Care sunt obligatiile celor care circula cu bicicleta si ce le e complet interzis. Anuntul politistilor pentru biciclisti, la Timisoara

TIMISOARA. Accidentul de saptamana trecuta, in care un biciclist de doar 22 de ani si-a pierdut viata dupa ce a fost zdrobit de o betoniera in zona Lipovei, a starnit reactii aprinse in randul comunitatilor biciclistilor din Timisoara. Acestia au discutat indelung despre care sunt drepturile, dar mai ales obligatiile pe care le au in trafic.

CITESTE SI: Biciclete fantoma ‘bantuie’ prin Timisoara. Ce semnificatie au si care este legatura cu tanarul biciclist ucis de o betoniera 

CITESTE SI: Doliu in comunitatea biciclistilor din Timisoara, dupa accidentul in care un tanar de 22 de ani a pierit sub rotile unei betoniere. Masa Critica: Vrem un oras sigur! 

Politistii rutieri din IPJ Timis vin cu o serie de precizari pentru biciclisti si atrag atentia asupra conduitei preventive in trafic a celor care folosesc transportul pe doua roti prin oras si nu numai.

„Biciclistii reprezinta o categorie de participant la trafic în plină dezvoltare, iar lipsa unei educații rutiere solide care să asigure ”conviețuirea” în siguranță alături de ceilalți participanți la trafic și nivelul redus de utilizare a echipamentelor de protecție conduce la un grad de victimizare ridicat în rândul bicicliștilor.

Serviciul Rutier Timis recomandă bicicliștilor să se echipeze corespunzător și să respecte regulile de circulație.

Totodată dorim să readucem în actualitate principalele drepturi și obligații ale biciclistilor, conform OUG 195/2020 privind circulația pe drumurile publice (republicata):
• Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele vor fi conduse numai pe pista respectivă.
• Pentru a conduce o bicicletă, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.
• Bicicletele, care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate:
-cu dispozitiv de franare eficace;
– cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie și de avertizare sonora (se interzic echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor )
-în faţa cu lumina de culoare alba sau galbena, iar în spate cu lumina de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.
-cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spițele roților.

• Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.
• Pe autostrăzi este interzisă circulaţia bicicletelor
• Remorca ataşată unei biciclete trebuie să fie echipată, în partea din spate, cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie, iar dacă lumina din spate a bicicletei este obturata de remorca, aceasta trebuie să fie echipata şi cu o lumenă de culoare roşie.
• Marcajul transversal ce constă în linii discontinue paralele, aplicate perpendicular sau oblic faţă de axul drumului, indică locul destinat traversarii părţii carosabile de către biciclisti.
• Cu bicicleta se poate tracta o remorca uşoară având o singură axă.
• Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând.
• Dacă pe direcţia de deplasare exista o pista pentru biciclete, semnalizată ca atare, biciclistii sunt obligaţi sa circule numai pe această pistă. Se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pista pentru biciclete.
• Se recomanda ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul sa poarte casca de protecţie omologată.
• Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate,

Se interzice conducătorilor de biciclete:

a) să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificatia „Accesul interzis bicicletelor”;
b) să invețe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;
c) să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
d) să circule fără a ține cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;
e) să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participa la competitii sportive organizate;
f) să circule în timp ce se afla sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
g) să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau impins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
h) să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în faţa un suport special,
i) să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă exista o cale laterală, o potecă sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;
j) să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stanjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;
k) să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stanjenesc circulaţia pietonilor;
l) să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără să îndeplinească condiţiile menționate la pct. 3
m) să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zapadă;
n) să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;
o) să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă;
p) să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de intersecție, trebuie să se încadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stanga;
r) să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;
s) să conducă vehiculul fără a menţine contactul rotilor cu solul.

Fiți informați, conduceți preventiv pentru că viața are prioritate”, transmit reprezentantii Politiei Rutiere.

UPDATE: La solicitarea opiniatimisoarei.ro, reprezentantii IPJ Timis au venit cu precizari suplimentare legate de conduita biciclistilor la traversarea trecerilor de pietoni pe pista special trasata la marginea zebrei.

Biciclistii nu sunt obligati sa traverseze strada pe langa biciclete, acolo unde, langa zebra, exista marcata corespunzator pista pentru biciclisti, insa se recomanda ca acestia sa-si ia masuri de prevedere, sa opreasca, sa se asigure si sa mearga pe langa vehicul, pentru a elimina orice pericol„, au precizat reprezentantii Politiei Timis.

Reprezentantii Politiei Rutiere Timis au explicat in mai multe randuri – pentru ca sunt trasate prea aproape de zebre, biciclistii cred ca au aceleasi drepturi cu pietonii. Nu este deloc asa, atrag atentia oamenii legii.

Marcajele de traversare pentru biciclete sunt prevazute in Standardul roman de semnalizare rutiera si marcaje rutiere nr. SR 1848-7 si permit utilizatorilor acestei categorii de vehicule sa traverseze partea carosabila, cu atat mai mult cu cat prevederile art. 160 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 aprobat prin H.G. 1391/2006 instituie in sarcina acestor participanti la trafic obligatia de a folosi pistele pentru biciclete <<daca pe directia de deplasare exista o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare>>”, a declarat in urma cu ceva timp, pentru opiniatimisoarei.ro, comisarul sef Petru Rumega, fostul sef al Serviciului Rutier Timis.

Trebuie insa mentionat un alt aspect. Potrivit art. 135 lit. g din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 aprobat prin H.G. 1391/2006, „conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere… cand efectueaza un viraj spre stanga sau spre dreapta si se intersecteaza cu un biciclist care circula pe o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare”, ne-au mai explicat oficialii Politiei Rutiere Timis.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca nu am pista de biciclete, pai sa fiti siguri ca o sa merg pe trotuar ca nu am curaj sa merg pe strada. La cum circula masinile in oras, in 2 km sigur ma rupe careva. Eu o sa incalc legea si o sa merg pe trotuar cu bicicleta in continuare. Sa vina politia sa imi dea amenda.

    • Mai bine!

      Dar nu clarifica ce se intampla, totusi, la trecerile de pietoni.
      Intr-un articol mai vechi, parca tot aici, ziceau asa domnii de la politie:
      -daca masina vireaza dreapta si este trecere de pietoni + marcaj pt biciclete in paralel, are prioritate biciclistul (si pietonii, desigur)
      -daca trecerea de pietoni + marcajul pt biciclete sunt pe drum drept, nu au prioritate biciclistii

      Dar nu are niciun sens…
      La infrastructura noastra,mai bine s-ar opri si s-ar asigura si apoi ar trece strada pe bicicleta.
      Legislatia e foarte ambigua.

      Eu conduc si nu am treaba biciclistilor deloc, si oricum merg incet, dar chiar nu vreau pe nimeni pe constiinta ca totusi, sunt foarte vulnerabili in caz de vreun incident 🙁

      Deci cum e, pana la urma?

    • Că orice biciclist prost

    • Subscriu. Oricum, trebuie sa fie putin prost cel care circula pe carosabil, sau un simplu potential donator d organe.

  2. N-ar fi mai bine ca politia rutiera sa verifice care piste respecta standardele?
    Probabil 90% din pistele de biciclete din Timisoara nu corespund si ar trebui corectate/desfintate.
    Dar na… ii mai simplu pentru politisti sa dea din cand in cand un comunicat de presa decat sa iasa pe teren si sa-si faca treaba pentru care sunt platiti.

  3. Pai si cu HG 965/2016 ne stergem la spate?

    HOTĂRÂRE nr. 965 din 15 decembrie 2016
    pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006
    EMITENT
    GUVERNUL
    Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1.035 din 22 decembrie 2016

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    Articolul I
    Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 876 din 26 octombrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 14, literele c), d) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    „c) dotată cu sistem de avertizare sonoră;
    d) echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare;
    e) echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu.”

  4. daca nu ar mai tisni pe trecerile de pietoni pe bicicleta ar fi ideal…chiar te sfideaza

    • mai bine invata tu cand trebuie sa dai prioritate si beleste ochii din telefonul ala, taranule

  5. pulitia rutiera n-are in mm de cand sa declare ilegale pistele si marcajele din oras? apoi mai vorbim

  6. „Au prioritate acolo unde sunt semafoare si soferii au rosu si acolo unde soferii trebuie sa vireze, insa nu si unde e drum drept.” – atunci sa stearga in FUTERE pistele de pe drumul drept. care e logica???

  7. Dacă este să ne luăm după regulament, în cazul accidentului mortal de la Timișoara, reiese că conducătorul betonierei se face vinovat, însă din primele declarați luate la cald, polițiști acuzau biciclistul că nu a oprit la semnul stop, care nici măcar nu există.

    • @Marian
      @Lupul
      Exact asa si este, soferul betonierei este vinovat 101%. Biciclistul se deplasa pe o pista marcata, mentinand directia de deplasare in fata, avand culoarea verde la semafor. Pista e continua, e marcate corespunzator pe trotuar, e marcata si la intersectie diferit de trecerea de pietoni, continua tot cu marcaj corespunzator dupa intersectie.
      Soferul betonierei a schimbat directia de deplasare fara sa se asigure. Caz inchis!
      Dar politistii o baga pe aia cu semnul STOP, care nici nu se poate lua in considerare pentru ca functionau semafoarele, deci prioritatea in trafic este data de acestea, cand functioneaza.
      Plus: nu imi dau seama, dar se pare ca soferul nici nu a semnalizat (scria cineva la alt articol ca doar dupa ce l-a omorat pe biciclist a pus avariile); pe deasupra, a schimbat banda tot fara sa se asigure si fara sa semnalizeze – el venea de pe banda 1 pe Lipovei si trebuia sa continue tot pe banda 1 dupa curba la dreapta. Dar cand intri cu 40 km/h in curba si ai 13 tone masa proprie, plus eventuala incarcatura, e cam greu…

  8. Conform celor scrise in articol soferul basculantei a fost vinovat:

    „Trebuie insa mentionat un alt aspect. Potrivit art. 135 lit. g din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 aprobat prin H.G. 1391/2006, „conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere… cand efectueaza un viraj spre stanga sau spre dreapta si se intersecteaza cu un biciclist care circula pe o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare”, ne-au mai explicat oficialii Politiei Rutiere Timis.”

    Adica politia rutiera Timis vine la accident – articolul initial – si spune ca biciclistul e vinovat, ca nu a oprit la semnul Stop de pe pista de biciclete.

    Dupa cateva zile, politia rutiera Timis se pune si citeste legea si ne spune acum ca soferul basculantei era vinovat.

    Tot e bine ca au citit legea cu intarziere de cateva zile…

  9. Mai @D, sigur ai carnet?!
    „daca masina vireaza dreapta
    -daca trecerea de pietoni + marcajul pt biciclete sunt pe drum drept, nu au prioritate biciclistii”

    Adica tu care schimbi directia de mers virand dreapta crezi ca AI PRIORITATE fata de cel care mentine directia de mers?! Chiar daca este bicicleta? Nu m-ar mira ca si soferul camionului sa spuna la fel, ca a crezut ca are prioritate tinand cont de marimea si valoarea betonierei comparativ cu a cea a bicicletei. Nu tu pierderea prioritatii la schimbarea directiei de mers!!!! Valabil si cand schimbi banda! Vezi art 54 din codul rutier.

    Si, da, am scris imediat dupa ce a fost tanarul ala calcat de betoniera ca „„Biciclistii nu sunt obligati sa traverseze strada pe langa biciclete, acolo unde, langa zebra, exista marcata corespunzator pista pentru biciclisti” si in consecinta „conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere… cand efectueaza un viraj spre stanga sau spre dreapta si se intersecteaza cu un biciclist care circula pe o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare”
    Da, politia recomanda sa se treaca pe jos tocmai ptr ca STIU ca soferii romanesti sunt plini de ifose si mai putin de cunostinte. De asta stam atat de bine la numarul de accidente in UE. Nu masina face accident, ci conducatorul auto!!!

  10. Suntem vinovati cu totii…
    Suntem vinovati ca nu stam sa intelegem.. ca judecam.. ca avem reguli dar nu avem dragoste.. o farama.. pt aproape.
    Sunt vinovati cei ce nu au grija de ei si nu se uita.. atent.. decat in gadgetul din mana.
    In ochi.. in intentiile oamenilor din jur.. mai putin.
    Suntem vinovati ca nu simtim decat cand curge sange. Cand moare cineva.
    Suntem vinovati ca claxonam pietoni pe trotuar cand nu sunt piste.
    Suntem vinovati ca nu suntem empatici.
    Suntem vinovati ca vedem in cel ce se grabeste si nu e atent un dusman.. un om care ne vrea raul.. nu un egoist.. un pierdut.
    Suntem vinovati ca nu vedem si acceptam in fiecare om din jur o varianta mai buna sau mai proasta a noastra.. sa putem fi mai empatici.
    Sumtem pierduti cu capul in telefon.
    Suntem la fel ca asa credem ca e bine.. cum cred altii.
    Nu mai gandim cu mintea noastra.. nu mai avem liniste.. nu mai putem avea reguli. Decat una!
    Sa stam sa mai ascultam dracu tacerea.. si sa iesim la lumina proaspeti.. spalati de zgura zilei si cu speranta ca orice gest de-al nostru.. un zambet la semafor sau un multam din cap cand trecem pe bita fata de un sofer.. contribuie la o lume mai buna, ce o cladim impreuna.
    Pace!