TIMISOARA. Reprezentantii Bozankaya si cei ai Primariei Timisoara au semnat contractul pentru cele 33 de troleibuze noi pe care Timisoara trebuie sa le primeasca de la compania turceasca.
Potrivit contractului, primul troleibuz ar urma sa fie livrat in aprilie 2025.
Contractul prevede, de asemenea, livrarea a 25 de troleibuze articulate de 18 m și a 8 troleibuze de 12 m cu baterii, pana in toamna anului viitor. Toate troleibuzele sunt prevazute cu baterii cu autonomie mare, sisteme de siguranta, aer conditionat, incalzire in scaune, internet wireless, prize pentru incarcarea telefoanelor mobile.
Noile troleibuze ating o viteza maxima de 80 km/h, cu o autonomie de pana la 40 km pentru varianta de 12 m, respectv 25 km pentru cel de 18 m in zone fara catenare. Capacitatea maxima de transport variaza intre cele doua modele, cel de 12 m putand transporta pana la 100 de pasageri, cu 34 locuri pe scaune, in timp ce pentru varianta de 18 m se ridica la 140 de pasageri, cu 48 locuri pe scaune.
Valoarea celor 8 troleibuze este de 20.292.000 (fara TVA), iar cele 25 de troleibuze costa 78.300.000 lei (fara TVA). Banii provin din Planul National de Redresare și Rezilienta.
Transportul public se realizeaza in acest moment in Timisoara pe 49 de linii, cu un total de 698 km lungime:
autobuze urban: 36 de linii – 523 km
troleibuze urban: 6 linii – 62 km (lungime infrastructura troleibuze 122 km)
tramvaie: 7 linii – 113 km
Pareri
Abia astept sa le conduc <3 Is faine si skodele inca…dar sunt vechi
Deci la anu va ajunge primu troleibuz🤣🤣
Sunt bune cât timp sunt noi și primite gratis. Când trebuie să fie întreținute, se uzează piese și trebuie reparații atunci să vezi costuri, mai ales la baterie.
Stai să ghicesc… ăsta tot proiectul lui Robu e, nu??
Numai sa le vedem pe traseu si nu prin garaje , filmate cu drona din aer !
Tramvaie noi pe linia 7 când? Troleibuzele skoda care sunt în uz nu sunt vechi nici pe jumătate cât rablele de tramvaie de pe 7, doar arată deplorabil datorită întreținerii.
Ar fi cazul ca SMTT sa se ocupe de renumerotarea liniilor care nu s-a mai facut de 52 de ani iar intre timp orasul a crescut si la fel si numarul liniilor.
Astfel s-a ajuns la tot felul de suprapuneri. Liniile Expres cand au fost infiintate, vroiau sa fie linii rapide cu numar redus de statii insa au devenit linii banale ca si celelalte cu prefixul E in plus. Apoi E4 barat este de fapt varianta lunga a liniei E4 chiar daca „barat” inseamna „scurtat”. Nu mai vorbesc de „M”-uri, adica linii metropolitane, cand li se putea adauga o cifra in fata si astfel aveam linii de formatul „2xx” ca in marile orase europene sau din lume.
Apoi care este diferenta intre aceste firobuze electrice si autobuzele electrice puse in serviciu? Dora ca firobuzele pot merge si pe retea si astfel se pot incarca din mers. Este in dezavantajul soferilor sa-si ridice mereu troleele si de aceia si cu Skodele adesea merg pe diesel sub retea, din comoditate…Iar reteaua de contact din Timisoara pe mari segmente este invechita si fizic si tehnic…
Mi-ar place sa se faca ordine incepand cu reteaua de contact.
autonomie 25 km ? E buna treaba. Inseamna ca nici jumatate de zi nu vor putea fi utilizate. Propun ca administratia Spritz sa le comande pe-astea in portocaliu. Asa vom avea toate culorile si modelele in circulatie, ca sa fie haosul haous pana la capat. Deja avem tramvaie 4 modele si 4 culori.