Introducerea cardului national de sanatate de la inceputul anului viitor aduce o serie de nemulturi in randul medicilor de familie din Timis. Acestia nu sunt de acord ca in conditiile actuale sa distribuie ei cardurilor pacientilor, ci vor ca operatiunea sa fie facuta de Casa de Asigurari de Sanatate.
In acelasi timp reprezentantii CJAS Timis sustin ca introducerea acestui card va aduce o serie de beneficii sistemului dar si pacientilor, iar eliberarea se va face conform normelor stabilite la nivel national.
Autoritatile vorbesc despre cardul de sanatate inca din anul 2007. Din 1 ianuarie 2013 el va deveni obligatoriu in toata tara. Primul judet pilot din Romania unde este testata functionalitatea cardului este Aradul. In Timis medicii de familie sunt sceptici ca sistemul gandit in jurul acestui card va putea functiona incepand cu data de 1 ianurie 2013.
Asta in conditiile in care ei au o serie de nemultumiri referitoare la modul in care ar trebui eliberat acest card dar si in legatura cu achizitionarea aparaturii pentru citirea acestora.
“Ca si medici de familie nu acceptam in conditiile actuale sa distribuim noi cardul de sanatate. La modul in care este prezentata situatia privind distribuirea cardului de sanatate noi nu putem sa acceptam sa facem pe langa activitatea de cabinet, o activitate care tine pur de profesia de IT-ist. Suntem medici, nu suntem IT-isti. Se doreste ca noi sa si inscriptionam acest card ceea ce ne depaseste si din punct de vedere al timpului si din punct de vedere financiar, fiindca presupune niste achizitii in cabinet, respectiv acele cititoare si inscriptoare de carduri de sanatate, timp care se ia din cel alocat consultatiei pacientului, lucruri pe care noi le discutam cu Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari”, a spus Elisabeta Spataru, vicepresedintele Patronatului Medicilor de Familie Timis.
Reprezentantii medicilor de familie din judet spera sa se revina asupra deciziei ca ei sa distribuie cardurile, iar acest lucru sa il faca Casa de Asigurari de Sanatate, in vreme ce inscriptionarea lui sa se faca contra cost si undeva in afara programului de lucru cu pacientul. Potrivit reprezentantilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis cardul are drept scop eficientizarea sistemului medical, dar nu numai, iar distribuirea se va face conform legislatiei.
“Cardul are drept scop evitarea anumitor fraude si venirea in sprijinul asiguratilor, dar si a furnizorilor de servicii medicale, respectiv a medicilor. Odata ce cardurile vor fie liberate de catre Imprimeria Nationala, acolo unde se vor face si se vor imprima, acestea vor ajunge la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si vor fi transmise ulterior Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate. In cazul nostru, CJAS Timis va avea obligatia sa repartizeze aceste carduri catre asigurati. Acesta operatiune va fi reglementata in baza normelor metodologice”, a spus Oana Rachitan, purtator de cuvant CJAS Timis.
Potrivit legii, cardul national se emite individual pentru fiecare asigurat cu varsta peste 18 ani impliniti, de catre medicul de familie. Pe cip vor fi inregistrate datele personale (nume, CNP, etc) si cele clinice ale asiguratului: grupa sanguina, Rh, status donator organe, diagnostice medicale cu risc vital, bolile cronice de care sufera asiguratul, numele medicului de familie etc. in situatia in care medicii de familie constata ca unele carduri nationale din cele primite de la Casele de Asigurari de Sanatate prezinta defectiuni tehnice sau erori ale informatiilor inscrise cardurile respective vor fi returnate.
Cardul national de sanatate va fi valabil cinci ani de la data emiterii. Pentru cardurile emise pana la 31 decembrie 2012, data emiterii se considera a fi 1 ianuarie 2013. Valoarea unui card este doi euro, banii fiind platiti de MS. Cei care pierd cardul vor fi obligati sa achite contravaloarea acestuia, daca solicita un nou document. Cardul national, impreuna cu prescriptia electronica si dosarul electronic, fac parte din Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate.
Pareri
Statusul donator de organe nu are ce cauta pe card! Locuiesc in Germania, si stiu ce spun! Oamenii nu sint piese de schimb!