Canicula, dusman si aliat al viticultorilor din Timis. Vom avea poate cel mai bun vin din ultimii 30-40 de ani obtinut din strugurii de pe dealurile Recasului. Video

TIMISOARA. Boabele sunt mai mici, dar vinul ce se va naste din ele va fi unul cu adevarat exceptional. Mai bun poate decat cel din anii de top. O spun viticultorii din Timis care sunt in mijlocul campaniei de recoltarea a strugurilor de pe dealurile insorite ale Recasului.

Canicula a fost si dusman si aliat deopotriva, vara asta. Productia e mai mica, insa de foarte buna calitate, spun specialistii, care adauga ca n-au mai intalnit o asemenea situatie de cel putin 40 de ani.

Nu a mai plouat de la sfarsitul lunii iunie, iar temperaturile au fost extrem de ridicate si o perioada indelungata. Am avut 2 luni cu temperatura de peste 35 de grade Celsius ziua. Ba, mai mult, am avut saptamani cu temperatura de peste 38 de grade Celsius si sigur ca aceste conditii si-au pus amprenta asupra plantatiei viticole„, spune Gheorghe Iova, director de crama.

Desi initial au crezut ca 2024 va fi un an dezastruos, acum, cand a inceput recoltarea, viticultorii spun ca, dimpotriva, soarele arzator i-a avantajat pana la urma.

Boabele sunt ceva mai mici, pentru ca, din cauza conditiilor climatice, ele au ramas de dimensiuni mai scazute. Insa, dupa cum putem observa, totul a fost in favoarea calitatii, datorita raportului pielita-miez. Este in favoarea pielitei. Or, in aceasta pielita avem fenolii la vinurile rosii, mai cu seama determinant pentru ceea ce inseamna calitatea si intensitatea coloranta„, explica Gheorghe Iova.

Si pentru ca timpul de recoltat este destul de scurt si a inceput mult mai devreme decat in alti ani, combinele cutreiera dealurile din zona Recasului. Viticultorii au fost nevoiti chiar sa imprumute cateva utilaje pentru a face fata suprafetei mari cultivata cu vita de vie, intrucat recoltarea se face mecanizat. 10 combine care functioneaza fara oprire cateva saptamani reprezinta echivalentul muncii a peste 2000 de oameni care ar fi adunat ciorchinii cu mana.

VIDEO: George Stefanita

Stransul strugurilor se face in functie de soi.

Toata productia vinurilor albe si aromate se recolteaza noaptea. Combainerii intra la lucru la 10.00 seara si termina la 10.00 dimineata. (…) La ceea ce inseamna vinurile rosii, pentru ca trebuie sa spunem ca suntem deja cu pinot noire recoltat, deja si feteasca neagra este pe final, recoltatul il facem ziua„, mai precizeaza Gheorghe Iova.

Printre ultimele soiuri care vor fi recoltate sunt cele vedeta sunt cabernet franc, cabernet sauvignon si shiraz. Doar pe o mica suprafata din cele peste 1100 de hectare cu vita de vie de la Recas recoltarea strugurilor se face manual, acolo unde sunt cei de masa.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In vino veritas!

  2. OT, ai inceput sa blochezi IPuri? Sau pur si simplu iti merge siteul ca boabele de struguri la popice?

    • Vinul,se mai face și din strugurii,Anul acesta,sunt cantității,micii,din cauza,”Parjolului”,care sa abatut, asupra,României,

  3. Informați va despre legătură directă dintre tunurile antigrindina și seceta.

    m.activenews.ro/stiri/Fermierii-au-declarat-razboi-rachetelor-antigrindina.-Sunt-toxice-si-parjolesc-pamantul-191046

    „președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), filiala Prahova. ”Dovadă că seceta se manifestă doar acolo unde sunt amplasate rachetele. Până acum, în regiunea de Vest a țării nu erau rachete și era cam singura care avea precipitații și recolte normale. Acum au instalat și acolo și vor vedea fermierii ce se va întâmpla”, ne-a declarat Adrian Mocanu”