la suta.

Banat Agralim se desfasoara la USAMVB intre 8-10 iunie. Vizitatorii vor putea trece pragul expozitiei in fiecare zi, intre orele 10 si 18, iar intrarea este libera.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.