TIMISOARA. Eveniment de marca la Bruxelles, marti, care a readus Timisoara in atentia Europei. Jurnalistul timisorean Zoltan Kovacs a lansat la Parlamentul European varianta in limba engleza a cartii ‘Calendar timisorean – file din istoria orasului’, un volum in 365 de pagini care prezinta date si fapte, personalitati marcante, evenimente cheie, administratii, lucrari de arhitectura, cladiri simbol, traditii ale orasului Capitala Culturala a Europei in 2023.
Lansarea a avut loc in cadrul unei conferinte ‘Cultura, o punte intre natiuni’, organizata de europarlamentarul Maria Grapini.
„Aceasta carte a fost pregatita pentru momentul Capitala Europeana a Culturii. Cand am luat decizia sa scriu aceasta lucrare, mi-am dat seama ca despre Timisoara s-au scris zeci si zeci de lucrari pana acum, diferite carti, monografii, albume. A scrie iarasi o carte devenea o banalitate, fiindca se pierdea printre celelalte lucrari deja aparute. Atunci a aparut ideea acestui calendar, care este unic. Pana acum nimeni nu a scris despre Timisoara in acest mod. Desigur, foarte greu de scris, fiindca te loveai de doua lucruri zi de zi. Prima, in fiecare zi a anului sa gasesti un eveniment, o personalitate, cladire… e foarte greu. In unele zile gaseam 4-5, in altele niciuna, iar inca o treaba era ca la fiecare pagina trebuia sa am 3.500 de semne. Erau evenimente care cereau un numar mai mare de caractere, altele cereau un numar mai mic. Acesta a fost una din marile probleme.
In plus ne trebuiau 365 de poze, imagini reprezentative pentru Timisoara, foarte greu de obtinut. Insa, dupa 3 ani de munca, cartea a aparut in septembrie in limba romana, in decembrie in limba engleza, acum avem negocieri cu niste firme din Timisoara, speram sa avem niste sponsorizari pentru aparitia cartii si in limba germana.
Cartea contine 108 personalitati. Nu este o lucrare academica, este un calendar care s-a scris pentru marea masa de oameni, pentru cultura generala a celor care traiesc sau viziteaza orasul Capitala Culturala Europeana„, a spus autorul Zoltan Kovacs, care a muncit aproape 3 ani la scrierea acestei carti, intrucat a fost nevoie de consultarea de izvoare si lucrari bibliografice si studiate documente si scrieri din cele mai vechi timpuri si pana in prezent.
Cartea lui Zoltan Kovacs fost prezentata de istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru al Afacerilor Externe al Romaniei si ambasador al Romaniei la UNESCO, manager al Bibliotecii Nationale a Romaniei.
Au fost prezenti la conferinta ‘Cultura, o punte intre natiuni’ organizata in Parlamentul European de Maria Grapini presedintele Grupului S&D din PE, Iratxe Garcia Perez (video), vicepresedintele grupului S&D, Pedro Silva Pereira, Lauriane Bertrand (membru-cabinetul comisarului pentru Inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret, Mariya Gabriel), secretarul de stat din Ministerul Culturii din Romania, András István Demeter, vicepresedintele comisiei CULT din PE, Victor Negrescu, Iulia Matei – Ambasador al Reprezentantei Permanente a Romaniei la UE, Marcel Stefan Sima – ministru-consilier-Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei si Hannes Heide, europarlamentar Comisia CULT, carora li s-au alaturat europarlamentarii romani Daniel Buda, Vlad-Marius Botos, Victor Negrescu si Iuliu Winkler.
„Totdeauna am crezut ca prin cultura putem sa ne cunoastem mai bine ca natiuni, sa ne intelegem si sa aparam Pacea. Cand am decis sa fac acest eveniment, m-am gandit la contextul geopolitic actual, in care este bine sa punem mai mult accent pe cultura si respect intre popoare si, in acelasi timp, la orasul in care traiesc – Timisoara, care este Capitala Culturala europeana in 2023! Prezenta la eveniment a reprezentantilor Ministerului Culturii din Romania, a celor doua Ambasade ale Romaniei la Bruxelles, a Reprezentantei Comisarului pentru cultura, precum si a Vicepresedintelui PE, a Comisiei de cultura a PE, a romanilor care traiesc in Belgia, artisti, oameni de cultura, istoricul Adrian Cioroianu, ma face sa cred ca a fost o actiune de succes care m-a facut sa fiu, inca o data, mandra ca sunt romanca.
Lansarea cartii ‘Calendar Timisorean – File din Istoria Orasului’ a jurnalistului Zoltan Kovacs din Timisoara, care cuprinde 365 de file din istoria Timisoarei, s-a bucurat de apreciere si de succes”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini.
Pareri
Maria Grapini este exact cea mai potrivită să discute despre cultură! Este o agramată cunoscută, fiindu-i imposibil să lege două fraze fără greșeli oribile. Vorba lui Shakespeare, în Epitaful scris de el, care începe cu „Sunt obosit și voi să mor, decât să-l văd slăvit pe ticălos… Să văd prostia doctor la deștepți.” Exact asta-i Grapinskaia, putinistă jurată, prostia doctor la deștepți.”