Camin vs chirie. Ce aleg studentii din Timisoara: 50 de lei pe luna, dar impartirea unei camere cu alti colegi, sau 100 de euro plus cheltuieli, dar cu baie si dus

TIMISOARA. 50.000 de studenti. Atatia studiaza, an de an, in centrul universitar timisorean. Locurile din caminele celor patru universitati de stat nu ajung tuturor studentilor care vin sa invete la Timisoara.

Desi in cazul a trei universitati din patru numarul spatiilor de cazare acopera cererile tinerilor (cazul Universitatii Politehnica, Universitatii de Medicina si Farmacie si al Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului), in cazul Universitatii de Vest sunt acoperite aproximativ 60% din cererile de cazare. Astfel, sectorul imobiliar din capitala Banatului functioneaza la capacitate maxima.

Doua variante: cazarea in camin sau inchirierea unui apartament

Tinerii au in vedere mai multe variante atunci cand iau in calcul locul unde vor locui pentru urmatoarele 9-10 luni. Caminele reprezinta varianta ieftina. Daca multi dintre tineri nu vor sa imparta aceeasi camera cu alte 2-3-4-5 persoane si nu apreciaza deloc varianta dusurilor si a baii comune, la fel de multi abia asteapta viata studenteasca, de camin, presarata cu chefuri, cafea servita pe hol, la o tigara cu un tanar/o tanara pe care abia l-a cunoscut/a cunoscut-o s.a.m.d. iti faci prieteni noi, afli ce inseamna sa imparti o camera, chiar si mancare cu altii etc. Un mare plus, in cazul cazarii in camin, il reprezinta taxa lunara de camin.

In oricare din cele patru universitati de stat timisorene, tariful de cazare, pe luna, variaza intre 50 si 180 de lei, in functie de conditiile oferite. Camerele cu 6 paturi sunt mai ieftine, cele cu 2 paturi – mai scumpe. Oricare din cele doua variante alege studentul, banii pe care ii scoate lunar din buzunar sunt mult mai putini decat daca ar locui in chirie.

„Inca nu am stabilit tarifele pentru anul universitar 2012-2013, dar nu vor suferi mari modificari, ci mici ajustari, in conditiile in care, la Universitatea de Vest se gasesc cele mai mici tarife de cazare din toata tara. Preturile vor fi situate intre 50 si 150 de lei pentru o persoana pe luna”, ne spune Florin Jurca, ofiterul de presa al UVT.

Studentii care stau in camin, nu platesc facilitatile. Consumul energiei electrice, al caldurii, cheltuielile legate de depozitarea gunoiului etc. intra in tariful de cazare.

In Biroul Senatului au fost stabilite conditiile de cazare pentru studentii nostri. Un tanar plateste, in medie 100 de lei pentru un loc bugetat. Avem locuri suficiente pentru a satisface cererile studentilor nostri si, in limita locurilor disponibile, pentru a primi si studenti ai altor universitati”, ne-a spus Paul Pirsan, rectorul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului.

Cat il costa pe student chiria?

Lunile de vara au reprezentat o cadere a chiriilor. In Timisoara, o garsoniera de 14-18 metri patrati situata in zona Complex Studentesc a putut fi inchiriata cu cel putin 110 euro pe luna. in zona Lipovei, pe de alta parte, pretul cerut pentru o locuinta de 34 de metri patrati s-a ridicat la 120 euro pe luna. Avand in vedere ca pentru un apartament cu doua camere confort 1 (din zonele Steaua sau Dorobantilor) chiria a fost de 180 euro, costul impartit in doi ajunge la 90 de euro.

In acelasi timp, apartamente cu trei camere in zone precum Spitalul Judetean, Odobescu, Dacia sau Cetatii au fost scoase pe piata la 200-250 de euro pe luna, adica aproximativ 80 de euro per camera. Totodata, apartamente cu patru camere in zone precum Lipovei, Steaua sau Freidorf au putut fi inchiriate cu 300-350 euro pe luna, adica 75-85 euro pentru o camera. Nu putini au fost studentii care au preferat sa inchirieze un apartament inca din luna august, desi nu au locuit acolo, pentru a beneficia de o chirie mai mica in timpul anului universitar.

Insa inceputul anului universitar, fie ca debuteaza in 17 septembrie sau 1 octombrie, inseamna si majorari ale tarifelor. Agentii imobiliari spun ca proprietarii cresc cu pana la 40% locatia pentru apartamente. Din aceasta cauza, 1 octombrie inseamna un val de scumpiri in sectorul imobiliar. Care se fac simtite inca din septembrie.

Firmele de imobiliare se asteapta la o crestere mare a preturilor. Spre exemplu, cine doreste sa locuiasca in Calea Lipovei va ajunge sa scoata din buzunar chiar si 300 de euro/luna pentru un apartament cu doua camere, mobilat, la fel ca in zonele Dambovita, Bucovinei, Circumvalatiunii sau Iosefin. Apartamentele cu o camera sau garsonierele pot fi inchiriate, in aceste zile, cu 200-250 de euro/luna in Complexul Studentesc, Take Ionescu si zona Iulius Mall.

Diferenta dintre cei 50 de lei platiti pentru o camera de camin si 100 de euro (plus cheltuieli) dati pe chirie este imensa, dar indiferent de optiunile studentilor, atat caminele sunt pline, cat si proprietarii de apartamente au clienti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Buna ziua