Cand oamenii fac minuni. Va fi salvata o biserica de lemn din Timis, din patrimoniul national, ce a cazut prada unui incendiu violent chiar in Postul Pastelui. Foto

TIMISOARA. La mai bine de 5 ani de la dezastru, biserica de lemn din Povergina, aflata la 10 km de Faget, in estul Timisului, va intra intr-un amplu proces de restaurare, prin grija Arhiepiscopiei Timisoarei.

In 2015, lacasul de cult aflat in patrimoniul national era cuprins de flacari chiar in postul Pastelui, iar focul a dus la distrugerea turlei, carbonizarea peretilor interiori ai navei bisericii, precum si a picturii.

CITESTE SI: Imagini dramatice cu biserica de lemn din Povergina arzand ca o torta! VIDEO

Din lipsa de fonduri, aceasta nu a putut fi refacuta, insa recent a fost castigat un proiect finantat de catre Institutul National al Patrimoniului (INP), ceea ce permite demararea procesului de restaurare si conservare a bisericii monument.

Profesori, peisagisti si tineri arhitecti si restauratori de la Facultatea de Arte si Arhitectura din Timisoara s-au intalnit la Povergina pentru a discuta despre modalitatile de restaurare a bisericii de lemn cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”. Scopul acestei prime intalniri a fost acela de a gasi solutii pentru a se elabora o documentatie tehnico-economica necesara salvarii acestui monument al patrimoniului satului banatean din secolul al XVIII-lea.

Din partea Arhiepiscopiei Timisoarei a fost prezent diac. Ing. Timotei Anisorac, consilier in cadrul sectorului Patrimoniu al eparhiei. La aceste discutii au participat si credinciosi din Povergina alaturi de preotul paroh Ioan Lazar.

Biserica din Povergina va fi restaurata prin acest proiect finantat prin fonduri nerambursabile de INP, in cadrul subprogramului Elaborare a documentatiilor tehnico-economice pentru interventii asupra monumentelor istorice. Valoarea acestui proiect este de 116.820 lei, iar termenul limita pentru finalizarea studiilor este 15 decembrie 2020, beneficiar fiind Parohia Ortodoxa Romana Bunea Mare, filiala Povergina.

Biserica „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Povergina dateaza din anii 1782-1783. Este construita din lemne de stejar imbinate la colturi in „coada de randunica”. Peretii exteriori sunt acoperiti cu lipitura de pamant. Fundatia este din piatra de cariera. Absida altarului are sase laturi. Pictura a fost realizata de unul dintre cei mai importanti zugravi din Banat, Gheorghe Diaconovici, cel care face tranzitia intre pictura bizantina si cea occidentala.Totodata, acest pictor este tatal unuia dintre fondatorii invatamantului banatean, filologul Constantin Diaconovici Loga.

Impreuna cu celelalte 15 biserici de lemn din zona Fagetului, biserica din Povergina constituie o componenta de baza a patrimoniului cultural al Banatului, fiind un monument reprezentativ pentru arhitectura lemnului din Zona de Vest a Romaniei.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.