Camere video pe santierele autostrazilor din vestul tarii! Anuntul ministrului Razvan Cuc

TIMISOARA. Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a declarat, in cadrul unei vizite de lucru pe santierul autostrazii Lugoj – Deva, ca a solicitat monitorizarea video a lucrarilor Companiei Nationale de Autostrazi si Infrastructura Rutiera (CNAIR) pentru a putea urmari exact stadiul fiecarui tronson.

CITESTE SI: Ce se intampla cu noua descarcare pe Autostrada Vestului, la Sanandrei, langa Timisoara? Vestea data de seful CNAIR 

Am fost pe loturile II, III si IV. Am avut discutii cu toti antreprenorii. Am fost putin nemultumit de evolutia lucrarilor pe un anumit tronson, in sensul ca se putea o mobilizare mult mai buna si asta am cerut si constructorului. Monitorizarea o voi face atat persoanal, cat si de catre Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara. Am cerut suplimentar si o monitorizare video a tuturor santierelor din tara, din partea CNAIR. Nu voi tolera intarzieri, le-am spus si contructorilor. Noi suntem un partener onest si, din punct de vedere financiar, ne-am tinut promisiunile, dar nu vreau sa se mai intample un lucru care am constatat ca s-a intamplat destul de des in trecut. Un constructor serios, in momentul in care incheie un contract, trebuie sa respecte termenele. Or, termenele sunt precise, nu trebuie prelungite tot timpul si nu trebuie sa cauti in contracte, cum fac anumite firme, tot felul de clauze pe care sa le ataci in instanta pentru a obtine costuri suplimentare”, a declarat ministrul Transporturilor Razvan Cuc.

CITESTE SI: Spectacol total de viteza si drift in Timis! In premiera nationala, la 16 ani, Mihai Preunca, pustiul teribil al automobilismului, a aruncat in aer toate pronosticurile la SUPER DETA RALLY-KART&DriftDetaShow 2017 

Razvan Cuc a mai adaugat ca nemultumirile sale sunt legate de lucrarile de pe tronsonul trei al acestei autostrazi care leaga Lugoj de Deva. Ministrul a mai adaugat ca va face public un clasament ale firmelor care lucreaza pe drumurile din Romania.

Pe Lotul II, in luna martie, CNAIR a incheiat un protocol cu firma Salini Impregilo, care s-a angajat ca in trei luni sa finalizeze restul lucrarilor care mai erau de facut pe cei 15 kilometri. Sunt in grafic. Pe lotul III am fost putin nemultumit de mobilizare, in comparatie cu lotul IV. Voi face un clasament si il voi da presei, ca sa vada si romanii exact care sunt firmele serioase in Romania si care vor sa faca treaba. Vom vedea apoi exact, in momentul in care vin cu pretentii suplimentare si vor participa la licitatii, sa le aratam exact ce au facut si sa facem un criteriu de selectie foarte atent, pentru ca nu mi se pare normal sa avem contracte pe autostrazi de la anumite firme, dar daca tot niste firme puternice, nu vin doar sa subcontracteze in Romania anumite lucrari catre firmele romanesti”, a declarat Cuc.

Ministrul Transporturilor a mai spus ca echipe ale CNAIR vor face vizite surpriza pe santiere pentru a verifica nu doar termenele, ci si calitatea lucrarilor.

CITESTE SI: Crima teribila in Banat din cauza Facebook-ului. Baiat, ucis cu salbaticie de un coleg de scoala si de tatal acestuia 

Inopinat se deplaseaza echipe de la CNAIR, impreuna cu experti de la CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informatica – n.r.), pentru a verifica si calitatea lucrarilor, nu doar termenele. Trebuie sa ne uitam foarte atent si la calitatea lucrarilor, pentru ca pe Lotul II am vazut ca avem un antreprenor care a mai lucrat si pe alt lot de autostrada unde au fost anumite probleme. Aici a si fost prelungita de la patru la opt ani perioada de garantie”, a mai adaugat ministrul.

CITESTE SI: Surprize la cel mai colorat si parfumat festival al primaverii la Timisoara! Iata programul de la Timfloralis! 

Razvan Cuc a mai adaugat ca pe lotul IV al autostrazii Lugoj – Deva stadiul lucrarilor este de aproximativ 52 la suta. Sunt 520 de muncitori si 200 de utilaje care vor finaliza lucrarea pana in decembrie a.c.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.