Calatorie printre amintiri. Tramvaiul Revolutiei strabate Timisoara. Foto

TIMISOARA. Doi artisti au transformat total un tramvai din Timisoara, in cadrul proiectului Memoriile Cetatii, realizat de Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii, iar acum acesta a si pornit la drum.

CITESTE SI: Minunatiile din spatele travertinului. Statuile ce-ar putea fi ascunse in fatada Operei din Timisoara, ce vor fi scoase la lumina si puse in valoare 

Este vorba de un tramvai care circula pe linia 8, care a fost decorat de artistii Alina Bohoru si Mircea Popescu. Anul Revolutiei, chipurile oamenilor care scandeaza ‘Libertate’ sau ori celebrul semn al victoriei sunt doar cateva dintre elementele pictate pe garnitura, ce amintesc de acel Decembrie din urma cu 30 de ani la Timisoara.

Ideea in jurul careia s-a conturat initial conceptul a fost de a captura o fractiune din sentimentul colectiv si din anticiparea schimbarii din zilele Revolutiei. Fara a accentua in mod expres contextul istoric, intamplari reale sau simboluri concrete, am incercat sa concentrez energia din timpul acelor evenimente intr-o imagine dinamica, cu culori puternice, joviale”, a explicat artista Alina Bohoru.

Am raspuns temei propuse cu o compozitie construita din elemente care au devenit iconice dupa evenimentele din ‘89. Este o comemorare in care sentimentele sunt impartite intre o stare de sarbatoare si un moment de reculegere pentru victimele Revolutiei. Mana care pentru vestici arata „pace”, pentru romani inseamna „victorie”, „libertate”. De asemenea, steagul national este intiparit in memoria colectiva cu o stema lipsa, acea gaura neagra care a ramas si va ramane un simbol al libertatii si poate totodata un semn de doliu”, a explicat artistul Mircea Popescu.

Tot in cadrul proiectului Memoriile Cetatii, in 23 de statii de tramvai sunt amplasate benzi desenate create de Sorina Vazelina – pentru a oferi o amintire a evenimentelor din Decembrie 1989. Pasagerii care asteapta cateva minute in statie pot citi povesti adevarate din timpul Revolutiei de acum 30 de ani, adunate de autor si puse in benzi desenate.

Istoria exista printre oameni, in spatiile accesibile, tranzitate si care ofera un context pentru a descoperi fragmente din trecut, nu doar in carti si muzee. Speram sa va inspire modul in care artiştii au comemorat 30 de ani de la Revolutie si sa regasiti in lucrarile lor pacea si libertatea care ar trebui sa defineasca orice calatorie, indiferent de destinatie.” – a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociatiei Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii.

Proiectul Memoriile Cetatii a ajuns la a doua editie si a avut loc in perioada 14 – 20 octombrie in 8 cartiere din Timisoara. Peste 20 de artisti au fost pe strazile din oras, pentru a realiza picturi murale sau mozaicuri in memoria evenimentelor din timpul Revolutiei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.