Care sunt orasele din Romania ocolite de cutremure? Vezi aici care sunt cele mai sigure localitati!

Cam 200 de seisme au loc anual in Romania, cele mai multe de 2-3 grade Richter. Insa, sunt locuri din tara in care nu s-a produs niciun cutremuri in ultimii ani. Este vorba de Alba Iulia, Cluj Napoca si Oradea.

Cutremur in Vrancea – efecte in Moldova si Muntenia

Cand vine vorba de siguranta in caz de cutremur, prima zona care trebuie evitata este cea a Vrancei, unde au loc cele mai multe si cele mai puternice cutremure din Romania. Seismele de aici au loc la adancime mare, ceea ce inseamna ca efectele lor pot fi simtite pe o suprafata larga din jurul epicentrului. Aici intervine directia de propagare a undei seismice si gradul de atenuare pe care il prezinta anumite zone.

Directia aceasta este nord est – sud vest„, spune pentru www.evz.ro Mircea Radulian, presedintele Consiliului stiintific al Institutului National de Fizica a Pamantului. Asta inseamna ca, in cazul unui cutremur puternic in Vrancea, cel mai mult vor avea de suferit localitatile situate pe doua semidrepte, ambele pornind din Vrancea: una spre nord-est, inspre Republica Moldova, alta spre sud-vest, inspre Bulgaria. In aceste conditii, orasele din judete ca Galati, Bacau, Vaslui si Iasi prezinta risc ridicat de pagube, ca si orase de pe sau din apropierea celeilalte semidrepte, cum ar fi Ramnicu Sarat, Buzau, Ploiesti, Bucuresti, chiar Giurgiu si Alexandria.

Transilvania, la adapost de pericolul vrancean

In Transilvania, spune Radulian, efectele cutremurelor vrancene sunt atenuate rapid, afectand doar zona Brasovului. „in fata arcului carpatic (estul si sudul tarii), structura geologica e mai solida, inchegata. inspre Transilvania, structura are caracteristici elastice. Cea solida propaga mai bine unda, cea framantata din Transilvania o atenueaza”, explica cercetatorul.

O alta problema e reprezentata de zonele cu seisme de suprafata. Cel mai bun exemplu este zona Fagaras. „Cutremurele sunt mult mai rare decat in Vrancea. Fiind de suprafata, inseamna ca efectele lor se simt pe o arie restransa. in plus, magnitudinea lor nu trece des de sase grade„, precizeaza Radulian.

Seisme de suprafata puternice au loc si la Sabla, localitate de pe litoralul bulgaresc, in apropierea granitei cu Romania. in 1901, aici a avut loc un cutremur de 7,1 grade Richter. Cutremure de suprafata au loc si in cateva zone din Moldova, Campia Romana si Banat.

Seismele mici ne arata cand sunt probleme in Vrancea. Acum e bine

E o teorie care necesita confirmare„, stabileste de la inceput cercetatorul Mircea Radulian. Aceasta teorie se va confirma sau nu la urmatoarele cutremure puternice din zona Vrancei.

Potrivit unor seismologi, printre care si Radulian, secventele cutremurelor mici si caracteristicile acestora ar putea indica apropierea unui seism mare. A prezice un cutremur puternic este inca un vis in seismologie, multi dintre specialisti considerand ca e imposibil. Radulian este la randu-i destul de sceptic, insa si-a propus sa observe daca si ce anume indica cutremurele mici.

Nu e nimic deosebit la cutremurele de 2,3 grade. Ele sunt normale si e normal sa fie dese in Vrancea. Unii zic ca nici nu trebuie bagate in seama”, prezinta situatia Radulian. insa, continua el, „din punctul meu de vedere, e bine de urmarit aceste seisme mici. La un moment poti semnala niste schimbari […], care ar putea fi legate de un viitor cutremur„, spera cercetatorul.

Frecventa din prezent, „absolut normala”

Radulian spune ca, potrivit acestei teorii, semnul ca „se intampla ceva” este dat de o modificare ciudata a frecventei cutremurelor: fie cele mici sunt prea dese, fie, dimpotriva, prea rare sau lipsesc mult timp. in prezent, „frecventa” este absolut normala, subliniaza cercetatorul.

Seismele de suprafata, cand mai multe, cand mai putine

Aceasta teorie este valabila numai pentru zona Vrancea. in cazul celorlalte regiuni, in care au loc cutremure de suprafata, aceasta nu se aplica. „In Vrancea vorbim de o frecventa, pe cand in celelalte zone nu: vin cand mai multe, cand mai putine”.

Vrancea nu distruge cladirile „ca la carte”

In timp ce efectele cutremurelor din Japonia nu pot fi estimate inainte de eveniment, seismele din zona Vrancea au unele „caracteristici comune”. Atentie! Aceasta nu inseamna ca pot fi prezise, dar ca efectele unui astfel de seism nu pot trece de un prag. Asta inseamna, arata Radulian, ca romanii ar avea sansa sa se puna la adapost de efectele cutremurelor cu epicentrul in Vrancea. „in ceea ce priveste predictia , sunt destul de sceptic. insa sunt destul de optimist in alta privinta”, spune Radulian. „Un cutremur vrancean nu poate trece de un anumit prag, el nu poate provoca efecte mai mari decat estimarile. Asa ca, daca ar fi stabilite niste norme, iar constructorii le-ar respecta, ai putea sta intr-o cladire si sa nu ti se intample nimic. Poate doar sa ti se sparga un geam, atat„, incheie cercetatorul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.