Cardul de sanatate devine obligatoriu din ianuarie 2013. Cu toate acestea, nimeni nu stie cand va incepe distribuirea lui in judetul Timis


TIMISOARA. Cardul de sanatate a devenit obligatoriu din ianuarie 2013. In Timis insa reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate nu au nici cea mai vaga idee cand va incepe distribuirea lui catre asigurati. Asta  pentru ca, spun ei, Imprimeria Nationala, care va tipari cardurile, are o capacitate de tiparire de aproximativ un milion de carduri pe luna, iar in Romania trebuie tiparite peste 10 milioane de carduri. “Suntem inca in stadiul in care asteptam informatii de la Casa Nationala sa vedem care sunt urmatorii pasi. Nu avem inca informatii cand ar putea sa soseasca in Timis”, ne-a spus Oana Rachitan, purtatorul de cuvant a CJAS Timis.

Cardul ce ar fi trebuit implementat de la 1 ianuarie 2013 va fi valabil pentru toti cetatenii romani de peste 18 ani. El va contine datele de identificare ale posesorului, respectiv numele acestuia, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere si diferit de CNP), precum si informatii medicale despre detinator. Odata ajuns la Casa de Asigurari de Sanatate acesta va fi transmis medicilor de familie care il vor distribui pacientilor. Deocamdata nu se stie ce se va intampla cu acei pacienti care nu isi vor ridica aceste carduri de la medicii de familie. O alta nelamurire este legata si de achizitionarea cititoarelor de carduri. Acestea trebuie sa exista atat in cabinetele medicilor de familie, cat si in farmacii si spitale. “Va exista o infrastructura insa trebuie reglementata prin legislatie. Sunt cateva detalii care urmeaza sa fie reglementate prin norme. Aceste raspunsuri le vom avea in momentul in care vom primi acele norme metodologice”, a mai precizat Oana Rachitan.

In luna decembrie reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis s-au intalnit cu medicii de familie pentru a le transmite informatiile generale despre card care trebuie sa ajunga la pacienti. “Momentan desi exista discutii, de principiu cardurile vor sosi la Casa Nationala, urmand ulterior sa fie distribuite de medicii de familie. Cardurile sunt gratuite”, ne-a spus Oana Rachitan.

Medicii de familie nu insa sunt de acord sa distribuie cardurile. “In privinta cardului au fost dispute cu fostul director al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru ca noi suntem oragnizati in doua asociatii nonguvernamentale. Noi am spus ca medicii de familie trebuie sa faca medicina. Nu noi trebuie sa editam cardurile si sa distribuim cardurile. Problemele sunt la Casa Nationala si deciziile se iau la Bucuresti. Nu sunt decizii pe care le iau cei de la Casa Judeteana, dar deciziile de distribuire, inscripitionare a cardurilor nu se iau local si noi ca si toti medicii de familie din tara, nu suntem de acord ca sa inscripitionam si sa distribuim carduri”, a declarat Dr.  Claudia Iftode, vicepresedintele Patronatului Medicilor de Familie Timis.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.