Care e momentul cheie la care Timisoara ar putea pierde banii europeni pentru cel mai mare proiect al orasului?

TIMISOARA. Desi este in plin proces de executie, proiectul de reabilitare si renovare a centrului istoric al Timisoarei poate fi pierdut, iar Primaria va fi buna de plata.

Acesta este semnalul tras de ministrul Telecomunicatiilor Sorin Grindeanu (PSD) care spune ca in cazul in care acest proiect nu va fi finalizat la termen, Primaria Timisoara va fi buna de plata.

Ministrul spune ca s-a interesat la Ministerul Economiei si ”Daca nici la 31 martie, anul viitor nu este finalizat un anumit proiect, tot ceea ce ai decontat inainte de 1 ianuarie revine pe bugetul local”.

Grindeanu a dat ca exemplu proiectul de reabilitare a centrului istoric al Timisoarei.

De exemplu, reabilitarea centrului istoric. Daca nu e terminata lucrarea pana la sfarsitul anului – acum e in stadiu de 65% din decontari – in proportie de 100% mai are un termen de 3 luni si daca nici pana atunci nu e gata -diferenta de 3 luni se lucreaza pe banii primariei. Tot ceea ce se se va inampla pana la 31 martie va trece pe cheltuiala locala. Daca nu se va termina nici atunci, toata suma va trece pe bugetul local, iar cei care au gestionat aceste chestiuni, fiind sub o anumita obligatie, mai ales daca vor accepta regula de n+3, daca nu din punct de vedere moral, din punctul meu de vedere s-ar putea sa se intre si pe ceea ce inseamna probleme de tip penal”, a explicat Grindeanu.

Ministrul spune ca isi doreste o absorbtie de 100% a banilor europeni.

Imi doresc sa absorbim 100% din banii UE. Acest lucru ar da un exemplu si de bune practici pe noul exercitiu bugetar european 2014-2020. Trebuie sa aratam ca si oras care reprezinta un pol de crestere ca putem si avem buna expertiza, buna practica si putem sa cheltuim bani”, a mai spus acesta.

Sorin Grindeanu a mai atras atentia si in trecut ca banii europeni atrasi in proiectul de reabilitare a centrului istoric al Timisoarei ar putea fi inapoiati de catre primarie deoarece sunt sanse ca lucrarea sa nu se incheie la termen.

CITESTE SI: Timisoara va fi dusa in faliment! Cine spune asta si de ce?

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se fac insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.