Cantaretii stradali, in festival la Timisoara. Au format ad-hoc o orchestra si au fost aplaudati la scena deschisa. Foto si video

TIMISOARA. Au devenit o prezenta constanta pe strazile din centrul istoric al Timisoarei, iar acum au un festival al lor. Vorbim de cantaretii stradali ai orasului care au luat parte vineri la prima editie a unui eveniment dedicat lor. Timp de catva ore mai multi menestreli si-au demonstrat talentul pe o scena ridicata in Piata Libertatii.

15 cantareti au acceptat invitatia Primariei Timisoara de a participa la primul festival al trubadurilor. Cu mandolina, cu chitara, cu fluierul, acordeonul, vioara sau tambalul, cantaretii stradali au facut un adevarat spectacol in fata celor care s-au oprit sa ii asculte. Pentru prima data au cantat impreuna, iar melodiile interpretate de ei au smuls ropote de aplauze.

Le apreciez munca, pentru ca nu e usor sa canti si iarna si vara in caldura mare‘, a spus un timisorean.

Sper ca din an in an sa fie tot mai mare, chiar international, eu asa o vad. Pentru ca ei nu sunt mai prejos decat altii care canta pe la Sala Palatului‘, a spus cu umor un altul.

Bucura oamenii si se bucura si ei de bucuria oamenilor si uite asa energia pozitiva ne curpinde pe toti‘, a adaugat un alt spectator.

Ideea acestui festival i-a apartinut primarului Nicolae Robu.

Oamenii acestia nu s-au cunoscut intre ei. Au cantat aici, pe strada, au inceput sa discute unii cu altii si acum ii vad cantand impreuna. Deci sunt extrem de talentati. Sa nu va inchipuiti ca au facut repetitii impreuna sau ca reprezinta o orchestra consacrata‘, a spus primarul Timisoarei.

Majoritatea canta de 2-3 ani pe strazile Timisoarei. Ajung sa castige chiar si 80 de lei pe zi, dar stau ore intregi interpretand diverse piese cunoscute la chitara, vioara sau mandolina, unii dintre ei folosindu-si din plin si vocea.

Dintre toti, cel mai exotic trubadur al Timisoarei este Vasile Prohin. Vine de fiecare data imbracat intr-un costum mexican, purtand sombrero si avand atarnata de gat o chitara. Este unul dintre cei mai cunoscuti menestreli. Dupa cativa ani de cantat in Spania, a decis sa se intoarca acasa. Iar acum mangaie chitarele pe strazile Timisoarei, acordurile intrepretate de el mergand la inimile multor trecatori care se opresc sa il asculte.

Sunt foarte incantati. In general, generatiile vechi care cunosc piesele astea. Chiar ii povesteam nevesti-mi <era o batranica care a auzit o melodie de amor, pe care probabil o cantat-o cand era ea indragostita si a stat pe loc, si-a facut cruce si a inceput sa planga>, spune Vasile Prohin.

Marian Utecsan, un alt rapsod cunoscut, a cantat si el ani la rand pe strazile din orasele Europei. De doi ani s-a intors acasa si a inceput sa cante pentru timisoreni si pentru cei care vin sa viziteze orasul.

E un vibe fain, e bine. Probabil ca m-am si obisnuit. E o bucurie pentru mine. De fiecare data e ceva nou’, spune Marian Utecsan.

In Timisoara sunt autorizati 34 de cantareti stradali in acest moment, insa numarul lor creste de la an la an. Isi doresc ca in 2021, cand orasul va fi Capitala Culturala a Europei, sa fie parte din tot ceea ce li se va oferi turistilor care vor veni.

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ala cu geaca verde nu e mircea radu?

  2. Cel mai tare este violonistul stangaci. Felicitari!