Capitala Europeana a Culturii redeschide pentru vizitare o aripa a Castelului Huniade din Timisoara. Pentru bani de reabilitare, deocamdata, nadejdea e in fondurile europene

TIMISOARA. Doar o aripa, cea consolidata in anii trecuti, ar putea fi deschisa pentru vizitatori, in 2023, anul Capitalei Europene a Culturii, la Castelul Huniade aflat in plin centrul Timisoarei. In Sala Cavalerilor vor fi organizate tot felul de evenimente culturale.

CITESTE SI: 10 milioane de euro vor fi ceruti pentru reabilitarea Castelului Huniade din Timisoara din fonduri europene

”Castelul Huniade l-am inclus in circuitul pentru Capitala Europeana a Culturii, vom da in folosinta o parte din aripa de nord-vest care a fost consolidata in anii trecuti, Sala Cavalerilor, unde vom organiza mai multe evenimente. Ne dorim ca si curtea interioara sa o deschidem anumite evenimente pe care le vom organiza anul viitor si in functie de evolutia procedurilor de licitatie pentru executia efectiva – dar aici suntem tinuti oarecum si de programele de finantare de unde speram sa mai atragem niste bani – vom incepe si lucrarile efective la castel, dar nu va ascund faptul ca vor dura ani de zile.  Pana atunci, cred ca in centrul Timisoarei, o cladire emblematica nu trebuie sa arate in mod dezolant pentru turistii care vor veni sa ne treaca pragul, ci dorim sa le aratam o perspectiva asupra cum va arata acest monument in momentul cand va fi finalizata aceasta lucrare de reabilitare care va dura ani de zile”, a declarat Alin Nica, presedintele CJ Timis.

Nica s-a referit si la prelata cu reprezentarea zidurilor Castelului Huniade care a fost pusa recent pe cladire.

FOTO: expressdebanat.ro

”Imi doresc ca si alte cladiri emblematice din Timisoara, care sunt in patrimoniul municipalitatii, sa fie protejate sau macar aspectul general sa fie protejat in acest mod in care incercam sa facem cu Castelul Huniade”, a spus Nica.

In ceea ce priveste banii pentru reabilitarea Castelului Huniade, acestia nu vor mai putea fi obtinuti prin Programul Operational Regional, insa mai sunt sanse pe Programul Interreg VI-A Romania-Ungaria 2021-2027. Consiliul Judetean va depune cerere de finantare de 10 milioane de euro imediat ce vor fi lansate ghidurile si deschise apelurile.

”Castelul, din cate stiu eu, a fost pe zona de PNRR. Din pacate, pe urmatorul program vom avea o regula care spune ca proiectele care au fost reziliate din motive care tin de beneficiar, nu vor mai putea fi redepuse pe viitorul program. Pe alte componente poate sa le depuna, dar la noi, pe POR nu putem pentru ca acele proiecte intrerupte de beneficiar au generat o pierdere de resurse si nu au mai putut fi realocate la nivelul regiunii”, a explicat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Intrebat ce ar trebui sa faca autoritatile sa nu se mai ajunga la o astfel de situatie, Maxim a explicat ca e important ca proiectele strategice sa fie gandite in interiorul institutiilor.

”Personal nu cred ca este foarte optim sa incepi prin a-ti scoate la licitatie strategia de dezvoltare, la orice nivel. In al doilea rand este important ca proiectele strategice sa fie gandite in interiorul institutiilor si sa poata fi vazute de institutie inainte de a fi lansate. Si, bineinteles, la nivel de implementare, acelasi lucru. Cred ca nu este pe termen lung o solutie sustenabila sa ne bazam pe solutii arbitrare pe care piata le ofera in cadrul acestor proiecte. Sunt proiecte strategice pe care regiunea trebuie sa si le asume si sa le dezvolte in interiorul institutiilor”, a mai spus Sorin Maxim.

Consiliul Judetean Timis a pornit inca din vara proiectarea viitoarelor lucrari de la Castelul Huniade.

O firma din Iasi a castigat la finalul lunii august licitatia pentru intocmirea documentatiei tehnice si are la dispozitie 7 luni sa o realizeze.

Asa cum s-a aratat si in expertiza tehnica, constructia este avariata si degradata in principal din cauza tasarilor diferentiate, dar si din pricina actiunilor seismice.

Este nevoie de solutii de interventii care sa urmareasca cresterea capacitatii de rezistenta si deformatie a elementelor verticale si oriontale si de consolidare.
La nivelul fundatiilor au fost propuse injectari si consolidari prin realizarea de centuri noi de beton armat si a unui radier local.

O componenta importanta a consolidarii e valorificarea din punct de vedere structural a umpluturilor din peretii multistrat prin injectarea cu solutii pe baza de ciment roman.

E nevoie de lucrari pentru realizarea unor lifturi interioare cu structura metalica, de consolidarea unor elemente cu luarea in calcul a noilor incarcari functionale, intrucat anumite spatii vor deveni sali de expozitie, depozite, etc.

In pod sunt prevazute amenajarea unei biblioteci si a unui spatiu multifunctional.

In aripa de Vest trebuie gandite spatii tehnice pentru realizarea unei instalatii de climatizare.

Trebuie inlocuite caramizile rupte ori fisurate, facute reparatii prin injectari, matari si camasuieli locale ale fisurilor din arce, bolti, pereti, la decopertarea tencuielilor. In unele zone injectarile trebuie facute cu solutii pe baza de ciment ori var, in special unde sunt picturi.

Va fi studiata realizarea unui canal perimetral de aerisire la nivelul pardoselii de la interiorul constructiei. Sunt necesare si lucrari pentru asanarea umiditatii in constructie, hidroizolatii, refacerea instalatiilor de apa si canalizare.

Cat priveste fatadele, e nevoie de indepartarea vegetatiei parazitare, reparatii, restaurare, inlocuit soclul cu materiale care sa permita zidariei sa respire, iar in cele din urma, cladirea sa fie vopsita in culori compatibile cu cele ale constructiei initiale.

Trebuie refacuta instalatia electrica, apoi realizata o instalatie de degivrare jgheaburi si burlane, refacut iluminatul exterior arhitectural, implementarea unui sistem de stingere a incendiilor, supraveghere video.

In continuare va fi studiata posibilitatea acoperirii cu sticla a curtii interioare pentru ca locul sa poata fi folosit pentru expozitii permanente ori conferinte.

Documentatia de avizare a lucrarilor de interventii (DALI), predata de catre Institutul National al Patrimoniului catre Consiliul Judetean Timis, cuprinde urmatoarele studii si expertize:
-Sudiu topografic;
-Studiu istorico-arheologic;
-Studiu istoric;
-Studiu istoric-arhitectural;
-Expertiza biologica;
-Expertiza fizico-chimica;
-Studiu privind piatra,mortare si alti factori biologici;
-Expertiza componente metal;
-Expertiza litice fatade;
-Pictura murala si elemente arhitecturale din lemn;
-Studiu arhitectural interventii interioare;
-Studiu de parament

Pe terenul de 12.552 mp din plin centrul Timisoarei, unde se afla Castelul Huniade, avand o suprafata construita de aproape 10.000 mp, in baza acestor documentatii, trebuie realizate urmatoarele lucrari:

-modificare pe o zona limitata a fundatiilor realizate cu ocazia lucrarilor anterioare de
interventie structurala din corpul N-V;
– injectarea cu suspensii auto-intaritoare a terenului de fundare de sub toti peretii structurali pe
ambele fete ale acestora;
– realizarea unui sistem de centuri de beton armat la nivelul fundatiilor existente;
– radier de beton armat pe zona culoarelor dinspre curtea interioara;
– injectarea umpluturii (emplectonului) din zidariile istorice existente;
– consolidare a peretilor de zidarie existenti;
– consolidarea planseelor din bolti de zidarie;
– consolidarea planseelor de lemn;
– realizarea unui sistem de centuri noi de beton armat la nivelul podului;
– realizarea unui planseu nou de beton armat usor de 10 cm grosime medie (cu agregate usoare),
cu tabla cutata, rezemat pe grinzi metalice noi montate la nivelul corzilor sarpantei;
– realizarea unei saibe metalice la nivelul grinzii metalice tirant a cadrelor metalice;
– inchideri si deschideri de goluri in peretii structurali;
– lifturi interioare cu structura metalica;
– consolidarea anumitor elemente orizontale;
– remodelare a consolidarilor realizate la nivelul planseului peste parter;
– realizarea unui planseu nou la nivelul corzilor sarpantei, in pod;
– compartimentari noi in pod, cu structura metalica;
– reparatii prin injectari, matari si camasuieli locale;
– inlocuirea buiandrugilor de lemn existenti cu buiandrugi noi de beton armat;
– consolidare sau inlocuire a elementelor structurale de lemn degradate ale sarpantei, inclusiv
ignifugarea si biocidarea acestora;
– repararea invelitorii constructiei, inclusiv refacerea sistemului de jgheaburi si burlane;
– reparare sau refacere a trotuarului perimetral;
– repararea, restaurarea si refacerea fatadelor;
– lucrari de arhitectura (interioare si exterioare);
– instalatii sanitare;
– instalatii electrice;
– instalatii termice, ventilare-climatizare (HVAC);
– instalatii avertizare incendiu;
– instalatii curenti slabi (antiefractie, TVCI, control acces);
– instalatii date-voce;

Dat fiind faptul ca valoarea investitiei este foarte mare, de aproape 40 de milioane de euro, proiectantul va lua in considerare impartirea in cel putin 3 etape distincte a lucrarilor, functie de sursele de finantare identificate (fonduri europene, guvernamentale sau din bugetul propriu).

Sef de proiect complex trebuie sa fie un arhitect atestat de Ministerul Culturii, iar toti ceilalti specialisti trebuie la randul lor sa aiba atestate avizate pentru structuri istorice.

***

Va reamintim, lucrarile de consolidare la Castelul Huniade din Timisoara, care ar trebui sa gazduiasca Muzeul National al Banatului, au inceput in anul 2006. Primii bani, pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocati atunci de Consiliul Judetean Timis.

Constructorul a gasit, de-a lungul vremii, mai multe probleme, inclusiv crapaturi mult mai adanci decat estimase proiectantul, astfel incat a fost necesara refacerea unei bucati uriase de zid.

Pentru aceasta a fost nevoie si de innoirea documentatiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judetean Timis nu au fost de acord cu aceasta solicitare. Santierul a fost oprit pana in anul 2010 cand au fost reluate partial lucrarile.

In 2016 in spatiul public a izbucnit un scandal, dupa ce in Sala Cavalerilor a plouat si s-au produs infiltratii. Atunci s-a luat decizia de a fi mutate exponatele muzeului.

Intre timp, dincolo de consolidare, Consiliul Judetean Timis a incercat sa obtina finantare din fonduri europene pentru continuarea lucrarilor cu reabilitarea. Din pacate, s-a incadrat la o suma prea mica, astfel ca s-a renuntat la aceasta idee. Apoi, fostul secretar de stat in Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia anunta ca este posibil ca acest obiectiv sa primeasca banii necesari pentru prima documentatie de la Institutul National al Patrimoniului. Zis si facut primul pas, iar INP a demarat licitatia. Contractul a fost iscalit in mai 2020, iar documentatia a fost predata abia in februarie 2022.

Odata realizata prima consolidare, a fost prevazut inca din 2008 si un proiect de renovare, insa acesta necesita o actualizare, pentru ca cel vechi n-a mai fost pe placul celor care s-au succedat la sefia Consiliului Judetean Timis. Potrivit acelui proiect, suma necesara reabilitarii acestei cladiri simbol din Timisoara se ridica pe atunci la 8 milioane de euro.

Acum, INP a estimat la aproape 40 de milioane de euro reabilitarea completa a Castelului Huniade care, atunci cand va fi gata, va gazdui unul dintre cele mai moderne muzee nationale de istorie.

Castelul Huniade este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare.

A fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447.

Castelul medieval a fost distrus in asediul Timisoarei din 1849 și refacut in forma sa actuala in 1856.

….

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Singura investitie in ultimii ani e plasa aia desenata cu un castel frumos ca sa ascunda incompetenta tuturor

  2. Sa înțelegem deci ca după revoluția din 1848, castelul a fost ridicat într-un singur an, adică doar in anul 1856 de meșteri cu mijloace modeste din sec. XIX, iar intervențiile de reparație si consolidare, care deja durează de vreo 40 de ani, urmează sa mai dureze încă odată pe atât?!
    Astfel se poate desprinde nefericita concluzie ca trăim într-o societate in care oamenii si-au pierdut simțul măsurii sau altfel spus, cei care-l aveau, au fost încurajați sa plece.
    Pai nu dura si costa mai puțin daca-l dărâmau si-l construiau la loc pe o fundație sănătoasă?!

    • pe vremea aia nu erau firme de partid sa suga din bani, era doar un conducator care taia capete daca oamenii nu lucrau.

  3. E 12.000 ron/luna inchiriatul plasei. Din banii nostrii.

    Demisia cu toti dim CJT.

  4. noroc cu fondurile europene, alin nimica e prea incompetent sa faca orice altceva in afara de furat.

  5. Asa arata o cladire de maxima importanta in anul Capitalei Culturale???
    Cu prezervativul pe ea???
    Hoti si nenorociti ce sunteti, toti care v ati perindat in ultimii 30 ani la CJT!!!
    Nica=NIMICA!