Cainii pot fi eutanasiati doar dupa cercetari sociologice sau dupa referendumuri locale

Cainii fara stapan care umbla in haite sau  hoinaresc pe strazile localitatilor pot fi eutanasiati numai  in urma unei cercetari sociologice. Ce parere ai?

Comisia de Administratie de la Camera Deputatilor a decis, miercuri, ca eutanasierea cainilor fara stapan sa se faca dupa cercetari sociologice sau dupa referendumuri locale.

„Cea mai importanta hotarare a fost cu privire la consultarea cetatenilor, deci autoritatile locale sunt indrituite sa ia orice masura cred de cuviinta, inclusiv de eutanasiere dupa consultarea cetatenilor din localitatea respectiva”, a precizat deputatul PDL Vasile Gherasim.

El a precizat ca aceasta consultare a cetatenilor in privinta eutanasierii cainilor „se va face prin diverse metode, precum cercetarile, sondajele de opinie, inclusiv referendum, adunari pe cartiere, fiecare cum crede de cuviinta”.

Deputatul a precizat ca pana la aceasta modificare adusa proiectului de lege privitor la cainii fara stapan, consiliile locale puteau decide eutanasierea fara consultarea cetatenilor.

Gherasim a mai spus ca membrii comisiei au mai decis ca „toti cainii chiar vor fi cipati”, indiferent daca au stapan sau nu.

In urma raportului dat de Comisia de Administratie, legea cainilor fara stapan urmeaza sa intre in plenul Camerei pentru a fi dezbatuta si votata. Camera este for decizional pentru acest proiect de lege.

Plenul Camerei Deputatilor a decis pe 7 iunie la propunerea liderilor de grup, sa retrimita la comisia de resort proiectul legii care dadea dreptul administratiilor locale sa decida care este cea mai buna solutie de rezolvare a problemei cainilor comunitari.

Anterior, pe 31 mai, Camera Deputatilor a adoptat pe articole si fara modificari legea care modifica OUG 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan.  Comisia de administratie publica din Camera Deputatilor a mentinut, in data de 5 aprilie, prevederile referitoare la eutanasierea cainilor vagabonzi, care va putea fi decisa de catre consiliile locale, dupa ce animalele vor fi retinute in adapost timp de 30 de zile.

De asemenea, cainii vagabonzi vor putea fi adoptati in perioada de o luna de zile in care vor fi retinuti in adapost si anterior sterilizati. O alta posibilitate a consiliilor locale priveste varianta eliberarii cainilor vagabonzi dupa sterilizare, in situatia in care acestia nu sunt bolnavi sau agresivi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.