Capitala Culturala a Europei in 2023 nu are nici macar pe ultima suta de metri un comisar pentru cel mai important proiect cultural al Romaniei. Ministerul are alte prioritati

TIMISOARA. Cu doar o luna si jumatate inainte de inceperea anului in care Timisoara va deveni Capitala Europeana a Culturii, programul evenimentelor ce se vor derula este inca o enigma.

De asemenea, chiar daca in cele mai multe dintre orasele care au primit aceasta onoranta misiune a existat un comisar care sa se ocupe de monitorizarea programului cultural, cu ani buni inainte de exercitarea titlului, in cazul Timisoarei, desi in privinta acestui post la nivelul Ministerului Culturii lucrurile pareau batute in cuie in urma aproape un an, el nu a fost atribuit nici pana acum.
Aceasta in ciuda faptului ca inca de la bun inceput, in plan declarativ, s-a pus accent pe insemnatatea acestei pozitii cu rang de secretar de stat care ar fi asigurat transparenta, coeziune si echilibru in deciziile legate de cel mai important proiect cultural de tara.

In vederea asigurarii coordonarii la nivel national a masurilor administrative, financiare, organizatorice si logistice necesare bunei desfasurari a Programului cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2021, se instituie in cadrul Ministerului Culturii postul de comisar pentru programul „Timisoara – Capitala culturala europeana 2021” (…). Postul de comisar se asigura in cadrul numarului maxim de posturi aprobat Ministerului Culturii. Comisarul este asimilat cu functia de secretar de stat. Comisarul este numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului culturii”, se arata in nota de fundamentare a proiectului ordonantei de urgenta 42/2019, prinvind stabilirea unor masuri financiare pentru sustinerea desfasurarii Programului national «Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023.

 

La inceputul anului 2022, partidele din coalitie anuntau ca pe postul de comisar va fi numit omul de cultura Ioan Coriolan Garboni, fostul director al Filarmonicii Banatul din Timisoara, care este si consilier personal al ministrului Culturii, insa, pana in prezent, acest lucru nu s-a intamplat. Din aceasta pozitie, Garboni doar reprezinta institutia, ocazional, in relatiile directe cu autoritatile locale, iar ministrul Lucian Romascanu are cu totul alte prioritati.

Spre comparatie, cand Sibiul a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii, ministrul de resort de la acea vreme, Adrian Iorgulescu, a desemnat un comisar inca cu doi ani inainte de 2007. De asemenea, la acel moment, finantarea programului din bugetul de stat a fost acordata din timp, astfel incat nu au fost intampinate probleme nici din punct de vedere organizatoric, nici in ceea ce priveste partea de modernizare a infrastructurii culturale.

In tot acest timp, la Timisoara primii bani din partea Guvernului Romaniei pentru implementarea programului Capitala Europeana a culturii au fost virati abia saptamana trecuta. Practic, cu mai putin de doua luni inainte de inceperea anului in care urmeaza sa fie implementat programul. 164 de milioane de lei au ajuns la Primarie, Consiliul Judetean si Asociatia TM2021, bani care vor sustine atat investitiile in infrastructura culturala, cat si o parte din programul cultural al anului 2023.

Mai mult, pana la momentul asigurarii acestei prime finantari, pregatirile pentru TM2023 au fost marcate de nesiguranta si scandaluri, de reorganizari, de dispute intre institutii, fiecare arogandu-si merite in directia gestionarii proiectului. Numirea unui comisar pentru Timisoara ar fi putut reprezenta un factor de echilibru in rezolvarea conflictelor, ar fi putut duce la o organizare unitara a pregatirilor, la transparentizarea procesului si la consolidarea relatiei intre Guvern si actorii principali in implementarea celui mai important proiect cultural al Romaniei.

In plus, TM2023 ar fi putut beneficia de o promovare mai sustinuta prin aportul comisarului pentru programul capitalei culturale a Europei.

Reprezentantii Ministerului Culturii nu au oferit un raspuns legat de intarzierea acestei numiri.

Timisoara va incerca anul viitor sa atraga turisti la evenimente fara o sala noua de spectacole si doar cu o cosmetizare partiala, inca nefinalizata, a Muzeului de Tramvaie, unde ar fi trebuit sa fie ridicat de la zero un centru de tehnologie si arta, si cu un cinematograf de cartier complet modernizat (Victoria).

Evenimentul de deschidere a anului in care Timisoara va fi Capitala Europeana a Culturii este programat sa aiba loc in perioada 17-19 februarie 2023.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asteptam cu nerăbdare fanii USL sa ne explice ca DF și USR sunt de vina. Plus înjurăturile aferente, conform nivelului cunoscut.

    • Linisteste-te, asta-i rezultatul blatului dintre DoNimic si PSD.

  2. Urmează un fiasco de proporții. Robu a pus ,,fundația” iar Fritz a continuat ,,dezvoltarea” proiectului.

  3. bai de cum ati reusit sa gasiti ceva nasol si sa nu aveti cum sa dati vina pe Fritz. noroc cu echipa locala de la Centrul de Proiecte care munceste pe rupte de 2 ani sa pregateasca evenimente culturale in ciuda lipsei de bani si sprijin real de la minister. daca se ocupau unii acum 6-7 ani sa inceapa niste constructii poate aveam si niste sali sau arene pentru evenimente mari.

  4. Ma intreb cum s-ar fi descurcat administratia din Cluj. Pe ultima suta de m, a trebuit sa se aleaga intre Tm si Cluj…