Calculul prin care artizanii schelei cu plante din centrul Timisoarei incearca sa demonstreze ca 350.000 de euro, cat costa instalatia, e chiar o suma mica

TIMISOARA. A nascut vii reactii in spatiul public inca de la instalarea ei in Piata Victoriei din Timisoara. Unii au sustinut ca schela cu plante numita Pepiniera e asezata intr-un loc nepotrivit, altii ca nu are niciun farmec, altii ca e interesanta, foarte multi ca a costat prea multi bani din bugetul orasului.

Artizanii sai, arhitecti din OAR Timis, sustin insa ca ar fi fost destui cei care au vizitat-o deja si se asteapta ca pana in decembrie sa constituie un punct de interes in Capitala Culturala a Europei, mentionand ca deja au urcat pe schela 60.000 de oameni in cele aproape trei luni de la deschidere.

CITESTE SI: Umbrarescu porneste pregatirile pentru deschiderea santierului pe bucata lipsa din Autostrada Vestului, segmentul Lugoj – Deva, cu tuneluri pentru ursi, in cateva saptamani. Anuntul DRDP Timisoara. Foto 

Mai mult, arhitectii care au instalat-o au simtit nevoia abia acum sa le explice celor care socotesc ca e prea scumpa ca, dupa calculele lor, ar putea fi considerata chiar un chilipir.

Valoarea finantarii acordate de Primaria Municipiului Timisoara prin Centrul de Proiecte este de 1.740.000 lei, aproximativ 350.000 euro – suma care, raportata la numarul de vizitatori din primele doua luni, reprezinta o investitie de sub 5,83 euro per vizitator.
Estimand ca pana la momentul demontarii, instalatia va pastra o medie de 750 vizitatori pe zi, pana la sfarsitul anului vor exista in jur de 230.000 de vizite, suma per vizitator ajungand la 1,5 euro„, transmit reprezentantii Ordinului Arhitectilor din Romania Filiala Timis. Acestia mai precizeaza ca din acesti bani se platesc si onorarii pentru colaboratori, echipa de proiect, partea de comunicare si alte materiale.

Arhitectii sustin ca au demarat chiar si un studiu sociologic care „cauta sa inregistreze profilul vizitatorilor, perceptia si atitudinea lor asupra Pepinierei„.

Ajunsi in instalatie, oamenii au ocazia sa se bucure de o oaza verde intr-o zona urbana predominant minerala, Pepiniera valorificand mai multe laturi ale conceptului natural: patrimoniul horticol, diversitatea (bio)culturala, accesul la hrana, functia climatica a naturii.
In acelasi timp, ei pot sa priveasca cladirile de patrimoniu de la inaltime si sa invete despre istoria arhitecturala si vegetala a orasului cu ajutorul panourilor explicative„, mai transmit arhitectii.

Pepiniera. 1306 plante pentru Timisoara” va ramane in Piata Victoriei pana la finalul anului 2023, rastimp in care cei de la OAR incearca sa gaseasca timisoreni cu initativa ori asociatii care sa si organizeze evenimente in schela. Acestia se pot inscrie AICI.

Proiectul face parte din Programul Cultural Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii si este cofinantat de Primaria Municipiului Timisoara prin Centrul de Proiecte Timisoara si de Ordinul Arhitectilor din Romania prin Timbrul de arhitectura.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Peste tot e furt, jecmaneala si risipa banului public. Preturi umflate de cel putin 10 ori. Politicienii nu mai au simtul masurii. MIZERABILILOR!

  2. Dna și curtea de conturi calculează altfel furtul de bani publici.

  3. OAR a dat pe fals adeverință ca sefa de la Centru de Proiecte sa fie pusa șefa.Trebuie sa fie și ei răsplătiți.

  4. cei de la OAR ne pot lămuri de ce schela a fost denumită…pepiniera 1306 plante…? o fi vorba de anul1306 din istoria Europei…cănd habsburgii….

  5. Un jeg fara margini, o flegma pe obrazul Operei Romane.

  6. Parca-i parcare supraterana…..

  7. Inadecvat. Mizerabil. O structura urîtă, o bubă de fier imbirligta într-un loc sacru, o nenorocire . Culmea e ca nu se poate protesta suficient si eficient. Dar la noi obrazul gros e acoperit cu straturi de euro, asa ca timisorenii nu pot decît sa fluiere . A pagubă.

  8. Daca luam exemplul de la Fantana cu Pesti unde primaria a facturat 500 000 de ron penalizari, in acest caz, despre ce daune vorbim daca ar fi sa luam in considerare prejudiciul adus imaginii Timsoarei si cui i se vor imputa toate acestea ? Centrului de proiecte ? OAR-ului ?

  9. o mizerie pe bani foarte multi…toti prajitii sunt arhitecti

  10. Plantele trebuiesc ingrijite si udate. Noroc cu vremea ploioasa. Cand vine caldura cine ld uda ????

  11. 1306×30 =39180 plantele +4 lei/mp/lună schelă (cu atat se închiriază o astfel de structură metalica) . Se poate face un calcul sa vedem cat ar fi costat daca nu erau bani publici

  12. arhitectii vorbesc numai aberatii

    Sunt unul din fraierii care a urcat in pepiniera si… daca ar fi fost sa platesc pentru vizitare, as fi considerat ca merita maxim 50 bani per vizitator!

    Singurul motiv pentru care am urcat a fost pentru priveliste, care nu mi s-a parut cine stie ce, nu vezi mare lucru.

    Diversitatea bioculturala si blabla, e vrajeala de secol XXI. Neovrajeala intelectualilor de azi.
    Daca voiai sa ma culturalizezi cu biodiversitatea, imi scriai la ce ma uit. Am incercat sa ma uit la plantele alea din ghiveci si noroc cu google lens ca imi mai spunea cate una alta, ca voi din 350.000 euro n-ati fost in stare sa puneti nici macar numele speciei si cateva detalii despre ea langa ghiveci.

    Majoritatea vizitatorilor urca sa isi faca selfie si nici nu se uita la plante, si cei care ne uitam ne uitam degeaba ca nu intelegem la ce ne uitam. Cei 1% care se uita si stiu la ce se uita, sunt babele care au si ele plante asemanatoare acasa si barfesc plantele „uite draga, asta e mai ofilit ca al meu” si 2-3 biologi amarati.

    Am urcat pe schela mareata de 350.000 euro si singurul lucru cu care am ramas au fost niste selfie-uri mediocre. N-am invatat nimic de plantele din pepiniera ca n-aveam cum, nu scria niciunde nimic.

    Plantele sunt puse de forma, e doar un pretext. Daca aveau vreun scop anume iti dadeai seama care era acela, te puteai informa, macar stiai la ce te uiti: unde creste in mod natural, cum se numeste etc.

    Una din cele mai „pe fata” tepe si furt din bani publici din centrul Timisoarei, parerea unui vizitator care n-ar plati nici 50 bani pe ce ofera. 5 euro si ceva e mult prea mult..

    CU 5 euro intru in muzeu de stiinte naturale unde scrie din belsug la ce ma uit.

  13. Gura pacatosului adevar graieste: 350.000 euro e o suma mica pentru buzunarul partidului care administreaza acum orasul

  14. de cate ori trec pe acolo mie scarba cand o vad aruncata asa in Piata Operei.. acolo unde au murit oamenii la revolutie pt libertate sa putem toti calatori liber oriunde. Dar sub nici o forma nu mi-am imaginat ca a costat 350 000 Euro mizeria asta !! Mari escroci si cine a aprobat si semnat pt ea ar trebui cautat de DNA,, Doamne fereste la o furtuna sa se rastoarne peste oameni ca nu e pe un camp e in centru Timisoarei unde trec zilnic mii de oameni !

    • 1. Construcția se asortează perfect cu doua plusuri:
      – (probabilul) bazin semiolimpic din pasajul Operei -P1 – o mizerie de nedescris, vizibila de sub usa de intrare cu inscripția ” Timișoara culturala 2023 ”
      – WC – ul public, deși „amenajat” caracterizează „nivelul capitalei culturale”.
      Păcat, dar asta este!

  15. Mizeria aia oficiala din centrul orasului reprezinta de fapt gunoaiele care sunt peste tot in oras… cu acei bani irositi se facea luna si bec fiecare cm din oras…

    • Asa este! Banii se puteau folosi in scop util! Mai bine organizau niste concerte rock sau clasic in aer liber decat porcaria asta!

  16. Un jeg USSR-ist pentru sifonare de bani.

  17. din ce citesc eu Opinia Timisoarei este un Gica contra. nimic nu e bine, nimic nu e frumos si au si cine sa le cante in struna. e drept ca sunt doar oameni superinteligent , deduc dupa limbaj. orice se face nu e bine, se fura etc.

    • Ce are „Opinia” cu parerea cetatenilor? Opinia a expus situatia, cetatenii isi spun parerea, asta se numeste democratie si libertatea cuvantului! E asa de greu de priceput?

      • marea problema e schela cu flori. Nu pensii speciale, nu guvernarea sub orice critica, nr. de secretari de stat, lupta la ciolan, inflatia. doar ce face primarul Timisoarei. ASA-i?

        • Nu te poti concentra pe subiectul discutiei, ASA-I ? Drogurile nu sunt sanatoase.

          • probabil ca stiti. eu nu stiu.

  18. CAND UNUL ITI SPUNE CA ESTI BOLNAV SA NU L CREZI .CAND DOI SPUN SA …….cand trei spun ……SA TE DUCI LA MEDIC. Aceasta constructie este SIFONARE BANI gen her Usr .

  19. Sincer! Am trecut pe langa mizeria asta, si nici macar nu mi-a trecut prin minte sa ma urc acolo. Nu! Eu nu voi incuraja asa o mizerie si o risipa! Nu voi incuraja incultura, manelele din unirii si alte apucaturi ale acestui primar idiot!!

  20. Nu știu cum au calculat haritecțî di castele
    țîganești, dar măcar puteau masca cu ceva betoanele alea care o susțin să n-o ia vântul!!🤣🤣🤣

  21. Turnul BabelFritz…..