Calea Sagului si 16 Decembrie, transformate in ‘Magistrala Verde’ de 3 km a Timisoarei. O banda ar putea fi dedicata transportului in comun, se vor amenaja piste de biciclete, iar copacii vor fi inlocuiti cu tei si artari argintii. Administratia Fritz cauta proiectant

TIMISOARA. In noiembrie anul trecut, primarul Dominic Fritz anunta ca administratia sa are in plan sa schimbe infatisarea uneia dintre arterele orasului, Calea Sagului, si sa o transforme in ‘Magistrala Verde’ a Timisoarei.

CITESTE SI: Ce au ridicat procurorii DNA din Primaria Timisoara. Dominic Fritz, reactie pe Facebook, in care nici nu pomeneste de ancheta anticoruptie. Video

Acum Primaria Timisoara cauta o firma care sa remodeleze atat Calea Sagului, cat si bulevardul 16 Decembrie intr-un coridor multimodal. A fost lansata o licitatie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice pentru „Servicii de proiectare (faza DALI + PT) și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție ”Coridor de mobilitate Magistrala verde in Timisoara – Bd.16 Decembrie 1989 – Calea Sagului„.

Conform documentatiei din SICAP, se urmareste o transformare urbana durabila prin utilizarea solutiilor verzi si digitale prietenoase cu mediul, avand benzi dedicate transportului verde, piste de biciclete, rastele, spatii verzi, statii de reincarcare electrice rapide pentru masini, imbunatatirea sistemului de management al traficului, pentru o fluidizare a circulatiei atat la orele de varf, cat si in afara acestora.

Proiectul va cuprinde 3 segmente de interventie: 1. bulevardul 16 Decembrie, de la Piata Mocioni, cunoscuta drept Kuttl ori Sinaia (fara piata, aceasta urmand sa fie cuprinsa in alt proiect de reamenajare) pana la Piata Iuliu Maniu, 2. Calea Sagului, de la Piata Iuliu Maniu pana la intersectia cu bulevardele Liviu Rebreanu si Dambovita, 3. Calea Sagului, de la intersectia cu Rebreanu si Dambovita pana la Shopping City.

Viteza mai mare pentru autobuze

In ceea ce priveste carosabilul, una dintre cele doua benzi pe sens ar urma sa fie lata de cel putin 3,5 metri si trebuie studiat scenariul in care una dintre benzi sa fie dedicata exclusiv transportului public.
Viitoarele piste de biciclete vor trebui sa aiba o latime de 1,5 metri pe sens, iar trotuarele 2-3 metri. Pentru spatiile verzi e prevazuta o fasie cu latimea de 1,5 metri pe fiecare parte a bulevardelor.

Vor fi reamenajate parcarile intercalate cu aliniamentul de arbori si vor fi puse rastele pentru biciclete. Ar urma sa fie amenajate intersectiile cu strazile care dau in Calea Sagului si in 16 Decembrie, iar in cazul celor cu o banda, vor fi suprainaltate trecerile de pietoni si traversarile pentru biciclisti.

Sunt prevazute si marcaje cu pavaj tactil, contrast de culoare si avertizare sonora pentru persoanele cu dizabilitati, iar statiile STPT vor fi schimbate si dotate cu mijloace de informare moderne.

Va fi studiata si posibilitatea cresterii vitezei de deplasare pentru mijloacele de transport in comun.

Copacii, taiati si inlocuiti cu tei si artari

Cat priveste copacii ce strajuiesc acum cele doua bulevarde, administratia Fritz vrea sa-i taie si sa-i inlocuiasca.
Conform documentatiei pentru licitatie, de la Piata Iuliu Maniu si pana la intersectia cu Rebreanu/Dambovita acum sunt arbori Tamarix, despre care specialistii primariei spun ca nu sunt potriviti in zone cu curenti puternici, si din acest motiv s-au deformat. In locul lor se propune plantarea unor tei argintii.

Cat priveste copacii de pe Calea Sagului catre Shopping City, acum avem frasini imbatraniti ce ar putea fi schimbati cu artari argintii.

Mobilierul ce va fi montat de-a lungul celor doua bulevarde va oferi posibilitatea incarcarii solare a telefoanelor mobile ori a altor dispozitive.

Documentatia si proiectarea 10 luni, santierul pe Magistrala Verde 3 ani 

Valoarea estimata a contractului de intocmire a documentatiei si realizarii proiectului tehnic, respectiv de asistenta tehnica este de 1.500.000 de lei fara TVA, adica aproape 360.000 de euro cu TVA.

In 5 luni ar trebui sa fie gata documentatia, iar in alte 5 proiectarea, pentru ca alte 36 de luni sa fie dedicate asistentei tehnice pentru viitoarele lucrari de pe cele doua bulevarde. Santierul, dupa gasirea unui constructor, ar trebui sa dureze 3 ani.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 23 mai.

In luna noiembrie, cand a dezvaluit planul pentru Magistrala Verde, primarul Dominic Fritz preciza ca isi punea nadejdea in bani din Planul National de Redresare si Rezilienta.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La cat de sufocata e Sagului, sa mai si dispara din benzile de circulatie ar fi un dezastru. Dar asta e la moda, ce conteaza ca sufoci circulatia a 10000 de autovehicule ??? Spor la vot.

  2. o banda rezervata pentru autobuzul care vine la 20-30 minute?
    acum e coloana de la mall pina la mercedes, ce o sa fie dupa ce vom avea doar o banda de circulatie pe sens?

    • Mai citește odată articolul, e vorba despre sectorul dintre Piața Mocioni (Sinaia) și mallul de pe Șagului

      • Si pentru cei care opresc in fata Colegiului Banatean ca sa li se coboare odraslele in fata portii, ce o sa faca? Trece autobuzul peste ei? Ca ei vor avea atunci trei benzi de oprire.

  3. Sa nu uitam de benzile pt persoanele LGBT+

  4. Nu e voie muzica noaptea dar e permis ca semafoarele sa cîrîie 24h/7 pentru persoanele cu deficienta de vedere care oricum nu circula nici măcar ziua. Acel zgomot înnebunește locatarii de lingă intersecțiile cu semafoare inteligente. Opriți acel zgomot măcar în orele de liniște.

  5. 1. Noi nu gandi noi muncim!
    2. Garajele din centru ptr riveranii care vin la lucru? In „localitățile de elită ” avem gaz asiguraz, in Timișoara este normal sa le asiguri locuri de parcare si lor si firmelor.
    Unde este gândirea germană?
    Un fost timisorean, plecat de vreo 30 de ani – dar care mai are prieteni lăsați aici – se intreba daca primarul de acum nu a venit cu nimic pozitiv in acest sens (din D)?
    L-am rugat sa trimita poze in acest sens cu „garaje supraetajate din zona unde locuieste (orasel de cca 120.000 locuitori, care are peste 50000 de astfel locatii in garaje supraetajate, pe langa cele subterane -obligatorii prin PUZ – la clădirile de locuit cu 8- 12 apartamente. Ce sa facut in acest sens in tms? ZERO!

  6. Asta-i prost gramada. E aglomeratie acum cu doua benzi intre Sinaia si Shopping City, ce-o fi oare doar cu o banda. Sa ju mai vorbim de zona Colegiului Banatean.
    Fritz, prost ca tine nu o mai vazut lumea. „Viziunea ta asupra Timisoarei” du-te si lasa-ne. Du-te si arunca-te undeva, ca tare prost mai esti.
    Ai ca abia astept alegerile sa te vad disparut afundat in vreo puscarie, bolovan ce esti.
    Dupa 1 luna cu banda verde, o sa revenim la normal ca si cu 50 km/h pe arterele mari.

    • Nu uitati să luati cu dumneavoastra și colaboratorii apropiați (vreo 500 ?)
      Sa nu incurce pe viitor mersul orașului

  7. Alti bani stricati pe studii fara a se realiza nimic la ce criza economica ne paste. Din crestere economica de 4,6% s-a ajuns la 0% pentru 2022 deci e clar ca se va merge si mai in jos avand in vedere incertitudinile legate de pretul energiei. Sa vedem intai ca se realizeaza proiectele de pe Cetatii, Bogdanestilor si Vidrighin fiindca la Lidia inca se mai lucreaza dupa 2 ani. De aici se vede lipsa de viziune economica si administrativa a actualei administratii care se pare ca traieste in lumea curcubeelor unde zburda inorogi roz. Sper ca la plecarea din 2024 sa nu ne lase orasul tot spart si fara fonduri, cum se intampla cand vine vreo criza.

  8. Pina pleaca nenorocitii astia de usr-isti…..nu mai ramane ,,piatra pe piatra,, din oras…..Vai de noi!!

  9. Opriti l pe nebun!

  10. Foarte bine, speram sa circule si mijloacele de transport mai des si atunci totul va frumos.
    Epoca automobilului sa apuna, m-am saturat de toti soferii care circula pe sagului ca nebunii. Nici geamul nu poti sa-l deschizi de zgomot si claxoane.
    Bine face primarul, daca se planteaza si copaci va fi foarte frumos. Succes.

    • Fa proasto, asta vrea sa taie copacii care sunt. Daca acum zici ca sunt claxoane, sa vezi ce va fi daca desfiinteaza o banda. Si de circulat autobuzele mai des nu zice nimic, vaca ce esti.
      La toti retardatii pupatori de cururi usr-iste le recomand sa mearga pe Budai Dekeanu sa numere biciclistii. Dar sa aibe rabdare, ca sunt cam unul la 2-300 de masini. Pe vreme buna.
      Sa stiti ca daca scapa rusii vreo racheta de aia de-a lor pe primarie si-l mierleste pe nenorocit, eu nu ma supar.

      • o sa fie biciclisti. astia vor sa tripleze pretu la benzina

        • 😀😀😀
          Da, dar numai cele cu pedale, ca si la curent scumpesc astia.
          Eu ma tot gandesc cum sa-mi transform masina ca la desenele cu Fred si Barney.

  11. Ană; zorile se varsăăă
    Fă-ți geanta și du-te acasăăă
    La altău saaat, cu iarbă deasăăă
    Fără; mașini sub, fereastrăăă

    • :)))

    • Super tare !!!

  12. Marxismu e boala mentala grava. la fel ca paranoia, wokeismu, transgenderismu, pedofilia si alte chestii promovate de ue.
    Germania trece pe carbune ca au inchis centralele nucleare. Taie una din ultimele paduri seculare sa puna panouri solare.. si wokeistii is la putere doa de 15 ani. in 40 de ani europa va fi praf

  13. Hai sa ne intelegem: nu Fritz e adevaratul vinovat pentru distrugerea Timisoarei din temelii! Nu! Noi, cetatenii , suntem vinovati ca ii permitem sa faca asta. Stam padivi si adiatam la distrugerea programatica a celui mai frumos oras din aceasta tara. Stam, asteptam inca 2 ani. Aceasta asteptare s-ar putea sa ne fie fatala, oricine ar veni peste 2 ani sa nu mai poata sa faca nimic. Ganditi-va doar la amenzile pt certificate, care vor trebui platite de noi. Ganditi-va ce stadion puteam face de banii aia!

  14. a mai incercat ciuhandru cu banda dedicata pt autobuze in sagului, cu vopsea pe strada si indicatoare rutiere dar nu o respecta nimeni

  15. Baieti si Fete de la Primarie, lasati-o mai moale cu taiatul de pomi si blocatul circulatiei cu reparatii, reconstruiri si alte reamenajari. Amintiti-va de unele din motivele principale pentru care Robu a mers tai-tai spre tomberonul istoriei la ultimele alegeri! Taiatul de pomi cu efectelor lor vizibile asupra confortului termic al pietonilor vara si blocajele din trafic rezultate din inchiderea de artere sau strazi haotic, in tot orasul l-au facut pierdut pe Robu. Tineti bine minte…

  16. Astfel de situații „bizare” apar acolo si atunci cand nu există capacitatea de a „gandi” pe termen lung. Fiecare face ceva dar in final, totul este un fel de „miscare intrun spatiu inchis” fara ieșire spre un viitor! Oare acest viitor mai exista ? si care o fi acela?
    Ma gândesc la acei primari (vezi K. Telbisz) care stiut sa „domneasca” aproape 30 de ani construind „ceva” , ajuns azi „exemplu negativ” de sters cu buretele.

  17. Bine are fi sa se concantreze pe proiectele incepute si sa lase visele astea macar pe perioada in care lucrarilor incepute se vor termina . Este destul deranj in oras din cauza santierelor existente ! Spor la treaba !

  18. tin sa multumesc tuturor timisorenilor care l-au votat pe harciog, da da am inteles nu l-ati mai vrut pe Robu, da mai erau si alti candidati la primarie pe langa „meister-u” asta, plus ca nici nu putem sa il comparam pe Robu cu ametitu asta