Care sunt principalii daunatori ai legumelor din sere si solarii?

Pentru rasaduri si recolte sanatoase, dar mai ales bogate, este necesara protejarea legumelor de daunatori. Cine cultiva legume in sere si solarii stie ca este foarte periculos ca o insecta sa atace si chiar sa distruga intreaga cultura.

Mediul cald din sera favorizeaza insa aparitia daunatorilor, de multe ori chiar mai timpurie decat pe camp, asa ca monitorizarea cu atentie a legumelor este extrem de importanta. Atunci cand se observa frunze bolnave, mancate sau patate trebuie luate masuri pentru a combate si a preveni aparitia lor.

Mai jos, trecem in revista principalii daunatori si ce trebuie facut pentru a scapa de ei.

Musculita alba de seraTrialeurodes vaporariorum
Acest daunator formeaza colonii pe spatele frunzelor, pe care le ataca apoi. Aceste musculite inteapa frunzele plantei si sug sucul celular. Astfel, frunzele se usuca, se ingalbenesc si in final se ofilesc si cad. Acest daunator stagneaza cresterea plantei si poate duce la aparitia de ciuperci daunatoare. Musculita alba de sera se detecteaza cu ajutorul capcanelor cu lipici, iar combaterea ei se face prin stropirea cu insecticide sistemice, ce intra in tulpina plantei si sunt transportate odata cu seva.

Molia tomatelorTuta absoluta
Omida moliei este de o culoare galben verzuie si este extrem de periculoasa pentru tomate. Este un daunator care se inmulteste foarte mult si ierneaza in sol. Larvele moliei incep atacul primavara si se intensifica odata cu venirea verii. In sere, insa, atacul este favorizat de mediul calduros si umed si incepe inca din faza de rasad. In momentul depistarii acestui daunator, se vor folosi capcanele cu feromoni pentru capturarea fluturilor masculi. Apoi se administreaza tratamentele cu insecticide pentru combaterea larvelor.

Omida fructelorHelicoverpa armigera
Larvele omidei sunt un daunator periculos pentru orice cultura, intrucat ataca mai multe legume pentru a se hrani. Fluturii sunt de culoare galben-maronie si ataca cel mai des culturile de tomate, ardei, fasole sau vinete. Si aceasta insecta ierneaza in sol ca nimfa, iar atacul incepe din faza de larva, cu roaderea frunzelor. Apoi sunt atacate si fructele, din interior. Acest daunator odata patruns in fruct este foarte greu de combatut si o singura omida poate ataca progresiv toate rosiile de pe un ciorchine. In momentul in care este depistat pe frunze, trebuie aplicat tratamentul cu insecticid din clasa neonicotinoidelor sau din clasa organofosforicelor.

Paduchele verde al solanaceelorMacrosiphum euphorbiae
Paduchele verde este foarte raspandit in culturile de cartof din sera, dar apare si la cele de ardei, varza sau sflecla. Acest daunator se inmulteste foarte repede iar primele semne apar pe spatele frunzelor, pe tulpini si pe flori. Paduchele extrage sucul celular al plantei si raspandeste numeroase viroze. Pentru combaterea paduchelui verde este recomandat tratamentul alternativ cu insecticide neonicotinoide pentru prevenirea dezvoltarii rezistentei la substanta. Tratamentul foliar se va repeta dupa 6, 7 zile in cazul in care exista inca daunatori pe plante.

In urma tratamentului cu insecticid este foarte important ca toate resturile bolnave de la plante sa fie adunate si arse. Tulpinile, frunzele sau legumele afectate de daunatori se aduna cu o grebla si sunt scoase din sera. De asemenea, se poate folosi un dispozitiv de adunat frunze, care permite adunarea fiecarei frunze bolnave, fara a lasa nicio urma de daunator. Pentru a usura munca, un aspirator de frunze cu o functie de tocat este perfect pentru a reduce cantitatea de resturi vegetale. Astfel, se opreste perpetuarea daunatorilor si se asigura o cultura sanatoasa! Pentru mai multe sfaturi utile, poti apela cu incredere la FarmBee, care te va ajuta sa ai o gradina sanatoasa si roditoare.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.