Care este cea mai buna varsta pentru a avea copii?

Acum sau mai tarziu? Este normal sa te intrebi cand sa faci un copil, orice femeie are astfel de ganduri in societatea actuala. Momentul prielnic pentru aducerea unui copil pe lume este atunci cand esti tanar si ai mai multa energie si rabdare sau atunci cand esti mai in varsta si te simti mai sigura din punct de vedere financiar?

Exista vreodata momentul potrivit, in care sa te simti cu adevarat pregatita pentru aducerea pe lume a unui copil? De cate ori nu ti-ai impus singura limite in acest sens? Fie partenerul tau nu pare a fi tatal perfect, fie nu esti multumita de aspectul financiar ori profesional sau pur si simplu iti dai seama ca nu vrei acum sa iti pierzi silueta. Nu esti singura femeie care nu stie cand sa faca un copil. Studiile au demonstrat ca, in prezent, multe reprezentante ale sexului frumos isi doresc sa devina mame in jurul varstei de 30 de ani (plus sau minus cativa ani).

Indiferent de varsta la care te hotarasti sa aduci un copil pe lume, trebuie sa stii ca fiecare etapa din viata ta are atat avantaje, cat si dezavantaje. Bineinteles ca adolescenta pare cel mai nepotrivit moment pentru a da o noua viata, insa daca se intampla acest lucru, nu ar trebui sa consideri ca este sfarsitul lumii. Chiar daca ti-ai intrerupt acum studiile si nu stai bine nici la capitolul financiar, vei avea timp sa le faci mai tarziu, dupa ce va mai creste copilul tau, insa va trebui sa lupti mult pentru a reusi ceea ce iti doresti. In schimb, femeile care se hotarasc sa faca un copil dupa 40 de ani se pot confrunta cu probleme de infertilitate sau vor avea o sarcina dificila, insa acestea nu sunt dezavantaje generale. Totul variaza de la persoana la persoana. In acelasi timp, ele pot avea sentimente materne mai puternice si se pot simti pregatite din mai multe motive (casnicie solida, cariera pusa la punct, avantaje financiare).

Lectorul universitar, dr. Bronwyn Harman, de la Universitatea Edith Cowan, Australia, care a discutat cu mii de mame, a ajuns la cateva concluzii importante. Ea spune ca femeile ce au devenit mame la varste mai mici, apropiate de 30 de ani, pot avea atat stabilitate financiara, cat si energie si flexibilitate pentru noua provocare. Problema ar putea aparea in domeniul profesional, pentru ca nu multe mame se vor simti pregatite sa reia toate responsabilitatile de la locul de munca.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.