Camere de supraveghere pentru profesori la BAC, in Timis! Vor fi montate camere video orientate inspre tabla. Vezi de ce!

TIMISOARA. In timp ce probele orale ale Bacalaureatului sunt in plina desfasurare, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean se gandesc deja la supravegherea video de la probele scrise.

“Trebuia sa vina şi momentul adevarului. Promovarea gen intrecere socialista, de 90 şi ceva la suta, raportata cu mandrie de directori nu reflecta o realitate. Erau numeroase fraude. Nici noi nu ne-am dat interesul sa le descoperim. De doi ani Bacalaureatul se da conform normelor. As vrea totusi sa stiu de ce cutare liceu avea rezultate mai bune decat altul, despre care toti stim ca era mai bun.  Camerele de supraveghere actuale bat spre sala, asa sigur elevii nu copiaza, dar cine poate stii ce se intampla la tabla. Asa ca o sa fie camere de supraveghere indreptate şi spre tabla …” a spus Cornel Petroman, inspector scolar general.

Cat despre numarul de supraveghetori, inspectorul scolar general da asigurari ca nu vor fi probleme. Chiar daca zilele trecute se inregistra un deficit de aproape 100 de profesori care sa supravegheze desfasurarea examenului de Bacalaureat, in urma unei sedinte cu directorii unitatilor de invatamant din judet problema a fost rezolvata. Aceasta este varianta oficiala. Neoficial, se pare ca directorii au inaintat, pur şi simplu, inspectoratului listele cu profesori aflati in concediu in perioada Bac-ului, urmand ca apoi sa-i convinga pe acestia sa vina la supraveghere.

Profesorii nu se inghesuie sa participe la examenul de Bacalaureat. Responsabilitatile sunt foarte mari, iar banii primiti, foarte putini. Astfel, pentru o zi de supraveghere, un profesor primeste 28 de lei, bani impozabili. Un profesor care corecteaza lucrarile primeste 3,5 lei pe bucata şi reuseste sa corecteze intre 40 şi 60 de lucrari pe zi.

Cat despre prima proba a examenului de Bacalaureat, desfasurata ieri, cea de evaluare orala a competentelor lingvistice la Limba şi Literatura Romana, conform rezultatelor partiale centralizate de ISJ, au participat la ea 2445 de elevi, dintre care 14% au fost de nivel mediu, 26% de nivel avansat iar 60% – nivel experimentat. Aceasta proba va continua astazi şi maine.

Deocamdata, patru elevi din judetul Timis dau Bacalaureatul in conditii speciale. Doi dintre ei, elevi ai Liceului Silvic, dau examenul de pe patul de spital, dupa cea au fost raniti intr-un accident rutier petrecut chiar in apropierea scolii unde invata. Alti doi elevi au fost scolarizati la domiciliu, din cauza imposibilitatii de a se deplasa la cursuri, şi vor sustine Bac-ul de acasa, in fata unei comisii şi respectand toate prevederile regulamentului pentru astfel de situatii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.