Cancerul face ravagii in Timis. Ce se intampla in laboratoarele din Timisoara in care se cauta leacul pentru necrutatoarea boala

TIMISOARA. Cancerul ucide milioane de oameni, anual, in intreaga lume, insa cu precadere in tarile cu nivel de trai mediu si scazut. La Timisoara, in unicul institut de cercetare oncologica din tara, specialistii fac eforturi pentru a diagnostica mai eficient si mai rapid boala.

CITESTE SI: Sangele salveaza viata. Toti consulii din Timisoara se incoloneaza si merg la Centrul de Transfuzie sa doneze 

In 2017, in Timis au fost diagnosticati cu cancer 6500 de oameni. Cei mai multi pacienti aveau cancer la plamani. La nivel mondial, spun specialistii, unul din trei oameni prezinta un risc major de a dezvolta aceasta boala pe parcursul vietii.

Un proiect transfrontalier, implementat de Spitalul Judetean Timisoara, Spitalul de Urgenta din Resita si Spitalul General Pozarevac din Serbia va deschide calea spre un diagnostic mai precis pentru mii de oameni ce vor putea trimite analizele la Institutul Oncogen. In cateva luni, aici, specialistii vor putea identifica mai bine genele implicate in procesul tumoral gratie unei tehnici moderne – secventierea. Totodata, vor putea implementa o strategie terapeutica tintita, adica o terapie personalizata.

Tehnologia a evoluat atat de mult incat aceste analize aparent sofisticate au coborat la nivelul pacientului astfel ca vechile diagnostice, vechile clasificari ale cancerului in baza unor analize de labortaor relativ simple si care imparteau cancerul in 2-3 categoriim au ajuns sa fie depasite de noile tehnologii care dovedesc, practic, ca fiecare pacient este un caz in sine si ca urmare si tratamentul ar putea fi personalizat. Analizele au aratat ca un astfel de diagnostic, personalizat, molecular, corelat si cu alte date desigur, duce pana la 80% imbunatatirea diagnosticului, a tratamentului‘, a spus Virgil Paunescu, directorul Oncogen.

Conform proiectului ROSECAN, centrului Oncogen ii vor fi alocati peste 3,5 milioane de euro, bani din care va fi achizitionat un soft special ce va permite oncologului sa aiba acces la toate detaliile de care are nevoie pentru a trata un pacient cu cancer.

‘In cadrul acestui proicet, Oncogen are aproximativ 3,5 milioane de euro din care cam 3 milioane sunt pentru echipamente de secventializare, de diagnostic si 500.000 de euro sunt pentru dezvoltarea unui soft special. Degeaba secventializam noi pacientii pentru ca aceasta secventializare primara este prea complicata pentru a fi livrata medicilor oncologi. Ea trebuie interpretata, corelata cu alte date si tradusa intr-un fel, intr-un limbaj simplu, pentru medicul oncolog. Aceasta secventializare are, in afara de elemente care tin de diagnostic, elemente si recomandari legate de diagnostic, in sensul ca da o lista de citostatice sau anticorpi monoclonali care sunt utili in ordinea utilitatii, o lista de citostatice anticorpi monoclonali care nu mai sunt utili, acest lucru fiind necesar pentru oncolog ca sa nu mai intoxice inutil pacientul, dar si trialuri clinice sau combinatii care au avut succes’, a mai precizat Virgil Paunescu.

Proiectul transfrontalier se va derula pe o perioada de 42 de luni, timp in care oamenii vor fi diagnosticati gratuit.

‘Practic, toate spitalele, toti medicii care recolteaza probe vor putea sa trimita probele in spitalul nostru, in Institutul Oncogen iar cu ajutorul aparaturii pe care o achizitionam prin acest proiect ROSECAN, diagnosticul in primul rand si apoi tratamentele vor fi personalizate si facute pentru fiecare tratament in parte, verificandu-se ultimele metode si mijloace moderne de tratament existente la nivel mondial. Practic, medicamentele vor fi testate astfel incat sa se verifice compatibilitatea si eficienta lor in cadrul afectiunii. Analizele vor fi suportate in cadrul proiectului, cu reactivi cumparati in cadrul proiectului. Practic, pacientii nu vor trebui sa plateasca niciun leu pentru aceste investigatii si analize. Cel putin pe perioada cat se desfasoara proiectul, este garantata dotarea si achizitia acestor reactivi’, a precizat Marius Craina, managerul Spitalului Judetean Timisoara.

Expertii spun ca o treime din cazurile de cancer ar putea fi vindecate prin diagnostic timpuriu si tratament adecvat.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. cum nu se face nimic? se taie pomii si se mareste parcu auto. ca atat i duce capu pe timisoreni