TIMISOARA. Meteorologii anunta ca incepand de luni si pana spre finalul saptamanii, canicula va pune stapanire pe Banat.
La nivelul intregii regiuni se vor inregistra temperaturi de pana la 37 de grade zilnic, iar disconfortul termic se va accentua, in special in zonele de campie, unde indicele temperatura-umezeaza va depasi pragul critic de 80 de unitati.
Medicii SMURD recomanda evitarea bauturilor alcoolice, a cafelei si a bauturilor carbogazoase bogate in zahar. In schimb indeamna populatia sa bea multa apa si sa manance fructe si legume proaspete.
Intre orele 11.00 si 17.00, in perioada in care soarele este mai puternic, oamenii sunt sfatuiti sa evite activitatile fizice intense. Daca, insa, sunt nevoiti sa iasa din case, este indicat sa mearga prin locurile cu umbra.
Mai multe recomandari puteti gasi pe site-ul fiipregatit.ro.
Pe perioada de canicula si angajatorii vor trebui sa respecte anumite reguli.
Conform legii, fiecare angajat trebuie sa primeasca minim doi litri de apa pe zi si sa ii fie redusa activitatea in aer liber. Astfel, perioadele de lucru trebuie alternate cu cele de repaus, in locuri racoroase, iar atunci cand lucreaza sub cerul liber, muncitorii trebuie sa primeasca echipamente adecvate temperaturilor de afara. De asemenea trebuie asigurate si dusuri.
In cazul in care angajatorii nu pot asigura aceste conditii, ei sunt obligati sa reduca programul de lucru sau sa il modifice.
„Conform art.6 din OUG 99/2000
(1) Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute la art. 4 (A) și 5 (B) vor lua, de comun acord cu reperezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru,
b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11:00 si dupa ora 17:00,in cazurile prevazute la art.4;
c) intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
(2) Masurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.
(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de esalonare a zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a lucrului se vor stabili o data cu masurile prevazute la alin. (1).”, transmit reprezentantii ITM Timis.
De asemenea, in cazul unor incidente din cauza temperaturilor extreme, angajatorii sunt obligati sa asigure primul ajutor si transportul angajatilor pana la spital.