Cale libera pentru navigatia pe Bega de la Timisoara pana in Serbia. Primul vaporas a trecut prin ecluza reabilitata de la Sanmihaiu Roman. Mai e nevoie de sistemul de semnalizare pe canal si punct de frontiera pe apa. Video

TIMISOARA. S-a lucrat din greu in ultimii doi ani si jumatate ani la reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman, astfel incat in viitor sa se poata calatori si pe apa, pe Canalul Bega, pana in Serbia. Odata finalizate interventiile, a venit si momentul in care trebuie facuta receptia lucrarilor.

CITESTE SI: Avem traseu final pentru Centura de Vest de la Timisoara. Varianta de 14 km cu 4 noduri rutiere si 9 poduri si pasaje avizata de CNAIR

Comisia responsabila cu verificarile a avut parte de un prim test al ecluzei reabilitate. Astfel, un vaporetto a venit de la Timisoara pe canal si a facut proba sistemelor constructiei hidrotehnice. Totul a mers conform planului.

 

S-au deschis lucrarile comisiei de receptie privind reabilitarea nodului hidrotehnic Sanmihaiu Roman. Cu acest prilej, un vaporetto, care a plecat din Timisoara, a trecut prin ecluza de la nodul hidrotehnic reabilitat cu bani europeni. Scopul a fost acela de a verifica cum functioneaza mecanismele ecluzei. Totul a decurs normal, ecluza este functionala„, transmit reprezentantii de la Apele Romane Banat.

Va reamintim, repararea si repunerea in valoare a nodului hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman s-a facut cu bani europeni, cu fonduri de la bugetul national, de la Apele Banat si Consiliul Judetean Timis.

Intreg proiectul ‘Repararea infrastructurii de navigatie a Canalului Bega’ are o valoare de 13,85 milioane euro, din care 11,77 milioane euro sunt bani de la Uniunea Europeana prin programul IPA, care s-au impartit in doua. Jumatate au revenit partii romane, iar cealalta partii sarbe.

Partenerii sarbi in proiect au finalizat la randul lor repararea nodurilor hidrotehnice de la Srpski Itebej si Klek. Totodata, au terminat pista de biciclete pana la granita, astfel ca, dupa deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe canalul Bega, traseul cicloturistic va avea peste 70 de km.

Lucrari si la ecluza de la Uivar

Pentru a putea fi reluata navigatia pe canalul Bega ca odinioara, era nevoie de reparatii si intretinere si la Uivar.

Interventiile celor de la Apele Banat au vizat si ecluza de la Uivar, care nu a mai fost folosita de la sfarsitul anilor ’60, de cand navigatia pe Bega a fost inchisa.

Formatia Interventie Operativa Mecanizata din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Timis a curatat albia Begai de depunerile aduse de apa, in ultimii 50 de ani. S-a declomatat pe cateva sute de metri in zona ecluzei, care nu a mai fost folosita din anul 1967. Dupa decolmatarea tronsonului, s-a procedat la nivelarea depunerilor excavate.

***

Canalul Bega are 114,5 km portiune navigabila, 44,5 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar restul de 70 de km pe teritoriul sarbesc.

Pentru a putea fi reluata navigatia, mai sunt cativa pasi de facut: realizarea semnalizarii costiere pe sectorul cuprins intre Timisoara si frontiera de stat cu Republica Serbia, respectiv amenajarea punctului de trecere frontiera pe apa.

Regia Autonoma Administratia Canalului Navigabil Bega Timis a facut prima incercare de a gasi o firma care sa instaleze mai multe faruri si indicatoare care sa semnalizeze pozitia senalului navigabil in raport cu malurile, aceste indicatoare servind drept puncte de reper pentru cei care vor conduce ambarcatiunile, pentru ca traficul naval sa se desfasoare in siguranta. Din pacate, la termenul limita din noiembrie, nu a fost depusa nicio oferta, astfel ca licitatia va fi reluata.

Daca se respecta graficul, anul viitor, in locul in care Bega iese din tara, va fi amenajat si un nou punct de trecere a frontierei cu Serbia. Primele demersuri au fost deja facute. Odata ce si aceasta infrastructura va fi functionala, prin sistemul de canale din Serbia, Timisoara va fi iarasi legata de Dunare si mai apoi de Marea Nordului.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si cum sunt actionate mecanismele hidrotehnice, electric sau manual precum in urma cu 100 de ani?

    • atat electric cat si manual , daca se intrerupe curentul , dupa caz.

  2. Și cu asta ne-am pișat cu boltă pe Cluj, Iași, Brașov, Craiova. Timișoara va avea conexiune la zona economică Ruhr, Marea Baltică și 4 capitale de stat europene

  3. Minciuni ! Am 52 de ani și nu îmi amintesc niciodată că a venit măcar o singură barcă din România și a trecut pe lângă satul meu, Ečka,plutind pe Bega.dar satul meu se află la vreo 30 km de granița cu România.

    • Cum sa vina „barcuta” din Romania daca canalul Bega nu a fost navigabil incepand cu anul 1967? Nu ai citit articolul? Si apoi tu cati ani ai avut atunci ( in 1967)? Erai in „cuib” la „barza” si barza era un „ou=ovul” ! Si-ti mai spun una, chiar daca din 1965,Ceausescu a reluat legaturile cu B.I.Tito, in anii aia Canalul nu mai era navigabil. Inainte Tito era pe gardurile din Banat cu barda in mana. Iti spun eu care am peste 70 de ani. Si Romnia era gata-gata de razboi cu ‘tiranul” Tito, la indemnul rusilor. S-au construit o gramada de cazemate pe granita. Asa ca nici vorba de calatorit cu barca pana in Serbia, pe canalul Bega, in anii de dupa al II-lea Razboi Mondial.

  4. Transportul pe Bega nu va depăși stadiul de mic turism. Transportul de marfa este o poveste frumoasă dar fără șanse. numai micul trafic la frontieră va înflori.

  5. Comenzile de pe aliexpress v-or ajunge mai repede…