Camine in miscare: 10 artisti vor crea instalatii culturale sau proiecte de teatru ori film, inspirati de amintirile familiilor din Banat

35 de artiști s-au documentat, și-au pus imaginația la încercare și au propus diferite proiecte pentru apelul lansat de Asociația Timișoara Capitală Culturală și Prin Banat, în cadrul proiectului Cămine în Mișcare.  Inspirați din poveștile bănățenilor care au migrat, au fost deportați, au stat despărțiți de familii, artiștii au trimis viziunile lor de a transpune aceste povești în artă. Dintre acestea, 33 de propuneri au fost validate de comisia de jurizare și numai 10 au fost selectate de către juriu pentru a le pune în aplicare.

Este vorba de :

Proiecte desfășurate în spații interioare:

  • Marius Jurca – TIPARE ALE MEMORIEI
  • Noiseloop Studio – MOTIVE ȘI MEMORII INTERACTIVE
  • Daniel Spătaru – AMINTIRI
  • Ioana Anghel – FRÂNTURI
  • Cornelia Iordache – N-AM ȘTERGE NIMIC

 Proiecte desfășurate în spații exterioare/domeniul public:

  • Sorina Vazelina & primitiv print – TUR BANA
  • Oana Florică – PUNCT ÎNAINTEA ACULUI
  • Psihodrom – KRUMAU LIVE
  • Lera Kelemen – POP-UP DEVICE FOR EXPERIMENTING MARGINS
  • BIS Teatru – MUTAT DE LA NOI

Dintre acestea, 4 sunt instalații culturale, 5 proiecte de teatru sau acte artistice, și un proiect de film documentar. Toți artiștii vor pune în valoare istoria și experiențele familiilor din Banat, prin intermediul creațiilor și intervenților culturale inspirate din amintirile bănățenilor.

Artiștii vor primi un premiu de 25.000 de lei pentru proiectele care se vor desfășura pe domeniul public/outdoor, respectiv 15.000 de lei pentru proiectele gândite pentru a se desfășura în interior/spații închise, cu condiția de a le pune în aplicare și de a le expune în perioada 5-12 decembrie.

Proiectul Cămine în Mișcare a plecat de la studierea fenomenului migrației, ca o provocare a timpurilor noastre și a fost gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este o inițiativă inclusă în Programul Cultural Timișoara Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat, finanțat de Primăria Municipiului Timișoara. 

Amintim că pe parcursul edițiilor anterioare au fost realizate diferite intervenții și proiecte artistice,în baza cercetărilor din teren. Piesa de teatru O altă zi cu soare  este inspirată din povestea de viață a țăranului Serafin Oproni care s-a opus colectivizării din satul Zorani (Timiș). Filmul documentar Granița/The Border (realizator Cristina Băican) prezintă poveștile oamenilor din satele de la granița României cu Serbia și Ungaria, iar picturile murale realizate în Margina, Comloșu Mare și Teremia Mare sunt legate de istoria locului, însă prezentate într-o formă de artă contemporană.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.