Un urs polar a inotat incontinuu timp de noua zile, acoperind o distanta de 687 kilometri, se arata intr-un studiu al cercetatorilor americani, citat de BBC.
Oamenii de stiinta, care studiaza ursii polari din zona marii Beaufort (Alaska – nord), sustin ca recordul de anduranta este rezultatul schimbarilor climatice. Se stie ca ursii polari obisnuiesc sa inoate intre pamant si bucati de gheata de pe mare, pentru a vana foci. insa cercetatorii spun ca ursii polari trebuie sa inoate mai mult acum din cauza topirii accentuate a gheturilor, riscandu-si sanatatea si perpetuarea speciei.
Studiul, publicat in revista Polar Biology, reprezinta prima dovada ca ursii polari (Ursus maritimus) pot inota pe distante atat de mari.
“Acest urs a inotat incontinuu timp de 232 ore si 687 kilometri, prin ape care aveau temperaturi cuprinse intre 2 si 6 grade Celsius. Suntem entuziasmati de faptul ca un animal care-si petrece cea mai mare parte a timpului pe ghetari poate inota constant atat de mult si intr-o apa atat de rece. Este o descoperire cu adevarat uimitoare”, a declarat zoologul George M. Durner.
Desi ursii polari au mai fost observati in timp ce inotau, este pentru prima data cand cercetatorii au urmarit unul pe parcursul intregii calatorii.
inotul memorabil a costat-o insa pe ursoaica: a pierdut o cincime din grasimea corporala, iar puiul sau nu a supravietuit calatoriei. „Aceasta calatorie a fost, pentru pui, pur si simplu prea costisitoare din punct de vedere energetic”, a declarat cel care a condus cercetarile.
Echipa de cercetatori spune ca, pe masura ce gheata arctica se topeste, ursii polari nu vor mai avea de ales. Ei vor trebui sa inoate pe distante din ce in ce mai lungi, ceea ce ii va costa.